17.9 C
Athens
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑHealthy Meal: Υγιεινή Διατροφή για Κοινωνική Συμμετοχή
spot_img

Healthy Meal: Υγιεινή Διατροφή για Κοινωνική Συμμετοχή

Στόχος του έργου είναι να μειωθεί η τιμή επιλεγμένων υγιεινών προϊόντων σε συνεργαζόμενα εστιατόρια, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε υγιεινά γεύματα για όλους

-

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο εστιατορίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Food4Inclusion – Healthy Meal», το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της κοινωνικής συμμετοχής και της ευημερίας των πολιτών μέσω της υγιεινής διατροφής.
Το πρόγραμμα εστιάζει στην παροχή υγιεινών γευμάτων με μειωμένες τιμές σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (κάτοχοι κάρτας Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, Ανεργίας, Πολυτέκνων, Τριτέκνων).
Στόχο αποτελεί η αντιμετώπιση των διατροφικών αναγκών και η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η ΕΕΚΕ επιδιώκει να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διατροφικές ανισότητες και να τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Δίκτυο εστιατορίων που συμμετέχει στο πρόγραμμα:
• Entelamezén – Πειραιάς
• Μαργαρίτα – Αθήνα
• Φλαμουριές – Βέροια
• Πατριδογευσία – Χανιά
• Mama Sofia – Ρόδος
• Blue Lagoon – Ρόδος
• Γεύσεις στη Λαδόκολλα – Ελευσίνα
• Ο Στράτος, Ελευσίνα
• Τζίμας 1976, Ελευσίνα
Το έργο Food4Inclusion/Healthy Meal υλοποιείται στην Ελλάδα από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με Επικεφαλής Εταίρος το Safe Food Advocacy Europe. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος European Social Fund+ (ESF+) Social Prerogatives and Specific Competencies Lines (SocPL)
Κύριοι στόχοι του έργου Food4Inclusion:
1. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Με το Food4Inclusion Project στοχεύουμε να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις αποκλεισμού που μπορούν να προβλεφθούν, συνθέτοντας πολλές βέλτιστες πρακτικές:
• προώθηση ενός ολοκληρωμένου και καλά προσαρμοσμένου συστήματος τροφίμων

• διατροφική εκπαίδευση που προορίζεται για τα παιδιά

• προώθηση της καλύτερης πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα
Η πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή παρεμποδίζεται σημαντικά από την έλλειψη ευαισθητοποίησης και από την επιθετική εμπορία προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι (HFSS), ειδικά σε προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά.
Η αύξηση της κατανόησης των καταναλωτών σχετικά με τη διατροφή, η προώθηση πιο υγιεινών τροφίμων και διατροφής και η ανάπτυξη καλύτερης πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα, αποτελούν βασικούς μοχλούς για την προώθηση βιώσιμων και υγιεινών διατροφικών συνηθειών στους καταναλωτές. Ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη κοινωνική ένταξη, μειώνει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και τις άμεσες επιπτώσεις της φτώχειας για τους μειονεκτούντες πληθυσμούς.
2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ
Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων μειώνουν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ και, κατά συνέπεια, υπονομεύουν κρίσιμα την επισιτιστική ασφάλεια για τα μειονεκτούντα άτομα. Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, μειώνοντας ταυτόχρονα την πίεση στους φυσικούς πόρους.
Το SAFE, μέσω της συνεργασίας του με το Happy Hours Market, εργάζεται για την προώθηση της αναδιανομής των πλεονασμάτων τροφίμων σε άτομα που έχουν ανάγκη, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε τρόφιμα για τους οικονομικά αδύναμους. Υποστηρίζει επίσης βιώσιμους τρόπους παραγωγής, για τη μείωση της απώλειας τροφίμων και την προώθηση καλύτερων διαδικασιών παραγωγής προκειμένου να βελτιωθεί η επισιτιστική ασφάλεια και η προσβασιμότητα.
Μέσω του Healthy Meal, το SAFE θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση και την προβολή των υγιεινών τροφίμων στα εστιατόρια, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της τιμολόγησης στην επιρροή της συμπεριφοράς και των επιλογών των καταναλωτών.
Στόχος του έργου είναι να μειωθεί η τιμή επιλεγμένων υγιεινών προϊόντων σε συνεργαζόμενα εστιατόρια, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε υγιεινά γεύματα για όλους.
Για την ανάπτυξη των Υγιεινών Γευμάτων καλούνται τα εστιατόρια να προσφέρουν υγιεινά τρόφιμα σε μειωμένες τιμές μια δεδομένη ημέρα της εβδομάδας στους οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς και να προωθήσουν αυτές τις πρακτικές σε όλη την Ευρώπη.

spot_img
spot_img