27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈρχονται δύο «καλάθια» για το Πάσχα
spot_img

Έρχονται δύο «καλάθια» για το Πάσχα

-

Το ένα θα περιέχει αρνί- κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά, ενώ το δεύτερο θα είναι για παιχνίδια

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία δύο «καλαθιών» ενόψει του Πάσχα, ενώ τρίμηνη παράταση πήρε το «Καλάθι του Νοικοκυριού» έως τις 30 Ιουνίου. Το «καλάθι του νοικοκυριού» με βάση την έγκριση που είχε δώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαρκεί έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η σχετική νομοθέτηση ώστε το μέτρο να παραταθεί και στη συνέχεια ενόψει της πασχαλινής περιόδου να δημιουργηθούν το «πασχαλινό καλάθι» στα σούπερ μάρκετ αλλά και το «καλάθι του νονού/νονάς» στα καταστήματα παιχνιδιών.
Το καλάθι του νοικοκυριού
Χρονικά, το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει μπει στην 18η εβδομάδα εφαρμογής του με τα σούπερ μάρκετ να στέλνουν τις ανανεωμένες λίστες τους.
Ακόμη ένα «έκτακτο καλάθι» που θεσμοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης ενόψει της πασχαλινής περιόδου, θα θυμίζει το «καλάθι του Αη Βασίλη» που εφαρμόσθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων. Το «πασχαλινό καλάθι» αναμένεται να περιέχει προϊόντα όπως: αρνί- κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά για το πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών και θα «αντικαταστήσει» ουσιαστικά το «καλάθι της Σαρακοστής».
Παράλληλα σχεδιάζεται και το «καλάθι του νονού» αντίστοιχο μα το «καλάθι του Άη Βασίλη» των Χριστουγέννων. Αναμένεται να έχει παρόμοιες κατηγορίες παιχνιδιών με εκείνο καθώς και λαμπάδες. Οι κατηγορίες των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» θα καθορισθούν αργότερα με σχετική υπουργική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες στο «καλάθι του Άη Βασίλη» ήταν: Επιτραπέζια/Παζλ, Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), Βρεφικά παιχνίδια, Φιγούρες δράσης, Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα, Ηλεκτρονικά παιχνίδια, Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), λούτρινα, Μουσικά παιχνίδια.
Οι επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during a debate on “The State of the European Union” as part of a European parliament plenary session in Strasbourg, eastern France, on September 14, 2022. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)

Ε.Ε.: Τελειώνει η δημοσιονομική χαλαρότητα

Οι Βρυξέλλες πιέζουν τις κυβερνήσεις να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα για την πανδημία και να επιστρέψουν σε ελλείμματα έως 3%

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να περιορίσει τις γενναιόδωρες δαπάνες στις οποίες προχωρούσαν τα κράτη-μέλη ως αρωγή προς  νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημίας του Covid και της ενεργειακής κρίσης, καθώς αρχίζει να σχηματοποιεί τους κανόνες για μια επιστροφή σε αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι κυβερνήσεις θα λάβουν εντολή να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης και στήριξης και να συσφίξουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2024.
Η σταδιακή μετατόπιση από τις απεριόριστες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την προσωρινή και στοχευμένη βοήθεια που επιτρεπόταν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έρχεται καθώς το μπλοκ αναθεωρεί τους κανόνες του για τις δημόσιες δαπάνες για να αποφύγει τις σοβαρές δημοσιονομικές προσαρμογές του παρελθόντος που το ώθησαν σε ύφεση.
Τα δημοσιονομικά όρια, τα οποία ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια, πρόκειται να επανέλθουν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τότε.
Τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν συγκλίνουν σιγά-σιγά σε ορισμένες προτάσεις για το νέο πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει περισσότερες πράσινες και αμυντικές δαπάνες, καθώς η Ευρώπη θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και να ενισχύσει την ανάπτυξη καθαρής τεχνολογίας.
Οι στόχοι
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης σε συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Κατά τη μεταβατική περίοδο, πριν τεθούν σε ισχύ οι αναθεωρημένοι κανόνες, η Επιτροπή σκοπεύει να εισαγάγει σταδιακά ορισμένα από τα στοιχεία των προτάσεών της για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ανέφερε ο αξιωματούχος. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους για τον καθορισμό των δημοσιονομικών τροχιών των κρατών-μελών και τον καθορισμό ενός σημείου αναφοράς δαπανών το οποίο είναι ευκολότερο να ποσοτικοποιηθεί από δείκτες όπως το παραγωγικό κενό, οι οποίοι επικρίνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η Επιτροπή θα σταματήσει επίσης να χρησιμοποιεί τον λεγόμενο κανόνα του 1/20 που υποχρέωνε τις χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους να επιβάλλουν αυστηρές περικοπές δαπανών.

spot_img
spot_img
spot_img