17.2 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά
spot_img

Εσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά

-

Της Μάρλεν Ασημακοπούλου*

1.
-Έγινα 62 ετών και διαθέτω συνολική ασφάλιση ΙΚΑ 12.512 ημέρες ασφάλισης. Θεμελιώνω κανονικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα;
Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωση σας είναι 12.000 ημέρες ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο, προϋποθέσεις που ήδη έχετε συμπληρώσει, επομένως μπορείτε να προχωρήσετε σε αίτηση συνταξιοδότησης όποτε επιθυμείτε.
2.
-Είμαι 61 ετών και έχω ΙΚΑ και ΟΑΕΕ 31 χρόνια περίπου μέχρι σήμερα. Μέχρι το τέλος του 2011 διέθετα ανήλικο τέκνο και διάβασα ότι μπορώ να θεμελιώσω δικαίωμα μειωμένης σύνταξης. Ισχύει;
Εάν μέχρι τέλος του 2011 που διαθέτατε ανήλικο τέκνο είχατε 5.500 ημέρες ασφάλισης, τότε μπορείτε να λάβετε μειωμένη σύνταξη ως μητέρα με ανήλικο με τις προϋποθέσεις του εν λόγω έτους, και όριο ηλικίας το 52ο έτος της ηλικίας σας το οποίο επειδή το συμπληρώσατε το 2014, δεν επηρεαστήκατε από τον ν. 4336/2015 (αύξηση ορίων ηλικίας), επομένως μπορείτε να λάβετε μειωμένη σύνταξη και άμεσα εάν επιθυμείτε.
3.
-Είμαι 67 ετών και διαθέτω 32 χρόνια περίπου στον ΟΑΕΕ. Μπορώ να λάβω πλήρη σύνταξη;
Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωσή σας είναι 15 χρόνια ασφάλισης και όριο ηλικίας το 67ο, δεδομένα που έχετε ήδη συμπληρώσει, επομένως μπορείτε να προχωρήσετε στην διαδικασία συνταξιοδότησης όποτε επιθυμείτε.
4.
Είμαι 62 ετών, άνεργος από το 2015 και έχω περίπου 4.300 ένσημα στο ΙΚΑ. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;
Για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτούνται 4.500 ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη και τουλάχιστον 62ο για μειωμένη σύνταξη. Παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής.
Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

K2

Καλύτερες ημέρες για τους φορολογούμενους έρχονται από το 2024
Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης έρχονται σταδιακά από το νέο έτος για εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι ανωτέρω παρεμβάσεις στη φορολογία σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αποδοχών (για τους δημοσίους υπαλλήλους) αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων που έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις της περασμένης τετραετίας.
Ωστόσο, ειδικά το 2022 συρρικνώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συνεπεία της ακρίβειας η οποία συνεχίζει να αφαιρεί σημαντικούς πόρους από τους πολίτες. Αν και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία εν τούτοις οι τιμές σε βασικά είδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και είναι άγνωστο εάν θα γυρίσουν στις προηγούμενες χαμηλότερες τιμές.
Τι θα ισχύσει από το νέο έτος
1. Αύξηση από 1η Ιανουαρίου 2024 του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Το ετήσιο φορολογικό όφελος που προκύπτει με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ανέρχεται σε 90 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα παιδί και ανεβαίνει στα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά
2. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανεξάρτητα από το εάν έχουν κέρδη ή ζημιές. Η κατάργηση συστήνεται και από τις Βρυξέλλες.
3. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Σημειώνεται ότι οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες τα τελευταία χρόνια.
4. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025. Σήμερα ακόμα και εάν κάποιος δεν έχει εισοδήματα η εφορία του υπολογίζει ελάχιστο ποσό διαβίωσης. Αντίστοιχα θα περιορισθούν και τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα για την κατοικία και για τα αυτοκίνητα.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2021 για τα εισοδήματα του 2020, 1.748.934 φορολογούμενοι σε σύνολο 6.529.279, δηλαδή το 26,8% φορολογήθηκαν με βάση τα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.α. και όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημα. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους αυξήθηκε κατά 5,96 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 9,03 δισ. ευρώ έναντι 3,07 δισ. ευρώ που εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις
5. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% καθώς και μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
6. Αύξηση 3%-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
7. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

spot_img
spot_img
spot_img