25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΗ απαραίτητη βιταμίνη για τους άνω των 50 ετών
spot_img

Η απαραίτητη βιταμίνη για τους άνω των 50 ετών

-

Τα οφέλη των βιταμινών στον οργανισμό μας δεν είναι μυστικό και οι προτροπές γιατρών και διατροφολόγων για πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων είναι διαρκείς.
Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλύψουμε αυτές τις διατροφικές ανάγκες. Για τα άτομα άνω των 50 ετών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμινών, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών αλλά και στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης, προάγοντας τη συνολική ευεξία.
Η βιταμίνη που ξεχωρίζει περισσότερο για την ηλικιακή ομάδα άνω των 50 είναι η βιταμίνη D, που παίζει κεντρικό ρόλο στην υγεία των οστών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της φλεγμονής.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αυξάνει την τεστοστερόνη και βελτιώνει τη διάθεση. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έρευνα του 2022, το 72,2% των Ελλήνων έχουμε έλλειψη βιταμίνης D.
Σύμφωνα με μια γενική αρχή, οι άνθρωποι ηλικίας 51 έως 70 ετών πρέπει να καταναλώνουν 15 mcg (600 IU) βιταμίνης D ημερησίως, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται στα 20 mcg (800 IU) ημερησίως μετά τα 70. Υπάρχουν, ωστόσο, και γιατροί που υπογραμμίζουν ότι οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως ενδεχομένως οι τρέχουσες συστάσεις να μην είναι αρκετές, ειδικά για την καρδιακή υγεία.
Όχι πάνω από τα όρια
Είναι, όμως, ταυτόχρονα σημαντικό να μην υπερβαίνει κάποιος τα όρια πρόσληψης της βιταμίνης D, καθώς σε υψηλές δόσεις είναι τοξική. Tο ανώτερο επιτρεπτό όριο για τους ενήλικες είναι τα 100 mcg (4000 IU).
Πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ καλά για την υγεία του εγκεφάλου.
Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D είναι οι κρόκοι αυγών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα. Η έκθεση στον ήλιο είναι επίσης μια σημαντική πηγή βιταμίνης D, καθώς το σώμα τη συνθέτει όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Ο γιατρός σας, μέσω εξετάσεων αίματος, μπορεί να σας ενημερώσει για τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας και, σε περίπτωση που έχετε έλλειψη, θα σας προτείνει τον καλύτερο τρόπο για να μπορέσετε να αυξήσετε την πρόσληψη, είτε μέσω της διατροφής είτε με συμπληρώματα είτε με την έκθεση στον ήλιο.

spot_img
spot_img