19.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ αλήθεια για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
spot_img

Η αλήθεια για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

-

• Συνεπώς, το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στους μισθωτούς
Του Διονύση Τεμπονέρα*
Ένα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ τις προηγούμενες ημέρες, ήταν και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%. Το μέτρο στοιχίζει 440 εκατομμύρια ευρώ και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2025.
Το μέτρο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αφορά εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αφού η μείωση θα επιμεριστεί ισόποσα (0,5% και 0,5%) σε εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, που θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, όμως τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι ακριβώς έτσι:
• Αρχικά, η όποια αύξηση στους μισθούς θα είναι εξαιρετικά μικρή. Για παράδειγμα μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα δει αύξηση κατά τα 2-3 ευρώ. Σε μισθό 1.000 ευρώ ο μισθωτός θα έχει κράτηση 133.7 ευρώ αντί 138.7, δηλαδή κερδίζει 5 ευρώ, ενώ ο εργοδότης θα δαπανήσει λιγότερο 5 ευρώ, αφού οι εισφορές του από 222.9 ευρώ θα μειωθούν σε 217.9 ευρώ.
Μεμονωμένα συνεπώς οι 600.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα δουν σημαντικές αυξήσεις. Αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που αμείβονται στην «μεσαία» ζώνη των 1.250 ευρώ οι αυξήσεις σε μηνιαία βάση θα είναι μικρές.Στο μέσο μισθό των 1251 ευρώ, όπως διαμορφώθηκε το 2023 σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, ο μισθωτός από 1/1/2025 θα έχει κράτηση 167.5 ευρώ αντί 173.5 ( όφελος 6 ευρώ) ενώ ο εργοδότης θα δαπανήσει 272.5 ευρώ αντί 278.8 και θα κερδίσει 6.3 ευρώ.
Σημαντική ελάφρυνση
Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μεγάλοι όμιλοι, που απασχολούν δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενους, θα δουν σημαντική ελάφρυνση, αφού θα είναι πολλαπλασιαστική για αυτούς.
Συνεπώς, το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μεγάλες επιχιερήσεις και όχι στους μισθωτούς. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εισφοροελάφρυνση θα μειώσει το εργατικό κόστος και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, όμως έχει αποδειχθεί, ότι το μη μισθολογικό κόστος είναι ένας μόνο παράγοντας- όχι ο πιο σημαντικός- που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το έτερο ζήτημα είναι να διευκρινιστεί, από πού θα προκύψει η σχετική μείωση των εισφορών. Θα μειωθούν οι εισφορές υπέρ του κλάδου σύνταξης, υγείας ή ανεργίας;
Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για απώλεια εσόδων του ΕΦΚΑ, που θα ισοσταθμιστούν από την εισροή πόρων από την αύξηση του κατώτατου και μέσου μισθού. Όμως το 2024 εξελίσσεται σε χρονιά ρεκόρ για την υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης και άρα οι δαπάνες φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ο κίνδυνος δημοσιονομικής ανισορροπίας είναι υπαρκτός και επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι η κυβέρνηση ανέβαλλε την μείωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ) για το μέλλον.
Οι θιγόμενοι
Προκύπτει λοιπόν μια αντίφαση. Από τη μία να μειώνονται οι εισφορές, αλλά από την άλλη θιγόμενοι να είναι οι συνταξιούχοι, που θα συνεχίσουν να μην βλέπουν αυξήσεις (ειδικά όσοι έχουν συντάξεις λίγο πάνω από τα 1.400 ευρώ) λόγω ΕΑΣ.
Αν υπήρχε πραγματική προσδοκία για αύξηση εσόδων από τις νέες θέσεις εργασίας και από την αύξηση του κατώτατου(ή και μέσου) μισθού, τότε η ελάφρυνση των συνταξιούχων θα γινόταν άμεσα πράξη.
Μήπως τελικά, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών την πληρώνουν ήδη οι συνταξιούχοι; Η κυβέρνηση δίνει από τη μία τσέπη, για να συνεχίζει να εισπράττει (άδικα) από την άλλη.

• Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος

spot_img
spot_img