14.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες
spot_img

Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες

-

Οι τράπεζες με τις ευλογίες της ΕΚΤ ετοιμάζονται για ισχυρό μηχανισμό προστασίας έναντι των αυξήσεων των επιτοκίων
Στην ενεργοποίηση ενός νέου μηχανισμού επιβράβευσης των συνεπών πελατών με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου προχωρούν οι συστημικές τράπεζες, ως αντίδοτο στην άνοδο του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για μία οριζόντια παρέμβαση που αφορά στο σύνολο του στεγαστικού τους χαρτοφυλακίου, χωρίς διακρίσεις και κόφτες, ήτοι σε περίπου 450.000 δανειολήπτες με υπόλοιπα της τάξης των 26 δισ. ευρώ. Με αυτήν εξασφαλίζεται ότι από εδώ και στο εξής οι μηνιαίες δόσεις δεν θα αυξηθούν, αν συνεχιστεί η ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Μοναδική προϋπόθεση είναι το δάνειο να έχει χρηματοδοτήσει την αγορά κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση θα έχει διάρκεια 12 μήνες με κόστος για τις τράπεζες περί τα 200 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το σχέδιο που βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας προβλέπει την επιβολή πλαφόν στα επίπεδα του τέλους Μαρτίου ως προς το ύψος των δεικτών αναφοράς με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα προϊόντα της κατηγορίας.
Ο λόγος γίνεται για τα διατραπεζικά επιτόκια euribor 1 μήνα, 3 μηνών και το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που διαμορφώνονταν εκείνη την περίοδο σε 2,92%, 3,04% και 3,50% αντίστοιχα. Επίσης θα καλύπτει και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τα υπόλοιπα των οποίων ανέρχονται σήμερα σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ.
Πράσινο φως από SSM
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στον εποπτικό βραχίονα της Ευρωτράπεζας (SSM) στην Φρανκφούρτη και εκτιμούν ότι δεν θα φέρει αντιρρήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος.
Κι αυτό διότι θα λάβει τη μορφή επιβράβευσης όσων έως σήμερα είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεών τους.
Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση αλλαγή στους όρους των υφιστάμενων συμβάσεων. Ως εκ τούτου, εξηγούν, η δράση δεν φαίνεται να προσκρούει σε εποπτικούς κανόνες που θα υποχρέωναν τις τράπεζες να εγγράψουν προβλέψεις.
Μετά την οριστικοποίηση του μηχανισμού επιδότησης των δανειοληπτών και την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων από τον επόπτη, οι αναλυτικοί όροι του μέτρου θα δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
Η επιδότηση των ευάλωτων
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες κλείδωσε και η διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θεωρούνται ευάλωτοι και δικαιούνται της επιδότησης κατά 50% επί της επιβάρυνσης από την άνοδο των επιτοκίων σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με τα πιστωτικά ιδρύματα, προχωρά σε αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για  ένταξη στη δράση. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό η περίμετρός της θα αυξηθεί από τους περίπου 25.000 στις 45.000 δανειολήπτες.
Για παράδειγμα, σε ένα στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο 90.000 ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, διάρκειας 15 ετών, με επιτόκιο ίσο με το euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου 2%, η μηνιαία δόση από τα 580 ευρώ έχει πλέον αναρριχηθεί στα 700 ευρώ.
Μέσω της δράσης ο δανειολήπτης του παραδείγματος θα κερδίζει επιδότηση ίση με το 50% της αύξησης των 120 ευρώ, ήτοι 60 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.
Εάν τα επιτόκια, άρα και οι δόσεις, αυξηθούν περαιτέρω, το ποσό της επιχορήγησης θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως.

spot_img
spot_img
[td_block_5 limit="10" ajax_pagination="infinite" f_ajax_font_family="617" f_header_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]
spot_img
[td_block_5 limit="10" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="load_more" sort="" category_id="" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" show_excerpt="none" art_title_pos="bottom" show_cat="none" show_author="none" show_btn="none" f_header_font_family="617" f_ajax_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]