27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Φυλάμε τα σύνορα όλη την ημέρα, όλο το χρόνο»
spot_img

«Φυλάμε τα σύνορα όλη την ημέρα, όλο το χρόνο»

-

  • Απίθανο να μας κατηγορούν από την αντιπολίτευση ότι τα παραφυλάμε»
  • «Λύσαμε το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα ανήλικα που τώρα σε προστατευμένο περιβάλλον πηγαίνου6ν σχολεία κι έχουν μία καλύτερη καθημερινότητα
  • «Χωρίς τα γνωστά ψεύδη της αντιπολίτευσης θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά όσο διαρκεί η κρίση»

 

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη

 

Αν διακρίνεται για κάτι η Σοφία Βούλτεψη είναι η μαχητικότητα της. Δεν υπάρχει περίπτωση μετέχοντας σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ να μην υποστηρίξει με θέρμη τις θέσεις του κόμματος της. Και δεν μιλάμε τώρα που είναι υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά ακόμη και από την εποχή που εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2004.

Κόρη του εμβληματικού δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη ήταν πολύ λογικό να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία, αλλά και με την πολιτική, καθώς ο πατέρας της μεγαλούργησε σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Η ίδια εργάστηκε για πολλά χρόνια στις εφημερίδες «Απογευματινή», Έθνος», Ελεύθερος Τύπος», στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι», σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης του «Ελεύθερου Τύπου» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή.

Η πολιτική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλη, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι δεύτερη φορά που μετέχει κυβερνητικού σχήματος. Είχε προηγηθεί ο ορισμός της από τον Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο του 2014 ως υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδια για τα ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η Σοφία Βούλτεψη στην «60+» υπερασπίζεται τον τρόπο που φυλάσσονται τα σύνορα επί 24ωρου βάσης και υπεραμύνεται των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας στις κατηγορίες ότι δεν δείχνουν ανθρωπισμό. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα της: «Το 2014 μας κατηγορούσαν ότι δεν φυλάγαμε τα σύνορα και τώρα ότι τα παραφυλάμε». Και φυσικά αναφέρεται και στην προστασία που προσφέρει το ελληνικό κράτος στα ασυνόδευτα ανήλικα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη είναι η ακόλουθη:

 

-Κυρία Βούλτεψη είστε υπεύθυνη για ένα ιδιαίτερα καίριο υφυπουργείο για την χώρα μας, το Μετανάστευσης και Ασύλου. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Πόσο ικανοποιημένη είστε από τη φύλαξη των συνόρων μας ως τώρα;

«Τα σύνορα φυλάσσονται νυχθημερόν και αποτελεσματικά. Λιμενικό, αστυνομία, ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχει μέτρο σύγκρισης και αυτό είναι η δραματική περίοδος 2015-2016, για την οποία δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, καθώς ο πόλεμος στη Συρία διαρκούσε από το 2011 και τα δραματικότερα γεγονότα του είχαν συμβεί το 2012 και το 2013. Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε γενικά προσκλητήρια. Φυσικά, μας είχαν προειδοποιήσει. Ήδη πριν από τις εκλογές του 2015 μας είχαν ξεκαθαρίσει πως πρέπει να δίνουμε «χαρτιά» και πως πρέπει να αλλάξει η μέθοδος «νομιμοποίησης». Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός, είχε το 2015 επισκεφθεί την Τουρκία και μετά τις συνομιλίες του με τον τότε ομόλογό του Νταβούτογλου είχαν συμφωνήσει πως «Ελλάδα και Τουρκία είναι θύματα του πολέμου στη Συρία». Μέγα και μοιραίο λάθος. Η Ελλάδα ναι, είναι θύμα. Όχι, όμως, και η Τουρκία. Διότι η Τουρκία επιχειρεί στη Συρία, έχει καταλάβει το βόρειο τμήμα της και με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις προκαλεί κύματα προσφύγων. Είναι, λοιπόν, υποχρεωμένη να τους φιλοξενεί. Αλλά εκείνη η κοινή δήλωση Τσίπρα – Νταβούτογλου έδωσε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία. Η οποία Τουρκία στην αρχή την εκμεταλλεύτηκε για να πιέζει την ΕΕ για χρήματα και άλλες παροχές, όπως οι βίζες, και κατέληξε σε πλήρη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, στον Έβρο το 2020 και στις σημερινές πιέσεις στα νησιά και στα βόρεια σύνορά μας».

