25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2«Η Αθήνα έχει ανάγκη από βουλευτές της γειτονιάς»
spot_img

«Η Αθήνα έχει ανάγκη από βουλευτές της γειτονιάς»

-

Συνέντευξη του ΟΜΗΡΟΥ ΤΣΑΠΑΛΟΥ, υποψηφίου βουλευτή στην Α’ Αθήνας, εκφραστή της νέας γενιάς της Νέας Δημοκρατίας

«Στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, βιώνεις με τον πιο άμεσο τρόπο την ανάγκη, την βιοπάλη, την ταλαιπωρία, τον πόνο, την προσδοκία και την ευγνωμοσύνη του απλού πολίτη»


«Στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ μέσα σε 25 μήνες έγιναν μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 25 χρόνια»

Της Μαρίας Καραουλάνη

Η παρουσία του Όμηρου Τσάπαλου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας δικαίως θεωρείται από τους ειδικούς ως μία προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να ανανεώσει το στελεχιακό του δυναμικό. Και ο Όμηρος Τσάπαλος δικαίως θεωρείται από τα πιο δυνατά χαρτιά της νέας γενιάς της γαλάζιας παράταξης. Νέος μεν σε ηλικία, όμως άριστος γνώστης της πολιτικής, καθώς επί σειρά ετών έχει διατελέσει επικοινωνιολόγος σε διάφορα πολιτικά πρόσωπα,  ενώ σε αυτή την εκλογική περίοδο ως υποψήφιος εφάρμοσε για τον εαυτό του όσα έκανε για τους άλλους.
Ο Όμηρος Τσάπαλος ναι μεν έγινε ευρέως γνωστός από την θητείας του ως εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ σε μία περίοδο, όπου ο ασφαλιστικός οργανισμός αύξησε ταχύτητες και σχεδόν «καθάρισε» τι εκκρεμείς συντάξεις, όμως έχει να επιδείξει ένα βαρύ βιογραφικό. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, όπου και αποφοίτησε το 2009 με βαθμό Άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο London School of Economics and Political Science (LSE) στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας όπου και αποφοίτησε το 2011. Είναι κάτοχος Αριστείου Πολιτικής Επιστήμης, Υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, Υπότροφος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και κάτοχος τριών βραβείων Επίδοσης και Αριστείας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» επισημαίνει το έργο που παρήχθη στον ΕΦΚΑ για την αντιμετώπιση της απονομή των συντάξεων, για τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν, αλλά και για τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος στον εαυτό του σχετικά με τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στην εκλογική του περιφέρεια στην Α’ Αθήνας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του όμηρου Τσάπαλου είναι η ακόλουθη:
-Κύριε Τσάπαλε, οι πολίτες σας γνώρισαν ως Εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ. Τι σας έκανε να «βγείτε μπροστά» και να διεκδικήσετε τη ψήφο των πολιτών στην Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία;
«Ο ΕΦΚΑ και η εμπλοκή μου με την κοινωνική πολιτική ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που με έκανε να κατέβω στις εκλογές. Εδώ, στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, βιώνεις με τον πιο άμεσο τρόπο την ανάγκη, την βιοπάλη, την ταλαιπωρία, τον πόνο, την προσδοκία και την ευγνωμοσύνη του απλού πολίτη. Εδώ βιώνεις το φιλικό αλλά και το απάνθρωπο πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης. Εδώ καλείσαι να βρεις λύσεις σε προβλήματα από τα οποία εξαρτάται κυριολεκτικά η επιβίωση του συνανθρώπου σου. Ο ΕΦΚΑ για εμένα ήταν η Κοινωνία σε μικρογραφία. Και η πολιτική για εμένα είναι ο τρόπος για να γίνομαι καθημερινά καλύτερος άνθρωπος. Μέσω της προσφοράς και της συμβολής στο κοινό καλό. Και όπως υπηρέτησα την αποστολή μου στον ΕΦΚΑ-θεωρώ στον μέγιστο δυνατό βαθμό-έτσι θα υπηρετήσω και την εντολή των συμπολιτών μου στην Α΄ Αθήνας, εφόσον με εμπιστευθούν με την ψήφο τους».
-Η αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων έπαιξε ρόλο στην απόφαση σας να είστε υποψήφιος;
