27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ χρήσιμη ψήφος στις εκλογές είναι στο ΠΑΣΟΚ
spot_img

Η χρήσιμη ψήφος στις εκλογές είναι στο ΠΑΣΟΚ

-

Κορωνίδα των επιλογών μας είναι η δέσμευση μας να επαναφέρουμε το ΕΚΑΣ για τους 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και να διασφαλίσουμε συντάξεις

Του Κώστα Σκανδαλίδη

Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός με το καθημερινό κρεσέντο προεκλογικής παροχολογίας και πολιτικής επιχειρεί να πείσει τους Έλληνες ότι διανύουν περίοδο ευμάρειας και ευημερίας. Όμως, η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων και των ευάλωτων νοικοκυριών κονταροχτυπιέται με το successstory που εμφανίζει. Για να πιστοποιηθεί το απόφθεγμα για τους αριθμούς που ευημερούν και τους ανθρώπους που πένονται.
Από που να ξεκινήσει κανείς; Από την καλπάζουσα ακρίβεια και τον πληθωρισμό; Όταν το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών πληρώνει νοίκι με το 43% των εισοδημάτων; Όταν 750.000 άνθρωποι πραγματικά απόκληροι της κοινωνίας αμείβονται με λιγότερα από 350 ευρώ το μήνα και εργάζονται σε επισφαλής εργασίες; Όταν από τις 18 κάθε μήνα καμία οικογένεια με εισόδημα από 350-1800 ευρώ δεν διαθέτει περίσσευμα; Όταν η ακρίβεια που στα βασικά είδη διατροφής ξεπερνά το 20% – 25% κατατρώγοντας κάθε ικμάδα;
Μήπως πρέπει να θυμηθούμε το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος που φέρνει σε απόγνωση τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού; Όταν 270 δις ευρώ είναι τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων; Όταν 4 εκατομμύρια ΑΦΜ βρίσκονται στα κιτάπια της εφορίας; Όταν 2,3 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στον ΕΦΚΑ; Όταν πάνω από 1 εκατομμύριο έφθασαν τα κόκκινα δάνεια και άρχισαν οι απαράδεκτοι και άδικοι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία;
Ακόμη χειρότερη
Ερχόμαστε στους συνταξιούχους. Εδώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, όχι μόνο δεν έγινε περικοπή στις συντάξεις αλλά αυξήθηκαν κατά 7,7% ενώ καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης για όλους.
Ποια είναι η αλήθεια; Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο κατήργησε την 13η σύνταξη, αλλά αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες εφάρμοσε τον άδικο νόμο Κατρούγκαλου που ψήφισε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο η προσωπική διαφορά στέρησε οποιαδήποτε αύξηση σε πάνω από 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ενώ η κατάργηση του ΕΚΑΣ οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Για να μην αναφερθούμε στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που απειλεί να αφαιρέσει και το τελευταίο ευρώ από τις συντάξεις και να τις δώσει βορρά στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έπαψε ποτέ ιστορικά να είναι το κόμμα των μη προνομιούχων. Αυτό που αύξησε τις συντάξεις, έδωσε σύνταξη στην αγρότισσα, έχτισε το ΕΣΥ και το κράτος πρόνοιας, βοήθησε ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία.
Και σήμερα οι προτάσεις μας για τον κατώτατο μισθό, για την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, για το γιγάντιο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης για τις ευάλωτες οικογένειες είναι φιλολαϊκές και ρεαλιστικές για να ανακουφιστούν οι μη έχοντες και κατέχοντες. Και οι προτάσεις μας για δραστική μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας αντιμετωπίζουν θεσμικά και προπαντός δραστικά την ακρίβεια.
Επαναφορά ΕΚΑΣ
Κορωνίδα των επιλογών μας είναι η δέσμευση μας να επαναφέρουμε το ΕΚΑΣ για τους 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και να διασφαλίσουμε συντάξεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό σε κάθε περίπτωση για όλους.
Για όλα αυτά φαίνεται καθαρά ότι η χρήσιμη ψήφος στις εκλογές είναι στο ΠΑΣΟΚ για να πάρει τη δύναμη και τη λαϊκή εντολή για άλλη μια φορά να αλλάξει τα πράγματα υπέρ των μη προνομιούχων και κυρίως υπέρ των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι πρώην υπουργός-Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών

spot_img
spot_img
spot_img