24.4 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΓκρεμίστε τα τείχη
spot_img

Γκρεμίστε τα τείχη

-

• Απολύτως επιτυχημένη η παρουσία της ολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι και στις άλλες γαλλικές πόλεις

Εξαιρετική ήταν η παρουσία της ολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι, επιστρέφοντας στις αποσκευές της, με οκτώ μετάλλια! Κορυφαία επίδοση για την τελευταία 20ετία και 3η καλύτερη για τον 21ο αιώνα, μετά τα 16 της Αθήνας το 2004 και τα 13 του Σίδνεϊ, ενώ ισοφαρίσαμε τα 8 μετάλλια της Ατλάντα!
Πρώτη και καλύτερη φυσικά παραμένει η αξεπέραστη επίδοση με 47 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το μακρινό 1896.
Το μοναδικό χρυσό το έφερε ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, αποδεικνύοντας ότι παραμένει ο βασιλιάς του αγωνίσματος, με δεύτερη πρωτιά μετά το Τόκιο (2021)! Ο κορυφαίος Έλληνας άλτης όλων των εποχών βάζει πλώρη για μια απίθανη πρωτιά με 3ο χρυσό στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες στο Λος Άντζελες (2028), ενώ ηλικιακά μπορεί να προσδοκά ακόμη και για τους Ολυμπιακούς του 2032 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, όταν θα είναι 34 ετών.
Το ασημένιο μετάλλιο ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις των αγώνων με τον Απόστολο Χρήστου στην κολύμβηση. Η έκπληξη έχει να κάνει με το αγώνισμα, αφού ο Χρήστου ήταν φαβορί για το βάθρο στα 100 μ. ύπτιο, ωστόσο εκεί πήρε την 4η θέση, πείσμωσε και τα κατάφερε στα 200 μ. ύπτιο.
Τα έξι χάλκινα τα κατέκτησαν ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής, στο 3ο του Ολυμπιακό μετάλλιο, μετά το χρυσό του Ρίο (2016) και το χάλκινο του Τόκιο (2021). Μάλιστα ο άρχοντας των κρίκων έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, όταν θα διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του.
Χάλκινος ήταν και ο Εμμανουήλ Καραλής στο άλμα επί κοντώ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, σ’ ένα άθλημα όπου όλοι οι αθλητές διεκδικούν τις θέσεις κάτω από τον… ιπτάμενο Αρμάντ Ντουμπλάντις!
Η χώρα μας κατέκτησε δύο χάλκινα στα αθλήματα των… σκληρών, με τον Θόδωρο Τσελίδη στο τζούντιο στα 90 κιλά και τον εκ μεταγραφής από τη Ρωσία, Νταουρέν Κουρουκλίεφ στη πάλη στα 86 κιλά.
Η οκτάδα των μεταλλίων, με δύο ακόμη χάλκινα, προήλθε από την κωπηλασία, από τα πληρώματα των Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζή στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και τις Φίτσιου/Κοντού -στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.
Στους Ολυμπιονίκες λογίζονται φυσικά και όσοι κατέλαβαν θέσεις στην πρώτη 8αδα, με την Εθνική ομάδα της υδατοσφαίρισης των Ανδρών να αδικείται από την 5η θέση, ενώ ως επιτυχία καταγράφεται η 5η θέση του Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο στην κολύμβηση, όπως της Εμμανουέλας Κατζουράκη στο σκητ της σκοποβολής και της Δώρας Γκουντούρα στο Sabre της ξιφασκίας.
Έκτη θέση για το δίδυμο των Ευαγγελία Πλατανιώτη/Σοφία Μαλκογεώργου στην καλλιτεχνική κολύμβηση, τον χρυσό ολυμπιονίκη του Τόκιο Στέφανο Ντούσκο στο μονό σκιφ στην κωπηλασία, αλλά και για τις Ευαγγελία Αναστασιάδου/Χριστίνα Μπούρμπου – στη δίκωπο, επίσης στην κωπηλασία.
Έβδομη θέση για την Εθνική ομάδα των Γυναικών στην υδατοσφαίριση, με τα κορίτσια να αδικούν τον εαυτό τους.
Στην οκτάδα – προημιτελικά έφτασαν η Εθνική ομάδα του μπάσκετ, αλλά το εμπόδιο της Γερμανίας ήταν ανυπέρβλητο, αλλά και ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο μονό τένις ανδρών, όπου σταμάτησε στον χρυσό Ολυμπιονίκη Νόβακ Τζόκοβιτς!
Μεγαλύτερες προσδοκίες υπήρχαν για την Άννα Ντουντουνάκη στα 100 μέτρα πεταλούδα (19η), την Μαρία Πρεβολαράκη στην πάλη (10η), την Ελίνα Τζένκο στον ακοντισμό (9η) και φυσικά από την χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο Άννα Κορακάκη στην σκοποβολή (δεν ολοκλήρωσε), αλλά για διάφορους λόγους δεν βρέθηκαν σε καλή ημέρα.
Ωστόσο και τα 100 μέλη της ολυμπιακής ομάδας τίμησαν τα ελληνικά χρώματα και τους αξίζουν πολλά μπράβο, ανεξαρτήτου μεταλλίου και θέσης.

spot_img
spot_img