21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΦουλάρουν τις μηχανές
spot_img

Φουλάρουν τις μηχανές

-

  • Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εισέρχονται στον προεκλογικό αγώνα με διαφορετικούς στόχους

Σε προεκλογική κίνηση με ρυθμούς πρόσω ολοταχώς βρίσκονται οι τρεις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν ένα κοινό: και για τους τρεις, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κομμάτων, αυτές οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά περισσότερα από το ποιοι θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει την «επιχείρηση συσπείρωση», με το βλέμμα στραμμένο αφενός στο συνέδριο της νέας Δημοκρατίας, αφετέρου στην ευρωκάλπη που ανοίγει σε 70 ημέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με καθημερινές εμφανίσεις και διαρκείς φιλολαϊκές εξαγγελίες, προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα που έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών αλλά και η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με την γραμμή του Μαξίμου ότι εκδοτικά συμφέροντα απεργάζονται πολιτική ανωμαλία. Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στα κεραμίδια και αν το εκλογικό κοντέρ δεν γράψει μπροστά τον αριθμό «3», αλλά ένα ποσοστό που όχι απλώς θα έχει «2» μπροστά ακόμα αλλά θα βρίσκεται και αρκετά μακριά από το «3», τότε μπορούν να ανοίξουν συζητήσεις επίπονες και απρόβλεπτες για το κυβερνών κόμμα.

Μάχη για δύο

Σε ό,τι αφορά στην κεντροαριστερά, είναι προφανές ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και έχει σχέδιο διαχείρισης οποιουδήποτε εκλογικού αποτελέσματος και δε σχεδιάζει σε κανένα σενάριο να εγκαταλείψει τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, γνωρίζει πολύ καλά ότι αν περάσει τις πρώτες εξετάσεις εθνικής κάλπης με ένα ποσοστό πάνω από 15 – 16% και στη δεύτερη θέση, τότε θα μπορεί να υποστηρίζει ότι παρά την διάσπαση και το διαρκή πόλεμο που δέχεται, είναι ικανός να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑσε τροχιά ανάκαμψης, αλλά και εξουσίας.

Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται να μη χρειαστεί καν να στηθούν πανελλαδικές κάλπες και να αναβαπτιστεί σε αυτές, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθεί – ειδικά αν έχει πάει καλά και η Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές και άρα το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς υπερβαίνει το 17%. Όπως και ναχει, ο Στέφανος Κασσελάκης προγραμματίζει διαρκείς περιοδείες και εμφανίσεις και θα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς κάθε μέρα για τις ερχόμενες 70 ημέρες.

Τροχάδην

Αντιστοίχως πυκνό θα είναι το πρόγραμμα και του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι αν χαθεί η ευκαιρία της δεύτερης θέσης, τότε θα ξεδιπλωθεί έντονη εσωκομματική γκρίνια που μπορεί να φτάσει και στα όρια της αμφισβήτησης της ηγεσίας του. Συν τοις άλλοις, αν ο Στέφανος Κασσελάκης τερματίσει δεύτερος, είναι προφανές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να αλλάξει αφήγημα, καθώς δεν θα μπορεί να υποστηρίζει πια με την ίδια ευκολία ότι αποτελεί το ΠΑΣΟΚ την εναλλακτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με άλλα λόγια, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί παίζουν το κεφάλι τους στις κάλπες του Ιουνίου – έστω κι αν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που τον αφορά προσωπικά, αλλά μόνο ως προς το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στο οποίο θα κληθεί να κυβερνήσει από εδώ και πέρα. Εκτός πια κι αν το ευρωπαϊκό σκηνικό διαμορφωθεί αλλιώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κληθεί να αναλάβει άλλες θέσεις…

 

spot_img
spot_img
spot_img