27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ1,2Η ακραία πόλωση τρέφει τα κόμματα όχι τους πολίτες
spot_img

Η ακραία πόλωση τρέφει τα κόμματα όχι τους πολίτες

-

  • Η χώρα έχει εισέλθει σε μακρά προεκλογική περίοδο με τις πολιτικές δυνάμεις να αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμη και για τα βασικά

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Την προηγούμενη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του 14ου Τακτικού Συνεδρίου τόνισε με έμφαση και χαρακτηριστικό τρόπο πως «οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο από σήμερα», υπονοώντας ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο του 2023.

Αύριο Κυριακή είναι προγραμματισμένη μία περίπλοκη εσωκομματική εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου θα στηθούν τρεις κάλπες. Η μία για να ψηφίσουν τον κ. Τσίπρα για πρόεδρο του κόμματος στην οποία μπορούν να μετάσχουν όλοι (εκτός από τα ήδη 61.000 μέλη) αρκεί προηγουμένως να γίνουν μέλη του κόμματος. Στην δεύτερη κάλπη μπορούν να ψηφίσουν μόνο τα ήδη μέλη για να εκλέξουν την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Τέλος στην 3η κάλπη όσοι μετείχαν στο Συνέδριο που διεξήχθη πριν από το Πάσχα θα επικυρώσουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Όμως το κεντρικό μήνυμα της διαδικασίας «ψηφίζουμε και τους στέλνουμε τον λογαριασμό». Δηλαδή υπονοεί ότι η ευρεία συμμετοχή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Την προηγούμενη Κυριακή 180.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έτρεξαν και ψήφισαν για να εκλέξουν συνέδρους, μέλη τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών, όμως το σημαντικότερο ήταν για να συναινέσουν στην επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου στην μαρκίζα του κόμματος.

Σε μακρά περίοδο

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι έχουμε εισέλθει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, όπου οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως πολύ δύσκολα η χώρα θα αντέξει αυτή την ακραία πόλωση-εν μέσω τέτοιας ενεργειακής κρίσης- με τους πολίτες να νιώθουν στις τσέπες τους τον υπέρογκο πληθωρισμού που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και περισσότερο μας θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα πηγαδάκια και στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στις ουρές που σχηματίστηκαν στα εκλογικά τμήματα του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες είχαν πάνω-κάτω τις ίδιες εκτιμήσεις. Δηλαδή ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν τον επόμενο Μάιο, αλλά εκτός του φθινοπώρου θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς τότε τα δημόσια ταμεία θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη στιγμή που τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο κάνουν λόγο για αφίξεις και έσοδα μπορεί και να υπερβούν τα ρεκόρ του 2019, που ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Υπάρχει και άλλη οπτική

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρία χρόνια ζούμε υπό ειδικές συνθήκες. Πριν αναφωνήσουμε το «Δόξα τω Θεώ», ότι μας άφησε η πανδημία (πιο σωστά μαθαίνουμε να ζούμε μαζί) ξαναλέμε εκ νέου το «Βοήθα Παναγιά». Διότι ο συνδυασμός ενός απρόσμενου πολέμου πάνω στα απόνερα της πανδημίας μα έφερε ως πεσκέσι τον πληθωρισμό.

Θηριώδεις λογαριασμοί ρεύματος και θέρμανσης μας προκαλούν απανωτά σοκ. Τα εισοδήματα μας ψαλιδίζονται, οι προβλέψεις από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (FED και EKT) είναι δυσοίωνες και οι περισσότεροι νιώθουμε ότι ανατρέπεται για άλλη μία φορά από το 2010 ο κόσμος μας.

Και βέβαια όσο το πολιτικό κλίμα οξύνεται και τα κόμματα για ψύλλου πήδημα ανεβαίνουν στα κεραμίδια για να αποκομίσουν οφέλη θα επιβαρύνεται η κατάσταση και φυσικά ούτε λόγος για συλλογικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να ανακουφίσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Επίσης η τεράστια προεκλογική περίοδος σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι το καλύτερο μήνυμα που θα αποστέλλεται σε πιθανούς επενδυτές, καθώς όπως όλοι γνωρίζουν όσοι θέλουν να τοποθετήσουν τα λεφτά τους αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πρωτίστως η ηρεμία και η σταθερότητα. Και όπως γίνεται αντιληπτό πόλωση και ακραίες εκφράσεις και οξύτατες πολιτικές επιθέσεις σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την ηρεμία και την σταθερότητα. Τουναντίον προκαλούν ανησυχία.

Κάτι πολύ λογικό θα ήταν να συνεννοηθούν τα κόμματα και να οριστεί μία ημερομηνία για τις εκλογές και να μην στέκονται όλοι σε εκτιμήσεις ειδικών, ή το τι θα πει το ένα ή το άλλο πολιτικό μεγαλοστέλεχος. Φυσικά αυτό που ζητάμε είναι ψύλλοι στα άχυρα. Εδώ αποφεύγουν να συνεννοηθούν για τα απλά. Πιθανόν η μακρά προεκλογική περίοδο να τους τρέφει κιόλας. Όμως σε καμία περίπτωση δεν βοηθά και την οικονομία, αλλά το σημαντικότερο την κοινωνία.

spot_img
spot_img
spot_img