18.1 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
Αρχική60+ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΗ αλήθεια για τους «ακριβοπληρωμένους» σερβιτόρους της Μυκόνου
spot_img

Η αλήθεια για τους «ακριβοπληρωμένους» σερβιτόρους της Μυκόνου

-

Ο μέσος μισθός που προσφέρουν οι επιχειρηματίες, τα φιλοδωρήματα και οι παγίδες για όσους επιθυμούν να απασχοληθούν στο νησί
Ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες τις εκκλήσεις των επιχειρηματιών της Μυκόνου ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους στην εστίαση. Στην ηπειρωτική Ελλάδα κυκλοφορεί ο μύθος ότι οι σερβιτόροι στην Μύκονο έχουν υψηλές αποδοχές που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με τους μισθούς που κυκλοφορούν στην αγορά εργασίας.
Οπότε αξίζει κάποιος να εργαστεί ως σερβοτόρος στην Μύκονο ανταποκρινόμενος στα κελεύσματα των επιχειρηματιών; Καταρχάς οι μισθοί δεν είναι «τρελοί» όπως πολλοί μπορεί να φαντάζονται, καθώς κυμαίνονται από 1.200 έως και 1.500 ευρώ τον μήνα για οκτάωρη εργασία έξι ημερών την εβδομάδα και ένα ρεπό που δίδεται συνήθως από Δευτέρα έως και Πέμπτη, καθώς τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα όλες οι επιχειρήσεις δουλεύουν με πλήρες προσωπικό ώστε να εξυπηρετείται η πελατεία. Το οκτάωρο συνήθως είναι περισσότερες ώρες, καθώς ουδείς σερβιτόρος εάν το μαγαζί που δουλεύει έχει κόσμο φεύγει με το μόλις ολοκληρωθεί το ωράριο. Ειδικά στις βραδινές βάρδιες, καθώς οι σερβιτόροι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στο μαγαζί μέχρι να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι πελάτες από τα τραπέζια.
Το καλό για τους σερβιτόρους στην Μύκονο είναι τα tips, που συνήθως είναι πιο υψηλά από άλλα νησιά. Μάλιστα ειδικά τον Αύγουστο φτάνουν και τα 800 ευρώ την εβδομάδα. Και μιλάμε ότι τα φιλοδωρήματα είναι αφορολόγητα.
Η στέγαση
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Μύκονο είναι η στέγαση τους. Στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις της Μυκόνου, ο ιδιοκτήτης παρέχει χώρο διαμονής για το υπαλληλικό προσωπικό. Δεν πηγαίνει δηλαδή ο σερβιτόρος από την Αθήνα στη Μύκονο και ψάχνει πού θα μείνει. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν φροντίσει εγκαίρως να προβούν σε συμφωνία κλείνοντας δωμάτια ή ένα ολόκληρο σπίτι για να μένουν τα γκαρσόνια. Κι όπως τονίζεται «οι σωστοί επιχειρηματίες έχουν προϋπολογίσει τα κόστη κι έχουν λάβει τα μέτρα τους». Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι, οι οποίοι υπόσχονται στέγαση, εννοώντας διαμονή σε κοντέινερ, κάτω από άθλιες συνθήκες.
Πάντως ακόμη και σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης στη Μύκονο που αναζητούν υπαλλήλους, καθώς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου. Οι νέοι το σκέφτονται εάν και κατά πόσο αξίζει να θυσιάσουν το καλοκαίρι τους δουλεύοντας στο νησί των Ανέμων ή αξίζει να απασχοληθούν σε κάποια άλλη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια πάντως η τουριστική σεζόν στη Μύκονο είναι «μεταξύ… παρέλασης και παρέλασης», όπως μας λένε. Δηλαδή χονδρικά, από την 25η Μαρτίου έως την 28η Οκτωβρίου.

 

spot_img
spot_img
spot_img