25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΈρχονται νωρίτερα νέα μέτρα στήριξης
spot_img

Έρχονται νωρίτερα νέα μέτρα στήριξης

-

  • Η καλή πορεία των εσόδων λύνει τα χέρια των κυβερνώντων, ενώ ξεκίνησαν τα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό

 

Τα καλά νέα από το μέτωπο του προϋπολογισμού ίσως φέρουν ακόμη νωρίτερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εντός της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για την 2η επιδότηση στα καύσιμα για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, ενώ οι λοιπές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Όμως το γεγονός ότι τα έσοδα είναι παραπάνω του αναμενόμενου, λόγω και της καταπληκτικής τουριστικής χρονιάς, συζητείται εντός της κυβέρνησης όπως κάποια μέτρα έρθουν πιο νωρίς, όπως για παράδειγμα μία νέα επιταγή ακρίβειας. Κάτι που θα λειτουργήσει και ως δίχτυ προστασίας και για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες. Επίσης δεν πρέπει να αποκλειστεί όπως ακολουθήσει Fuel Pass3, αλλά και Power Pass 2, αλλά και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια βραχυχρόνια παρέμβαση στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθότι τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019, κάτι το οποίο αναμένεται να αυξήσει το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Τα νέα μέτρα στήριξης θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο αντλεί κονδύλια από διάφορες πηγές, όπως τα υπερκέρδη των εταιρειών που θα φορολογηθούν με 90% βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, ώστε να τα αποδώσουν ως ενισχύσεις στους καταναλωτές, με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκρηκτική άνοδο της τάξης του 17,3% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου έφτασε τα 3,642 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 24,731 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει ότι υπάρχουν νέες δυνατότητες για λήψη επιπλέον μέτρων.

Ο ανασχηματισμός

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών ξεκίνησαν τα σενάρια ανασχηματισμού. Οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός κάνουν λόγο για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με παράλληλη αξιοποίηση βουλευτών. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εναντίον των δομικών αλλαγών και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και το νέο σχήμα θα κάνει την εμφάνιση του στην Θεσσαλονίκη, στην ΔΕΘ εκεί που συνήθως η εκάστοτε κυβέρνησης παρουσιάζει το σχέδιο της για το επόμενο οικονομικό έτος.

«Οι όποιες αλλαγές έχουν κριτήριο την ουσία και όχι την επικοινωνία», συνηθίζουν να τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, κάτι που φαίνεται να επικρατεί και στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό που δείχνει να βάρυνε στο «κάψιμο» των καλοκαιρινών αλλαγών είναι το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δε θέλησε να «χαραμίσει» το συγκεκριμένο χαρτί, απλώς για να στείλει το μήνυμα ότι οι εκλογές τον Σεπτέμβριο αποτελούν οριστικά παρελθόν. Επιθυμεί να διατηρήσει το προνόμιο των αλλαγών στο υπουργικό του συμβούλιο, για όταν εκείνος κρίνει ότι θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μετακινήσεις που θα προωθήσουν το κυβερνητικό έργο με ορίζοντα την άνοιξη του 2023.

spot_img
spot_img