27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓια ένα σύγχρονο κράτος με αξιοπρέπεια και όραμα
spot_img

Για ένα σύγχρονο κράτος με αξιοπρέπεια και όραμα

-

Του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Μετά από μια υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση, που προκλήθηκε από τις άφρονες πολιτικές της περιόδου 2004-2009, και οδήγησε στην πτώχευση του κράτους, η χώρα μας συνεχίζει να ζει μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις: υγειονομική κρίση, ενεργειακή κρίση και ένα κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, που «πληγώνουν» την οικονομία και απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η τραγωδία των Τεμπών – ως αφορμή, έφερε στην επιφάνεια μια από τις βασικές παραμέτρους αυτών των διαδοχικών κρίσεων. Τις παθογένειες του πολιτικού και οικονομικού μας συστήματος.

Στις 21 Μαΐου, κρίνεται το μέλλον της χώρας, αλλά μαζί κρίνεται και η πολιτική βούληση κάθε κόμματος να αλλάξει τα δεδομένα. Και μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι έτοιμο να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να κάνει βαθιές τομές. Μόνο στη δημοκρατική παράταξη μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι για τους αγώνες μας, το έργο μας, την ευθύνη που σηκώσαμε να σώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα, στα δύσκολα μόνοι μας και με την πλάτη στον τοίχο, όταν όλοι οι υπόλοιποι έχτιζαν πολιτικές καριέρες στα Ζάππεια και στις πλατείες.

Έταζαν εύκολους παραδείσους

Δυστυχώς αν τα πέτρινα χρόνια οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν έταζαν εύκολους παραδείσους, αλλά ήταν έτοιμοι να συνταχθούν μαζί μας στις επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε, τώρα θα μιλούσαμε για μια άλλη χώρα. Δεν θα θρηνούσαμε τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν θα είχαμε το φαινόμενο του braindrain, δεν θα είμαστε ουραγοί σε τόσους δείκτες μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δε θα αντιμετωπίζαμε ζητήματα ανελευθερίας του Τύπου και χειραγώγησης της δικαιοσύνης.
Εδώ και δύο δεκαετίες, ίσως και περισσότερο, παλεύουμε με τα ίδια φαντάσματα. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν εγγυάται ούτε τα στοιχειώδη στους πολίτες του, ασφάλεια, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Οι πολιτικές δυνάμεις διατείνονται συνεχώς την επανίδρυση του, αλλά αποτυγχάνουν υπό το βάρος πελατειακών σχέσεων, συμφερόντων, ρουσφετιών και αναξιοκρατίας.
Απέναντι στην ανεπάρκεια της ΝΔ και στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αντιπαραβάλλει το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ουσιαστικής αλλαγής. Με μείωση των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων, με αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, με ενίσχυση των δομών υγείας, με πάταξη της αισχροκέρδειας και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας, με αξιοποίηση του προγράμματος κοινωνικής στέγασης και κατάργηση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις

Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε ταύτισε το όνομά του με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ΕΚΑΣ και του εγγυημένου εισοδήματος. Υπήρξε διαχρονικά στο πλευρό των ανθρώπων που κράτησαν τη χώρα όρθια, καθώς στην αρχή της οικονομικής κρίσης ήταν αυτοί που αποτελούσαν τον παραγωγικό κορμό της χώρας. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είδαν τους κόπους τους να χάνονται και τα όνειρα τους να εξανεμίζονται. Και είναι τώρα αυτοί οι άνθρωποι που συνθλίβονται οικονομικά από τις πολιτικές επιλογές της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης με τις προσωπικές διαφορές και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Είναι χρέος της δημοκρατικής παράταξης να στηρίξει αυτούς του ανθρώπους και να οικοδομήσει ένα νέο κράτος, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό, όπου θα μπορούν όλοι οι πολίτες να ζουν με αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες. Η αλλαγή είναι εδώ, γιατί την αξίζουμε.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής

 

spot_img
spot_img
spot_img