17.2 C
Athens
Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΈνας δρόμος με πολλά εμπόδια
spot_img

Ένας δρόμος με πολλά εμπόδια

Τι ισχύει για την συνταξιοδότηση με ασφαλιστικό χρόνο στο εξωτερικό

-

Του Γεώργιου Χ. Αγραπίδη

Χιλιάδες Έλληνες τα τελευταία χρόνια αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Ωστόσο, όταν επιστρέφουν στην Ελλάδα και έρχεται η ώρα να αναγνωρίσουν τον ασφαλιστικό τους χρόνο, έρχονται αντιμέτωποι με ένα δαιδαλώδες και πολλές φορές απογοητευτικό σύστημα.
Οι διακρατικές συμφωνίες και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν τον συνυπολογισμό του ασφαλιστικού χρόνου που διανύθηκε σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή σε χώρες με διμερείς συμφωνίες. Παρόλα αυτά, η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή. Οι ασφαλισμένοι που επιστρέφουν συχνά έρχονται αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς η αλληλογραφία μεταξύ των ελληνικών ασφαλιστικών φορέων και των αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού είναι αργή, με αποτέλεσμα η διαδικασία να διαρκεί μήνες ή και χρόνια. Η απαίτηση για πρωτότυπα έγγραφα, επικυρώσεις και μεταφράσεις επιβαρύνει τους ασφαλισμένους τόσο οικονομικά όσο και χρονικά.
Πότε προκύπτει
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει όταν φτάνει η ώρα της συνταξιοδότησης. Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο σε διαφορετικές χώρες διαπιστώνουν ότι:
• Η ελληνική σύνταξη δεν απονέμεται μέχρι να επιβεβαιωθεί ο χρόνος ασφάλισης στο εξωτερικό.
• Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν αναγνωρίζεται ο χρόνος λόγω διαφορών στους ασφαλιστικούς κανόνες των χωρών.
• Οι συντάξεις από το εξωτερικό συχνά καθυστερούν σημαντικά, αφήνοντας τους δικαιούχους χωρίς εισόδημα για μεγάλα διαστήματα.
Είναι αναγκαία η Μεταρρύθμιση
Για να διευκολυνθεί η διαδικασία αναγνώρισης του ασφαλιστικού χρόνου στο εξωτερικό, απαιτούνται:
1. Επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και της απευθείας ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των φορέων ασφάλισης.
2. Βελτίωση της ενημέρωσης των ασφαλισμένων με τη δημιουργία ολοκληρωμένων οδηγών και υποστήριξης μέσω ειδικών υπηρεσιών.
3. Απλούστευση των διαδικασιών με την ελαχιστοποίηση των εγγράφων που απαιτούνται και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσής τους.
4. Ταχύτερη απονομή συντάξεων, ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μένουν χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κινητικότητα των εργαζομένων είναι μια πραγματικότητα της εποχής μας, και το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν. Χωρίς άμεσες μεταρρυθμίσεις, ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων με χρόνο εργασίας στο εξωτερικό θα συνεχίσει να αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο για χιλιάδες πολίτες.

Ο Γεώργιος Χ. Αγραπίδης είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

spot_img
spot_img