22.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ«Είναι τιμή για μένα να εκπροσωπώ το κόμμα μου»
spot_img

«Είναι τιμή για μένα να εκπροσωπώ το κόμμα μου»

-

«Εκείνο το οποίο χρειάζεται να γίνει, και το οποίο προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, είναι η δημιουργία περισσότερων δομών για την ψυχική υγεία μέσα στην κοινότητα»

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη
Μετά από μία επιτυχημένη θητεία ως υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για την ψυχική υγεία η Ζωή Ράπτη επιβραβεύθηκε πρώτα από τους πολίτες του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθήνας, όπου την εξέλεξαν εκ νέου στην Βουλή. Κι εν συνεχεία ήρθε μία νέα πρόκληση για την πολιτική πορεία της κ. Ράπτη. Ο πρωθυπουργός της ανέθεσε μία πολύ σημαντική αποστολή. Μαζί με τον Θάνο Πλεύρη και τον Κώστα Τσιάρα θα εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα στην Βουλή, ως μία εκ των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων. Θα απαντά εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση και θα είναι μεταξύ των ομιλητών σε όλες τις σημαντικές συζητήσεις στην Βουλή. Και όπως είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» «είναι σημαντική τιμή για μένα να εκπροσωπώ το κόμμα μου στη Βουλή».
Η κ. Ράπτη στην συνέντευξη της μίλησε και για την ψυχική υγεία, όπου ομολογουμένως έχει να επιδείξει ένα πολύ παραγωγικό έργο. Όπως και γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις. Αναλυτικά η συνέντευξη της Ζωής Ράπτη είναι η ακόλουθη:
-Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ήταν σαρωτική. Πώς το εξηγείτε; Τι έπεισε την πλειοψηφία του κόσμου να δώσει την ψήφο του στο κόμμα;
«Σε αυτές τις εκλογές ο Ελληνικός λαός έκλεισε περίτρανα την πόρτα στην τοξικότητα και απέδειξε ότι προτιμά και εκτιμά τον εμπεριστατωμένο πολιτικό διάλογο. Οι πολίτες επιβράβευσαν, την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, τη συνέπεια λόγων και έργων, την αναγνώριση και τη διόρθωση λαθών, τον προγραμματικό λόγο για το μέλλον. Στην προηγούμενη τετραετία υλοποιήσαμε όσα είχαμε εξαγγείλει, παρά τα προβλήματα και τις κρίσεις που η κυβέρνησή μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια. Η τετραετία που προηγήθηκε αποτελεί το μεγαλύτερο τεκμήριο αξιοπιστίας και το μεγαλύτερο εχέγγυο στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αυτή, δεν κάνει ούτε βήμα πίσω σε όσα δεσμεύεται. Στην προηγούμενη τετραετία στηρίξαμε και κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, αλλά και θωρακίσαμε όσο ποτέ την εθνική μας άμυνα. Πλέον οι πολίτες γνωρίζουν ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν και ξέρουν ότι την επόμενη τετραετία θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στις προεκλογικές μας εξαγγελίες και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε συνάνθρωπό μας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους».
-Μετά την πετυχημένη θητεία σας ως υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, όλοι περιμέναμε να σας ξαναδούμε σε υπουργική θέση. Σας ξάφνιασε ότι τελικά δεν σας ανέθεσαν κάποιο υπουργείο / υφυπουργείο; Ποιος είναι ο ρόλος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που αναλάβατε;
«Ο ελληνικός λαός μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του, γιατί το συνολικό έργο της κυβέρνησής μας μιλά από μόνο του. Ένα έργο πολυεπίπεδο και μια συλλογική προσπάθεια που κατέβαλε για να σταθεί δίπλα στον πολίτη και πρωτίστως δίπλα στους πιο ευάλωτους. Αποδείξαμε πως είμαστε για τα δύσκολα. Την ανεκτίμητη εμπειρία αυτών των ετών στο Χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις την κρατώ σαν μάθημα ζωής και με πίστη στον Θεό και στην πατρίδα είμαι έτοιμη να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου από όποια θέση κρίνει ο Πρωθυπουργός πως θα είμαι χρήσιμη. Η πολιτική, άλλωστε είναι ο δρόμος για να κάνουμε τις ζωές των συμπολιτών μας καλύτερη. Όσο για την ανάληψη της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, είναι σημαντική τιμή για μένα να εκπροσωπώ το κόμμα μου στη Βουλή».
Έγιναν άλματα στην ψυχική υγεία
-Το έργο που επιτύχατε για τη στήριξη της Ψυχικής Υγείας, πώς θα συνεχιστεί;
