Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν το πρόβλημα και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την λέπτυνση
Το αποτύπωμα του χρόνου σε έναν άνθρωπο είναι εμφανές από το γκρι χρώμα των μαλλιών του και από τις ρυτίδες που έχει στο πρόσωπο. Το χρώμα των μαλλιών μπορούμε να το αλλάξουμε, τι μπορούμε όμως να κάνουμε όσον αφορά το δέρμα που λεπταίνει καθώς μεγαλώνουμε;
Όπως αρκετά όργανα του σώματος φθίνουν με το χρόνο, το ίδιο φθίνει και το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα. Η φθορά είναι εμφανής μέσω των ρυτίδων και της χαλάρωσης σε αρκετά μέρη του σώματος και όχι μόνο στο πρόσωπο.
«Όταν λεπταίνει το δέρμα, πραγματοποιείται μια αισθητή μείωση του πάχους του δέρματος» εξηγεί η δρ. Σουσάνα Μάρμον, δερματολόγος και διευθύντρια κλινικής έρευνας στο τμήμα δερματολογίας του New York Medical College.
Φυσική γήρανση: Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα), το χόριο (μεσαίο στρώμα) και το υποδόριο (εσωτερικότερο) στρώμα. Οι αλλαγές σε κάθε ένα από αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε λέπτυνση του δέρματος, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM). «Στο εξωτερικό στρώμα, η ανανέωση των κυττάρων επιβραδύνεται με την ηλικία. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η λέπτυνση του δέρματος, το οποίο τελικά γίνεται πιο ευάλωτο σε βλάβες και ξηρότητα» επισημαίνει η δρ. Μάρμον.
Κάπνισμα και ακοόλ: Τη φυσική διαδικασία της γήρανσης μπορούν να επιταχύνουν το κάπνισμα και το αλκοόλ. Υπογραμμίζεται ότι το κάπνισμα συνδέεται με τις βαθύτερες γραμμές στο μέτωπο, τις ρυτίδες και το πόδι της χήνας, ενώ όσοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ είναι πιο πιθανό να έχουν και λιγότερο όγκο στο πρόσωπό τους.
Έκθεση στον ήλιο: Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου έχουν ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στο σχηματισμό των ρυτίδων του προσώπου. Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία λεπτού δέρματος, καθώς καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, οδηγώντας σε χαλάρωση.
Όσο το δέρμα λεπταίνει, γίνεται πιο εύθραυστο και επιρρεπές σε μώλωπες. Ίσως παρατηρήσετε, επίσης, ότι οι πληγές στο σώμα αργούν να επουλωθούν και ακόμη και μια μικρή γρατζουνιά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να θεραπευθεί.
Πώς να προστατευθείτε
Σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, δε θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σας η χρήση του αντηλιακού -ακόμα και με συννεφιά. Ειδικά το καλοκαίρι, επάλειψή του θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως τα χέρια και τα πόδια, αλλά και στα σημεία που το δέρμα είναι λεπτότερο, όπως τα μάτια και τα χείλη.
Και το κυριότερο είναι σωστό να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α, Ε και Κ, όπως τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι, για να διατηρηθεί το δέρμα ανθεκτικό και υγιές.