«Ξεκάθαρα ναι. Και αισθάνομαι υπερήφανος που συνέβαλα- στον βαθμό που μου αναλογεί- στην επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της Δημόσιας Διοίκησης. Στον ΕΦΚΑ χρησιμοποιήσαμε τακτικές κοινής λογικής προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα και το καταφέραμε. Για αυτό και εκδόθηκαν πάνω από 570.000 συντάξεις σε 27 μήνες και με 900 λιγότερους υπαλλήλους! Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν ήταν ποσοτικό, δηλαδή η έλλειψη προσωπικού, αλλά ποιοτικό.Πώς έγινε αυτό; Με την χρήση σύγχρονων μεθόδων management κυρίως και με πολιτικές «έξω από το κουτί». Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Ήταν η εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προσωπικό στοίχημα του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος ήταν πάνω από το πρόβλημα καθημερινά και με προσήλωση στον στόχο».
-Για ποιες άλλες μεταρρυθμίσεις είστε υπερήφανος;
«Στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ μέσα σε 25 μήνες έγιναν μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 25 χρόνια. Για πρώτη φορά στη χώρα μας θεσπίστηκε άδεια πατρότητας 14 ημερών. Επεκτάθηκε η ειδική άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα από 6 στους 9 μήνες. Τέθηκε σε λειτουργία το 1555 όπου έχει ανταποκριθεί ήδη σε πάνω από 5,7 εκατ. κλήσεις πολιτών για σύνθετα ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα. Θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που κατοχυρώνει τα δικαιώματα τόσο των εργαζόμενων όσο και των εργοδοτών. Θεσπίστηκε η 4ήμερη εργασία, όπου ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει λίγο περισσότερο για 4 ημέρες και την 5η ημέρα να παίρνει άδεια χωρίς απώλεια στον μισθό του. Τέθηκαν σε λειτουργία τα ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΠΑ, ο νέος ψηφιακός τρόπος πιστοποίησης αναπηρίας που μειώνει τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία στο ελάχιστο. Έγιναν με άλλα λόγια μεταρρυθμίσεις όπου έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Να λοιπόν που έγιναν από αυτήν την Κυβέρνηση προς όφελος εκατομμυρίων πολιτών».
Να πείσω τους νέους
-Σημαντικός αριθμός νέων απαξιώνει, διαχρονικά, την πολιτική και ακολούθως βρίσκει ανούσιο να προσέλθει στις κάλπες. Όντας στην κατηγορία των «κάτω των 40» πολιτευτών, τι έχετε να πείτε σε έναν νέο ψηφοφόρο; Αξίζει να «πάει» να ψηφίσει;
«Θέλω από το έργο μου, τις ιδέες και τις δράσεις μου καθόλη την προεκλογική περίοδο να πείσω όσο γίνεται περισσότερους νέους ανθρώπους να εμπιστευθούν ξανά την πολιτική. Γιατί η πολιτική είναι το μόνο μέσο προκειμένου οι ανάγκες τους να ικανοποιηθούν και οι επιθυμίες τους να εισακουστούν. Θέλω να καταφέρω να αγγίξω τις ψυχές των συμπολιτών μου και να τους θυμίσω τις χαμένες αξίες της πολιτικής που είναι η ειλικρίνεια, η αλήθεια, η σεμνότητα και η εντιμότητα. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα, ασχέτως του αν θα εκλεγώ ή όχι. Αν τα καταφέρω, στο τέλος της ημέρας θα έχω ήσυχη την συνείδηση μου».
-Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της Αθήνας και πώς θα μπορέσετε να συμβάλλετε στην επίλυση τους;
«Η Αθήνα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Είμαστε στο σημείο όπου θα πρέπει να σχεδιάσουμε από κοινού – Δήμος, Περιφέρεια, συναρμόδια Υπουργεία και βουλευτές- το πώς θέλουμε να μοιάζει η Αθήνα τα επόμενα 15 χρόνια. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα μια ολοκληρωμένη στρατηγική μετακινήσεων στην πόλη όπου θα λαμβάνει υπόψιν τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ, την ανάγκη για δημιουργία μεγάλων υπόγειων χώρων στάθμευσης, τις εναλλακτικές μορφές μετακινήσεων όπως το ποδήλατο, την αυστηροποίηση του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων κα. Χρειάζεται επίσης ένας ανοικτός διάλογος σε σχέση με την επέκταση του Airbnb αλλά και την ενίσχυση του προγράμματος ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ προκειμένου να αποκτήσουν οι νέοι άνθρωποι το δικό τους σπίτι στην δική τους