«Όταν ανέλαβα αυτό το χαρτοφυλάκιο πριν σχεδόν τρία χρόνια, δεσμεύτηκα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδώσω το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία της χώρας μας. Και είμαι περήφανη που αυτό το έργο υλοποιήθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή και αποτυπώνει το νέο χάρτη των υπηρεσιών και των πολιτικών μας για την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας. Και το πιο σημαντικό για μένα είναι πως δεν μείναμε στο σχεδιασμό. Εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης 106 νέες κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες μας, για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, ενηλίκων, ηλικιωμένων, πασχόντων από άνοια και Αλτσχάιμερ, εργαζομένων, κακοποιημένων παιδιών, για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων με νεοπλασματικές ασθένειες, αλλά και για την υποστήριξη της οικογένειας. Από αυτές, έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 66 μονάδες και οι περισσότερες έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία. Επίσης, προκηρύξαμε και τις υπόλοιπες 30 νέες μονάδες ψυχικής υγείας, προκειμένου, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, να αλλάξουμε το χάρτη της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, γιατί δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Εκείνο το οποίο χρειάζεται να γίνει, και το οποίο προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, είναι η δημιουργία περισσότερων δομών μέσα στην κοινότητα. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί για την αύξηση των δαπανών για την ψυχική υγεία, και τη δημιουργία 311 δομών στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Δηλαδή στα κέντρα υγείας να υπάρξουν και ειδικοί ψυχικής υγείας με, προφανώς, αύξηση της χρηματοδότησης που αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
-Ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης;
«Φιλοδοξούμε αυτή την τετραετία να ολοκληρώσουμε το οικοδόμημα μιας νέας, σύγχρονης Ελλάδας, αξιοποιώντας και επεκτείνοντας τα θεμέλια και τις βάσεις που ήδη έχουμε θέσει. Οι προτεραιότητες μας περιλαμβάνονται σε τέσσερις βασικούς στόχους:
Καλύτεροι μισθοί πρώτα και πάνω απ’ όλα, η κεντρική μας δέσμευση.
Αξιοπρεπής υγεία. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας ήρθε η ώρα να χτίσουμε το νέο ΕΣΥ.
Ένα αποτελεσματικό κράτος, ψηφιακό, αλλά και φιλικό.
Και φυσικά μία σταθερά περήφανη πατρίδα.
Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, όπως διαμορφώθηκε από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με βαρύτερη ευθύνη, μια ευθύνη να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στις προεκλογικές μας εξαγγελίες».
-Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα! Ποια η δική σας άποψη;
«Ήταν μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, σε εθνικές εκλογές. Θεωρώ ότι με την παραίτησή του κλείνει ένας κύκλος. Οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποτέλεσμα μιας ακόμη συντριπτικής ήττας που υπέστη σε εκλογές. Κυρίως, όμως, στη συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών. Προφανώς, θα απασχολήσουν, πριν από όλους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ζήτημα δικών μας αναλύσεων, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε της κυβέρνησης να σχολιάζει τα εσωκομματικά ενός συγκεκριμένου κόμματος. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή αντιπολίτευση. Μακάρι να αποκτήσει η χώρα μία αντιπολίτευση, η οποία θα μιλάει πολιτικά, θα αντιπολιτεύεται σκληρά πολιτικά για το καλό της χώρας. Αυτό είναι μία ευχή που πρέπει να κάνουμε όλοι».
-Ωστόσο στη Βουλή αυτή την τετραετία θα έχουμε και 2 κόμματα αμφιλεγόμενα. Τη «Νίκη» και τους «Σπαρτιάτες». Σας τρομάζει η παρουσία τους αλλά κυρίως το γεγονός ότι υπήρξε κόσμος που τους στήριξε;
«Τα μικρότερα κόμματα εκφράζουν αντισυστημικές δυνάμεις, που τις είδαμε σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση στη δεκαετία της κρίσης, όταν «φούσκωσαν τα πανιά» αντισυστημικών κομμάτων και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό φαινόμενο, αλλά το συναντάμε σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, και αναδεικνύουν τελικά την αναγκαιότητα προώθησης της δημοκρατικής παιδείας. Το φαινόμενο μιας αντισυστημικής στάσης, αντιμετωπίζεται με την ενίσχυση της δημοκρατίας, την αποφυγή του διχαστικού λόγου, τη συμπεριληπτικότητα, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ώστε κάποιοι να μην νιώθουν περιθωριοποιημένοι».

spot_img
spot_img
spot_img