23.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕπιτυχής η διαπραγμάτευση Χατζηδάκη με την Κομισιόν
spot_img

Επιτυχής η διαπραγμάτευση Χατζηδάκη με την Κομισιόν

-

• Εξοικονομήθηκαν 500 εκατ. ευρώ για πρόσθετες δαπάνες και θα ανακοινωθεί η εμπροσθοβαρής νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Κλείδωσε η εμπροθοβαρής μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (αντί για 0,5 π.μ.) ήδη από το 2025 καθώς η διαπραγμάτευση του Κωστή Χατζηδάκη με την Κομισιόν άνοιξε το δρόμο για βρεθεί ένας έξτρα δημοσιονομικός χώρος για τις δαπάνες του 2025 της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση θα προέλθει από τη φορά από το πακέτο υγειονομικής περίθαλψης που για τους μισθωτούς φτάνει το 7,10%. Ειδικότερα οι εισφορές υγείας είναι 2,55% για τον εργαζόμενο και 4,55% για τον εργοδότη, σύνολο 7,10%.
Μια μείωση μιας μονάδας σημαίνει πως το συνολικό πακέτο της υγείας θα φτάσει στο 6,10%. Η μείωση αναμένεται να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή οι εισφορές υγείας του μισθωτού θα διαμορφωθούν στο 2,05% και του εργοδότη στο 4,05%.
Αυτό σημαίνει πως ένας μισθωτός με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει σήμερα εισφορές υγείας (και εκείνος και ο εργοδότης) 71 ευρώ. Αυτές οι εισφορές θα πέσουν στα 61 ευρώ και το όφελος θα είναι 120 ευρώ το χρόνο, ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.
Δηλαδή ο εργαζόμενος θα έχει επιβάρυνση από ις εισφορές υγείας (πάντα με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ) 20,5 ευρώ το μήνα και όχι 25,5 ευρώ το μήνα, δηλαδή το καθαρό όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 5 ευρώ το μήνα και 60 ευρώ το χρόνο αύξηση στον καθαρό μισθό.
Αντίστοιχα ο εργοδότης (για μεικτό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα) 40,5 ευρώ αντί για 45,5 ευρώ, δηλαδή το καθαρό όφελος για τον εργοδότη θα είναι 5 ευρώ το μήνα και 60 ευρώ το χρόνο απομείωση του εργοδοτικού κόστους.
Η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη ήταν σε εξέλιξη όλο το προηγούμενο διάστημα και ήταν στο πλαίσιο συνεχών επαφών του υπουργείου Οικονομιών με την Κομισιόν για όλα τα καυτά ζητήματα, όπως δαπάνες, χρέος και Ταμείο Ανάκαμψης.
Τετράμηνο διαπραγματεύσεων
Λογικά όρια δαπανών έως το 2028, ταχεία μείωση του χρέους, συνέχεια στη μείωση φόρων, εισροές κοινοτικών πόρων από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ είναι οι βασικότερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το τέλος του χρόνου, ώστε να συνεχιστεί η σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Σημείο αναφοράς για το νέο μεσοπρόθεσμο θα είναι οι οροφές αύξησης των πρωτογενών δαπανών. Για το 2025 είναι γνωστό πλέον ότι το όριο αύξησης είναι 3% και αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5% – 3,7% το 2026, χρονιά που θα ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, για να υποχωρήσει ξανά κοντά στο 3% μέχρι και το 2028, αν δεν έχουμε μεγάλη υποχώρηση στην ανάπτυξη τα έτη 2027 και 2028.
Ο Προϋπολογισμός του 2025
Βάση για το νέο μεσοπρόθεσμο θα είναι ο Προϋπολογισμός του 2025, ο οποίος θα είναι ο πρώτος έπειτα από 5 χρόνια ο οποίος θα συνταχθεί και θα πρέπει να εκτελεστεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο περιορισμός της οροφής αύξησης των δαπανών στο 3% για τον επόμενο χρόνο περιορίζει, αλλά δεν μηδενίζει τα περιθώρια για θετικές παρεμβάσεις. Ωστόσο το χρέος θα πρέπει να αποκλιμακωθεί κοντά στο 140% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, ενώ ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να διαμορφώσει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2,1% του ΑΕΠ. Το μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη χρονιά θα είναι οι δαπάνες του ασφαλιστικού, αλλά και οι αμυντικές δαπάνες.
Σε ό,τι αφορά την “αλλαγή ταχύτητας” στη μείωση του χρέους, αυτή θα κριθεί από τις εξελίξεις που θα έχουμε τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Τον τελευταίο μήνα του 2024 θα έρθουν όλες οι τυπικές εγκρίσεις για την πρόωρη αποπληρωμή της 3ης δόσης και η απελευθέρωση του “μαξιλαριού” των 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM. Το χρέος θα πετύχει να μειωθεί στο τέλος του χρόνου στο 153% του ΑΕΠ.
Τον επόμενο μήνα η Αθήνα θα αρχίσει να στέλνει και επίσημα στους θεσμούς το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης από το GLF. Το αίτημα θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) και να επικυρωθεί σε μία από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μόλις τελειώσει και η διαδικασία των εθνικών Κοινοβουλίων, θα έρθει η σειρά του ESM. Εκτός από την –τυπική– έγκριση του ελληνικού αιτήματος, θα πρέπει να αποποιηθεί και του δικαιώματός του να διεκδικήσει, ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, και αυτός την αποπληρωμή των δικών του δανείων.
Οι οίκοι αξιολόγησης
Στο μεταξύ, οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ξεκίνησαν με πρώτον τον καναδικό οίκος DBRS. Πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η αξιολόγηση της Moody’s, στις 15 Σεπτεμβρίου, αφού είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης ο οποίος δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Αντίθετα, ο οίκος Standard & Poor’s, που έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου, αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας από σταθερή σε θετική, διατηρώντας όμως το αξιόχρεο στη βαθμίδα “ΒΒΒ-“. Η Fitch θα αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Νοεμβρίου, έχοντας διατηρήσει την αξιολόγησή της σε σταθερή και το αξιόχρεο στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα. Η τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου από τον γερμανικό οίκο SCOPE.
Οι ροές από το ΤΑΑ
Στο κρίσιμο κεφάλαιο του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν δύο μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν. Το πρώτο είναι η Ελλάδα να εισπράξει το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων της 4ης δόσης. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να υποβληθεί το αίτημα εκταμίευσης για την πέμπτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ (2,3 δισ. από δάνεια και 1,3 δισ. από επιχορηγήσεις). Προηγουμένως, βέβαια, θα πρέπει να ολοκληρώσει εγκαίρως τα 29 ορόσημα της επόμενης δόσης.

spot_img
spot_img