πόλη. Είμαι της άποψης ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μηδενικά επιτόκια δανεισμού για όσους νέους επιλέξουν τις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας για να μείνουν. Αναφέρομαι στον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Παύλο, τα Σεπόλια, τον Κολωνό και αλλού. Δίνοντας κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν εκεί που η πόλη «πονάει», αναβιώνουμε τις ξεχασμένες γειτονιές και παράλληλα επιταχύνουμε την επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας. Η Αθήνα έχει ανάγκη από βουλευτές της γειτονιάς. Που θα βρίσκονται πάνω από τα προβλήματα και δίπλα στους πολίτες. Και θα λειτουργούν διαμεσολαβητικά μεταξύ των πολλών επιπέδων εξουσίας αλλά και ως επιταχυντές για την άμεση επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας».
-Η ασφάλεια δεν είναι και αυτό ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να εστιάσετε;
«Ξεκάθαρα ναι. Ολόκληρες μεσοαστικές περιοχές της πόλης σήμερα υποβαθμίζονται από την παρανομία και την εγκληματικότητα. Μιλώ για τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τον Άγιο Παύλο, τα Σεπόλια, τον Κολωνό, τα Πατήσια, τον Βοτανικό, το Μεταξουργείο. Παρά την σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση των ΑΤ Σεπολίων, Αγίου Παντελεήμονα και Ομονοίας με επιπλέον αστυνομικούς. Για να γίνει αυτό προτείνω ο συντάξιμος χρόνος για όσες ημέρες υπηρετούν σε αυτές τις μονάδες να μετράει διπλός, με ανώτατο όριο υπηρεσίας τα 3 χρόνια. Έτσι θα έχουν κίνητρο παραμονής στις μονάδες αυτές. Και εκεί που σήμερα ζητούν μαζικά να μετατίθενται σε άλλες μονάδες να γίνει το αντίθετο. Τα τμήματα ασφαλείας θα πρέπει επίσης να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και να μην κλείνουν στις 10 το βράδυ, όπως συμβαίνει σήμερα. Και φυσικά, χρειάζεται ριζική ανακαίνιση των υποδομών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αποδέσμευση 5.000 υπαλλήλων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες μπορούν να ανατάξουν το επίπεδο ασφάλειας στην πόλη. Το χρωστάμε στους ήρωες κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, των Σεπολίων και των άλλων περιοχών της Αθήνας».
-Είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ μονόδρομος για την χώρα ή μπορεί να συνεχίσει και με μία ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ;
«Η αυτοδυναμία δεν είναι μονόδρομος για την Νέα Δημοκρατία αλλά για την χώρα. Οι εξωγενείς κρίσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, την ίδια ώρα που η Ελλάδα καλείται να εδραιώσει τις συνεργασίες της με ξένες χώρες, να αντιμετωπίσει μια απρόβλεπτη Τουρκία και να αποκτήσει τον ρόλο περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η αμυντική μας θωράκιση θα πρέπει να συνεχιστεί και το χτίσιμο του φράκτη στον Έβρο να ολοκληρωθεί. Η Οικονομία μας αναπτύσσεται, ο Τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και είμαστε πολύ κοντά στο να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες και οι μισθωτοί να δουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους. Παράλληλα, η Κοινωνία προχωρά, οι νέοι ζητούν πολιτικές με αποτέλεσμα που θα τους πείσουν πως πρέπει να μείνουν στην χώρα μας και να επενδύσουν σε αυτήν. Η χώρα μας θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές της στον τομέα της Υγείας και να βελτιώσει την λειτουργία του συστήματος Δικαιοσύνης. Όλα αυτά απαιτούν μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση που ξέρει και μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Ξεριζώνοντας και τις τελευταίες πτυχές του βαθέως κράτους που μας ταλαιπωρούν και μας υποτιμούν. Το κάναμε με το ψηφιακό κράτος – με το gov.gr και τις 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες-, το κάναμε στον ΕΦΚΑ με την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, μπορούμε να το κάνουμε παντού. Χωρίς να λάβουμε υπόψη το πολιτικό κόστος».

 

spot_img
spot_img