-Μήπως, όμως, η φύλαξη των συνόρων προκαλεί «παρενέργειες» όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα;

«Ακούστε. Αυτοί που μας κατηγορούν διασπείροντας ή υιοθετώντας διάφορα fake news είναι οι ίδιοι που το 2015 μας κατηγορούσαν ότι δεν φυλάμε τα σύνορά μας και σήμερα μας κατηγορούν ότι τα… παραφυλάμε! Μετά μας κατηγορούν ότι μέσω της χώρας μας φθάνουν πρόσφυγες σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν προχωρούμε στην Ένταξη. Και την ίδια ώρα, για την Ένταξη δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ επί δύο χρόνια εκ μέρους της ΕΕ. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027 είναι ακόμη στο στάδιο της προέγκρισης και βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του 2022. Η στρατηγική της Ελλάδας – θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά – όπως έχει καθοριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνίσταται στην παράλληλη προστασία των συνόρων και των ανθρώπων. Αρμοδιότητά μου είναι η Ένταξη, επομένως και η προστασία των ανθρώπων. Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη στοχεύει στην πραγματική ένταξη και όχι στην δημιουργία γκέτο, περιθωριοποίησης, ριζοσπαστικοποίησης και εγκληματικότητας. Περιλαμβάνει προστασία, εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την ισότητα των φύλων, αποφυγή κάθε μορφής βίας και εκπαίδευση σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση εργαζομένων. Αναφέρομαι στον αγροτικό, τον τουριστικό, τον κατασκευαστικό και την μεταποίηση. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αξιοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης γι’ αυτόν τον σκοπό. Από εκεί και πέρα, δεν δέχομαι ότι την στρατηγική μας θα την καθορίζουν οι ΜΚΟ. Όπως αποδείχθηκε στην τελευταία κρίση, με τη νησίδα και τους 38, αυτοί βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος και δεν είναι δουλειά των ΜΚΟ να λένε στην ελληνική Πολιτεία τι πρέπει να κάνει. Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας και αυτό δεν το αποφασίζουν οι ΜΚΟ».

-Βρίσκεστε αρκετά συχνά κοντά στους Ακρίτες μας. Τι σας λένε; ποιοι είναι οι φόβοι τους, οι ανησυχίες τους για τις τουρκικές απειλές; Και τι σας ζητάνε για την ασφάλειά τους;

«Οι Ακρίτες μας διατηρούν υψηλό φρόνημα. Δεν φοβούνται, διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους προστατεύει. Έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τους Συμμάχους της και πάνω απ’ όλα τον λαό της».

Ασυνόδευτα ανήλικα

-Δυστυχώς ένα από τα σοβαρότερα θέματα που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση είναι τα ασυνόδευτα παιδιά. Παιδιά δίχως γονείς, δίχως οικογένεια που μετά από μία εφιαλτική διαδρομή κατέληξαν στη χώρα μας μόνα και φοβισμένα. Τι κάνουμε εμείς σαν κράτος να τα βοηθήσουμε να δουν ξανά τη ζωή με αισιοδοξία;

