• Μετά από σύγκρουση δύο και πλέον εβδομάδων λύθηκε το πρόβλημα σε συγκεκριμένα περιφερειακά νοσοκομεία με τις εφημερίες ιδιωτών ιατρών
Έστω κι εν μέσω συγκρούσεων, δηλώσεων, αλλά και μία απειλής για διακοπή συνταγογράφησης ο Άδωνις Γεωργιάδης κατάφερε να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα με τα περιφερειακά νοσοκομεία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που δέχονται μεγαλύτερη πίεση λόγω και των τουριστών που κατακλύζουν τη χώρα.
Αναμφίβολα το μέτρο με τις εφημερίες ιδιωτών γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση και δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Κάτι που το γνωρίζει και ο υπουργός Υγείας, όπως το έχει πει σε πολλές παρεμβάσεις του. Όμως έπρεπε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, καθώς οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις ιατρών και ειδικά παθολόγων ήταν άγονοι, αφού δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν εργασία, παρά τα μπόνους που δίνονταν. Οπότε δεν μπορούσαν τα περιφερειακά νοσοκομεία να μείνουν ξεκρέμαστα τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτό που εξέπληξε τους πάντες ήταν η απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη να συγκρουστεί με τους ιατρικούς συλλόγους, στους οποίους να μην το ξεχνάμε ότι επικεφαλείς είναι συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ. Τελικά, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, τα κενά στα νοσοκομεία καλύφθηκαν- έστω προσωρινά-, αλλά πλέον ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να κάνει το επόμενο βήμα. Και η μεγάλη επιτυχία για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ότι τελικά οι εφημερίες των ιδιωρτών ιατρών στα νοσοκομεία θα γίνουν δίχως το μέτρο της επίταξης.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τα μέτρα και τα κίνητρα που θεσμοθέτησε για τις λεγόμενες άγονες περιοχές, τελικά θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους νέους ιατρούς ή άλλους, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες σε μόνιμη βάση. Μένει να αποδειχθεί. Είναι αλήθεια ότι η τελευταία ρύθμιση, που επιτρέπει στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε κάποιοι ιδιώτες γιατροί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να προσληφθούν στο ΕΣΥ, χωρίς να χάσουν την πελατεία τους.
Η μεγάλη πολιτικά επιτυχία για τον υπουργό Υγείας είναι ότι ερχόμενος σε σύγκρουση με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, επί της ουσίας απέδειξε ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι δίχως πραγματικό αντικείμενο. Και το σημαντικότερο παράσημο για τον κ. Γεωργιάδη είναι ότι τόλμησε να έρθει σε σύγκρουση με τους γιατρούς, κάτι που δεν έκανε ουδείς άλλος προκάτοχος του.
Όπως προκύπτει, τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στις εφημερίες τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ο καθένας εξ όσων δραστηριοποιούνται στην κάθε περιοχή είναι: Νοσοκομείο Σπάρτης, Νοσοκομείο Κω, Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», Νοσοκομείο Δράμας, Νοσοκομείο Ξάνθης, Νοσοκομείο Κιλκίς, Νοσοκομείο Διδυμότειχου, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Το σχέδιο
Το υπουργείο Υγείας έχει υπό διαμόρφωση ένα σχέδιο για ενίσχυση περιοχών της χώρας που παρουσιάζουν πρόβλημα με γιατρούς. Αυτό έχει τρία σκέλη: Τη διεύρυνση των περιοχών που θεωρούνται άγονες, που σημαίνει ότι οι γιατροί θα λαμβάνουν επίδομα αγόνου, την αύξηση των επιδομάτων και την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για έξι ιατρικές ειδικότητες που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση τροποποιεί παλαιότερη διάταξη ώστε να μπορέσει να αυξηθεί κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως το ποσό που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Η πρόταση του υπουργείου Υγείας είναι τα ποσά αυτά να είναι διπλάσια για έξι «άγονες» ιατρικές ειδικότητες. Η επιδίωξη είναι στην πρώτη κατηγορία άγονων περιοχών να δίνονται επιπλέον 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως, ενώ για τις έξι ειδικότητες που παρουσιάζουν σημαντικά κενά (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) να δίνονται επιπλέον 7.200 ευρώ μεικτά ετησίως.
Στη δεύτερη κατηγορία τα ποσά θα είναι 2.400 ευρώ και 4.800 ευρώ μεικτά ετησίως, αντίστοιχα. Για να προχωρήσει η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών για τα ποσά που έχει προτείνει το υπουργείο Υγείας. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η ΚΥΑ θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.