25.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Είμαστε εδώ με καθαρές προτάσεις
spot_img

Είμαστε εδώ με καθαρές προτάσεις

-

Το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί απέναντι στις κοινωνικά άδικες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας

Του Δημήτρη Μάντζου*

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης προοιωνίζονται όσα εξ αρχής λέγαμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: μία από τα ίδια. Αυτό φάνηκε από τα πρώτα «φάλτσα» των νέων υπουργών για την ασυλία των τραπεζιτών, την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και την ευφάνταστη έφιππη αστυνομία, που οδήγησαν σε μεγαλοπρεπή αδειάσματα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το κατ’ ευφημισμό επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που μας έχει συνηθίσει να τρέχει κατόπιν εορτής πίσω από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, δίνοντας μόνο μάχες εντυπώσεων. Τελευταίο «αξιοθέατο» ήταν η φαρσοκωμωδία των «εκπτώσεων» στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που έχουν κάνει τις διακοπές στα ελληνικά νησιά όνειρο απατηλό για τη μέση οικογένεια.
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός ανακάλυψε ξαφνικά τον «πληθωρισμό απληστίας», όταν τα τελευταία δύο χρόνια του επισημαίνουμε διαρκώς πως έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία των μεγάλων παικτών της αγοράς. Μαγικές λύσεις όμως δεν υπάρχουν. Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για τα καλάθια και τα προεκλογικά pass, τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με ένα διαρκές τσουνάμι ακρίβειας, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα άγγιξε τον Ιούνιο το 12,2%, κινούμενος υψηλότερα από τον Μάιο.

Ομολόγησε την αδράνεια

Ο νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, ουσιαστικά ομολόγησε την κυβερνητική αδράνεια στο ζήτημα της ακρίβειας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επέκτασης και εντατικοποίησης των ελέγχων ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια. Πρέπει, όμως, να πάψει η Κυβέρνηση να παίζει τον ρόλο του ουδέτερου παρατηρητή, συνεχίζοντας να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών ομίλων.
Εμείς έχουμε προτείνει από την πρώτη στιγμή τη στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής για να ανακουφίσουμε τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ακόμη, την καθιέρωση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και την άρση των αδικιών που εισήγαγαν οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 1/1/2024 και αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης.
Προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να μην πληρώνουμε οι Έλληνες τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία. Εμείς ζητούμε την ανακατεύθυνση του 8 – 10% του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας, καθώς και την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις, την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά κι ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας.
Θέλουμε τα παιδιά μας να παραμείνουν και να χτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό προτάσσουμε την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανθρώπων με πλήρη απασχόληση, τη στήριξη για τις νέες μητέρες, χωρίς να μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις οικογένειες με δύο παιδιά. Ακόμη, προτείνουμε την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθούμέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε αυτός να διαμορφώνεται με βάση τις εξελίξεις της αγοράς και όχι τις σκοπιμότητες και τις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας.

Λευκή επιταγή

Οι διαχειριστικές αποτυχίες της περασμένης τετραετίας μπορεί να μην εξαργυρώθηκαν στις διπλές κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου, εξαιτίας της ανεπάρκειας της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα δεν σημαίνει όμως λευκή επιταγή στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε με έπαρση ότι η Κυβέρνηση θα είναι η «αντιπολίτευση του εαυτού της», αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.
Είμαστε εδώ για να γίνουμε η αξιόπιστη, σοβαρή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος, με γόνιμες προτάσεις που θα εξυπηρετούν το συμφέρον των πολλών. Με πρόσημο πάντοτε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να εκφράσει γνήσια με προοδευτικό λόγο τις ανάγκες της κοινωνίας για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, σεβασμό των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάδειξη ενός νέου, βιώσιμου και ανθεκτικού μοντέλου παραγωγής, που θα δώσει αξιοπρέπεια στους Έλληνες και προοπτική στη νέα γενιά.

Ο Δημήτρης Μάντζος είναι βουλευτής Επικρατείας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

 

spot_img
spot_img
spot_img