«Τα ασυνόδευτα ανήλικα προστατεύονται απολύτως, Διαμένουν σε 72 δομές με απόλυτη ασφάλεια, πηγαίνουν στο σχολείο, τυγχάνουν της αναγκαίας φροντίδας. Την ευθύνη τους έχει η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που δημιουργήθηκε το 2020 με εντολή του πρωθυπουργού και πρώτη γραμματέα την Ειρήνη Αγαπηδάκη, της οποίας το έργο συνεχίζει ο Ηρακλής Μοσκώφ. Έχω την τιμή να έχω στο χαρτοφυλάκιό μου την Ειδική Γραμματεία. Στον τομέα αυτόν είμαστε πρότυπο για όλον τον κόσμο. Δυστυχώς, όλοι εκείνοι που παριστάνουν τους ανθρωπιστές, περιορίστηκαν μόνο στα λόγια. Μετά την ίδρυση της Γραμματείας, αναζητήσαμε τα παιδιά, τα βρήκαμε και τα σώσαμε. Μιλάμε για 5.500 παιδιά που ζούσαν στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας και στα αστυνομικά τμήματα υπό την λεγόμενη «προστατευτική φύλαξη», την οποία εμείς καταργήσαμε με νόμο. Ας σταματήσουν, λοιπόν, να παριστάνουν τους φιλάνθρωπους αυτοί που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ πραγματικά ούτε για τα παιδιά, ούτε για τους πρόσφυγες και δημιούργησαν το αίσχος της Ειδομένης».

Ενίσχυση των νοικοκυριών

-Να έρθουμε τώρα στο καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και όλη η Ευρώπη: το ενεργειακό και τις συνέπειες αυτού. Τρομακτικές ανατιμήσεις που τις βιώνουμε ήδη και που θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση αντί να μας “χαϊδεύει” με έκτακτα επιδόματα, να πάρει πιο αποτελεσματικά μέτρα; Όπως μείωση του ΦΠΑ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κλπ;

«Η αντιπολίτευση συνηθίζει να ελληνοποιεί όλες τις διεθνείς κρίσεις. Το έκανε με την πανδημία, το κάνει τώρα και με τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει συνολικά διαθέσει πάνω από 56 δις για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων – τα περισσότερα (αναλογικά) χρήματα από κάθε χώρα. Δεν πρόκειται για «χάιδεμα». Πρόκειται για την αναγκαία ενίσχυση των νοικοκυριών. Και με άμεσο τρόπο, με τρόπο που ανακουφίζει άμεσα τους ανθρώπους που πρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Αυτόν τον τρόπο προέκρινε η κυβέρνηση με βάση την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και προβλέποντας αυτό που διαπίστωσαν πολλές χώρες, όπως η Γερμανία που προχώρησε σε αναστολή κάποιων φόρων για να ομολογηθεί τελικά πως οι ελαφρύνσεις δεν έφθασαν στους καταναλωτές. Και τώρα ανακοινώνουν ενισχύσεις – μαμούθ, που προκαλούν αντιδράσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έξω από τον χορό όλοι ξέρουν πολλά τραγούδια. Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης είναι ότι θέλει να παριστάνει ότι έχει λύσεις για όλα, παριστάνοντας πως όλα είναι πολύ απλά. Αλλά τα πράγματα είναι σύνθετα. Χρησιμοποιούν παραδείγματα από άλλες χώρες που απλά δεν ισχύουν. Υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι άλλες χώρες έχουν φορολογήσει τα υπερκέρδη. Αναφέρονται στη Γαλλία και στην Ιταλία. Η αλήθεια είναι ότι στην μεν Γαλλία η συγκεκριμένη πρόταση δεν πέρασε από το Κοινοβούλιο, στην δε Ιταλία απλά ανακοινώθηκε την άνοιξη, αλλά δεν περιλήφθηκε στο σχετικό Διάταγμα του περασμένου Ιουνίου. Λένε επίσης ότι άλλες χώρες κρατικοποίησαν τις ενεργειακές τους εταιρίες. Αναφέρονται στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ουδέν ψευδέστερον επίσης. Η Γαλλία στηρίζεται στην πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά εργοστάσια δεν πηγαίνουν ποτέ σε ιδιώτες. Ήδη ήταν κρατικά κατά 84%. Πήγαν στο 100% διότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για εκσυγχρονισμό και επέκτασή τους. Στη Γερμανία πάλι, κρατικοποιήθηκε η εταιρία που ήταν πάροχος ρωσικού αερίου για να μην χρεωκοπήσει. Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τα ψέματα και όσους παριστάνουν τους φωτεινούς παντογνώστες. Αν έχουν τη λύση, τότε να τους κάνουμε… εξαγωγή στο εξωτερικό να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα».

spot_img
spot_img