28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΕνεργά ηφαίστεια οι ευρωπαϊκές κοινωνίες
spot_img

Ενεργά ηφαίστεια οι ευρωπαϊκές κοινωνίες

-

  • Εκείνο όμως, που μετράει για τον πολίτη είναι η ουσία και όχι οι άναρθρες κραυγές

 

Του Νικήτα Κακλαμάνη*

 

Τι κι’ αν η Ευρώπη περνά τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εδώ κι’ ένα χρόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης, που τη πλήττει συθέμελα;

Οι «ηγέτες» της αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται σχεδόν παντού πολιτικές «τερατογενέσεις». Δείτε τι συνέβη στη Γαλλία (Λεπέν με 43%), στην Ιταλία (Μελόνι με 26%), στη Σουηδία (το ακροδεξιό κόμμα 25%).

Μόλις, πριν από μερικές μέρες, οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομίας της Ε.Ε. συνεδρίασαν –υποτίθεται- για να βρουν λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ερχόμενου χειμώνα.

Τι ανακοίνωσαν; Ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους απλούς πολίτες καθώς και ότι θα ήταν λάθος να συνεχιστεί οριζόντια η επιδοματική πολιτική για την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους!

Ο ύπνος του δικαίου

Η μία εξήγηση, που δίνω είναι απλοϊκή: Οι άνθρωποι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν μετατραπεί σε ενεργά ηφαίστεια.

Η άλλη εξήγηση είναι η πιο σύνθετη: Ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν δουλεύουν για τις κοινωνικές πλειοψηφίες αλλά για τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών και τραπεζικών λόμπι κι’ απλώς εξυπηρετούν τις επιταγές τους (τα είχα προβλέψει από το 1998 αλλά τότε με χαρακτήριζαν «Έλληνα Λεπέν»).

Από τη «σύνθετη εξήγηση» προκύπτουν και οι (γερμανικές) αντιδράσεις, που εκδηλώνονται στη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να τεθεί πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση πασχίζει με «νύχια και δόντια» εξαντλώντας κάθε οικονομικό περιθώριο να στηρίξει τα νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα. Και να μη παθαίνουν ηλεκτροπληξία από τους λογαριασμούς, που φθάνουν στα χέρια τους.

Μόνο πέρυσι διατέθηκαν 12 δις ευρώ, ώστε να εκλογικευτούν τα απίστευτα τιμολόγια, που έφθαναν στα γραμματοκιβώτια.

Μιλάμε για 1 δις ευρώ κάθε μήνα. Πολλά λεφτά αλλά ήταν το σωστό. Κι’ ας φωνάζει η αντιπολίτευση, ότι δήθεν επιδοτούνται οι εταιρείες παροχής ρεύματος. Αντιπρόταση καμία, λύση ούτε για δείγμα.

Ουσία και όχι κραυγές

Εκείνο όμως, που μετράει για τον πολίτη είναι η ουσία και όχι οι άναρθρες κραυγές. Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι η ελληνική οικογένεια αισθάνεται τη μείωση στον λογαριασμό στη τσέπη της.

Προσωπικά, θεωρώ, ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα συνεχιστεί.

Το συμπέρασμα μου δεν είναι αυθαίρετο.

Στηρίζεται στη δέσμευση που εισέπραξα στις 28 Σεπτεμβρίου από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα σε ερώτηση που του είχα καταθέσει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε μετατροπή των καυστήρων από πετρελαίου, σε φυσικού αερίου. Θέμα, που αφορά εκατομμύρια πολίτες.

Σύμφωνα με την απάντηση, που μου έδωσε η επιδότηση θα είναι ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, θα ανέρχεται στα 90 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, ώστε να περιοριστεί από 40 ως 50% η τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με αυτή που θα διαμορφωνόταν αν δεν υπήρχε επιδότηση.

Η υπουργική διαβεβαίωση έχει ξεχωριστή αξία, γιατί αντικατοπτρίζει τη πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και για το 2023.

Και ευτυχώς για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, συγκρούεται με τη πολιτική, που θέλουν να εφαρμόσουν τα επιχειρηματικά λόμπι, τα οποία δυστυχώς, ελέγχουν τις Βρυξέλλες.

 

  • Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι Α’ Αντιπρόεδρος Βουλής- Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Αθηνών

spot_img
spot_img
spot_img