Η καθημερινότητα των πολιτών είναι υψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και αναμένεται να συνεχιστούν τα μέτρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους
«Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα» είναι το τετράπτυχο που θα εστιάσει η νέα κυβέρνηση όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στους μπλε φακέλους που δόθηκαν στους υπουργούς, περιλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη επίκαιρων αναγκών, θα νομοθετηθεί η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα.
Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την δεύτερη κυβερνητική του θητεία, ως θητεία αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων, απορρίπτοντας τυχόν σημάδια έπαρσης και αυταρέσκειας από τα στελέχη της κυβέρνησης.
«Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέστησε λίγα λόγια και πολλή δουλειά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κυβερνητικό μας έργο δεν θα πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα είναι η μετεξέλιξη του Επιτελικού Κράτους, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και το δεύτερο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις όλης της τετραετίας, όπως την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του δημοσίου, καθώς είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του υπερταμείου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την υποχρεωτική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων. «Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι προγραμματικές δηλώσεις
Την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα αρχίσει, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Μεθαύριο Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα έχει πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, ενώ την Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα έχει εκλέξει τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του σώματος. Πρόεδρος θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα κα θα εκλεγεί είναι ο Κώστας Τασούλας.
Η ακρίβεια
Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η ακρίβεια που συνεχίζει να καλπάζει και να μειώνει στο διάβα της το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά τάξεως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν εκείνους που πραγματικά πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβειας, κυρίως στα ήδη διατροφής.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να θεωρείται μάλλον ως δεδομένο ότι θα ανακοινωθεί η επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, πιθανόν ελαφρώς διαφοροποιημένο είτε ως τα ποσά που θα δοθούν είτε προς το δικαιούχους, είτε ένας συνδυασμός αυτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά είχε αναφέρει πως είναι πιθανό αυτό να συμβεί, εφόσον η ακρίβεια συνεχίζεται και υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Έτσι υπό την έννοια συντρέχουν και δύο, οπότε ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι και το εν λόγω.
Να σημειωθεί ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί η τελευταία δόση για το market pass και θα αφορά όλους εκείνους που είχαν επιλέξει να πληρωθούν το επίδομα, μέσα από άυλη ψηφιακή κάρτα. Οι υπόλοιποι που είχαν ζητήσει κατάθεση στην τραπεζικό τους λογαριασμό ήδη έχουν εξοφληθεί.
Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή. Βέβαια στην περίπτωση που παραταθεί το μέτρο είναι πιθανό να αλλάξει η ημερομηνία.
Με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, δικαιούχοι του Market Pass ήταν φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.
Η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.
Eurostat: «Καίνε» οι τιμές για γάλα, λάδι και αυγά
Το κόστος για την παραγωγή των αγροτών – δηλαδή οι τιμές που πληρώνουν για τις εισροές όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές κ.α.- αυξήθηκε σημαντικά λιγότερο σε σχέση με τις τιμές που πουλούσαν τα προϊόντα τους
Με υψηλό ρυθμό συνεχίστηκε η αύξηση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα το 2023, γεγονός που συνδέεται με την ακρίβεια στα τρόφιμα για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης των τιμών με τις οποίες πουλούσαν οι Ελληνες αγρότες τα προϊόντα τους στο α’ τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε 16,7% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 18,5% στο δ’ τρίμηνο του 2022.
Η αύξηση του δείκτη ήταν ελαφρά υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (17,4%), αλλά σημείωσε μεγαλύτερη επιβράδυνση καθώς υποχώρησε από 26% στο δ’ τρίμηνο, αντίστοιχα.
Το κόστος για την παραγωγή των αγροτών – δηλαδή οι τιμές που πληρώνουν για τις εισροές όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές κ.α.- αυξήθηκε σημαντικά λιγότερο σε σχέση με τις τιμές που πουλούσαν τα προϊόντά τους.
Στην Ελλάδα, η αύξηση του κόστους εισροών (το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων) επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 7% από 24% στο δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ στην ΕΕ υποχώρησε επίσης απότομα στο 11% από 27%.
Στο περιβάλλον αυτό, οι τιμές των αυγών εκτινάχθηκαν 60% στην Ε.Ε., όχι μόνο λόγω των ελλείψεων σε ζωοτροφές και των μειωμένων εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία αλλά και λόγω της νόσου των πτηνών στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Στην Ελλάδα, πάντως, οι αυξήσεις στα αυγά ήταν σαφώς χαμηλότερες (17% έναντι 14% στο δ’ τρίμηνο του 2022).
Πολύ μεγάλες ήταν στην Ε.Ε. και οι αυξήσεις στο ρύζι (51%), τις ελιές και τους χοίρους (49% και στις δύο περιπτώσεις). Η τιμή παραγωγού για το ρύζι στην Ελλάδα αυξήθηκε 11,6% έναντι 24%, ενώ για τις ελιές μειώθηκε 8% μετά από μείωση 1% στο δ’ τρίμηνο του 2022.