21.5 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη
spot_img

Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

-

 

  • Η πολιτική αλλαγή αρχής γενομένης από τις Ευρωεκλογές θα δώσει την απάντηση στην ακρίβεια στα δεινά που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης

 

Της Δώρας Αυγέρη*

 

Σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ακρίβεια είναι σταθερά το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην πατρίδα μας.

Γιατί;

Γιατί αυτή η ταξικά μεροληπτική και άδικη κυβέρνηση με την πολιτική της επιτείνει το πρόβλημα της πληθωριστικής και κερδοσκοπικής απληστίας και δεν το αμβλύνει.

Γιατί ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενος, όπως προσπάθησε να μας πείσει το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς η ακρίβεια έχει και όνομα και υπογραφή· της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία διεθνών φορέων και οργανισμών:

Σύμφωνα με την Eurostat, στην χώρα μας καταγράφηκε ο δεύτερος υψηλότερος πληθωρισμός στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για το μήνα Φεβρουάριο, ενώ τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως με την υψηλότερη μεταβολή στο δείκτη τιμών στα τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν την συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης επί διακυβέρνησης ΝΔ : ο πραγματικός μισθός από 17.994 ευρώ το 2017 μειώθηκε στα 16.174 ευρώ το 2022.

Είναι φανερό ότι η αρνητική αυτή κατάσταση που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, πρέπει να αντιστραφεί το συντομότερο δυνατό αν θέλουμε να αποφύγουμε μη αναστρέψιμες βλάβες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό.

Δέσμη μέτρων

Για το λόγο αυτό, πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, παρουσίασε δέσμη πλήρως κοστολογημένων μέτρων που ως στόχο έχουν την άμεση ανάσχεση της ακρίβειας και κατ΄ επέκταση την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνονται:

-Ο προσωρινός μηδενισμός, για 6+6 μήνες, του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών, όπως το αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια, τα λαχανικά και φυσικά σε όλα τα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων.

-Η ένταξη προϊόντων ατομικής υγιεινής ενηλίκων και περιποίησης βρεφών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από το 13% που είναι σήμερα, και από 24% στα είδη ενηλίκων και υπερηλίκων.

-Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στους συντελεστές 21, 11 και 5% αντίστοιχα στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών, καθώς και σε 6% για την ύδρευση από 13% που είναι σήμερα, και για την αποχέτευση στο 13% από το 24% που είναι σήμερα.

-Η άμεση μείωση του κόστους στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών από 27 σε 9 ευρώ για όλα τα Μέσα Μεταφοράς.

-Η προσωρινά- για όχι λιγότερο από έναν χρόνο- μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η επιβολή ανώτατου ορίου στο περιθώριο κέρδους από τη διύλιση και εμπορία καυσίμων σε μόνιμη βάση στον μέσο όρο του συνόλου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας στα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης

-Η θέσπιση του ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης η θέσπιση ορίου κέρδους στη λιανική, σε ετήσια βάση, ανά μεγαβατώρα.

-Η δημιουργία μαύρης λίστας διάρκειας 5 ετών για όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν ή λειτουργούν καταστρατηγώντας τον ανταγωνισμό.

Από τα υπερκέρδη

Το κόστος των προτάσεων που καταθέσαμε ανέρχεται σε 3,243 δισ. ευρώ, το οποίο θα υπερκαλυφθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, διύλισης και εμπορίου καυσίμων καθώς και των τραπεζών.

Η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη έχει πάρει το μέρος των λίγων, των εκλεκτών και των καρτέλ από την πρώτη στιγμή σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που ασφυκτιά και δεν αντέχει άλλο.

Για αυτό και στις εκλογές του Ιουνίου αυτή η κοινωνική πλειοψηφία θα διαμορφώσει τους όρους της πολιτικής αλλαγής με την ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ειρήνης. Την δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που έχουν ανάγκη οι λαοί και οι πολίτες της.

 

  • Η Δώρα Αυγέρη είναι Σύμβουλος Κοινωνικής Διασύνδεσης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

spot_img
spot_img
spot_img