21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΕιδική Εισφορά αλληλεγγύης: Ένα άδικο μέτρο που πρέπει να καταργηθεί
spot_img

Ειδική Εισφορά αλληλεγγύης: Ένα άδικο μέτρο που πρέπει να καταργηθεί

-

  • Αποτελεί έναν μόνιμο μηχανισμό «κουτσουρέματος» των αυξήσεων που χορηγούνται βάσει του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, καθιστώντας τις όποιες αυξήσεις κολοβές

Του Κώστα Τσουκαλά

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κυρίως μετά την ψήφιση του ν.4670/2020, διαμήνυσέ σε κάθε τόνο προς όλους ότι τα κομβικά ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης «έκλεισαν» και ότι επήλθε ομαλότητα.

Τα ζητήματά της κοινωνικής ασφάλισης και κυρίως οι μειώσεις των συντάξεων, οι περικοπές των δώρων και επιδομάτων, η προσωπική διαφορά, το ΕΚΑΣ  κτλ μονοπωλούσαν για χρόνια το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως θέλει να πείσει τους συνταξιούχους ότι όλα αυτά τα ζητήματα λύθηκαν και οδεύουμε στην ανάπτυξη με αποκορύφωμα την αύξηση των συντάξεων. Τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν όμως ανοιχτά, ιδίως για την ευαίσθητη ομάδα των συνταξιούχων. Ενώ σε καμία περίπτωση δεν προχώρησε η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο επί χρόνια η Ν.Δ. κατηγορούσε για την καταστροφή του ασφαλιστικού της χώρας.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την φερόμενη αποκατάσταση των συντάξεων. Είναι όμως έτσι; Έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες που αφορούν τους συνταξιούχους; Η πραγματικότητα είναι ότι τα μεγάλα αγκάθια της κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν. Όσο και αν κυβέρνηση αφήνει στις καλένδες την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων. Μπορεί η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης να έχει καταργηθεί, αλλά η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του ν.3863/2010 παραμένει και αποτελεί μόνιμο μηχανισμό δήμευσης των συντάξεων και ψαλιδίσματος των ετήσιων αυξήσεων. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να πείσουν τους συνταξιούχους ότι όλα βαίνουν καλώς αυτό δεν ισχύει.

Τι είναι η ειδική εισφορά

Τί είναι όμως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης αποτελεί η παρακράτηση είναι 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, 6% για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ και 7% για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, 9% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, 10% για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, 12% για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ,13% για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ και 14% για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω. Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων έχει ακόμα ένα χαρακτηριστικό. Αφορά το σύνολο των συντάξεων είτε έχουν εκδοθεί πριν την 13η -5-2016 είτε εκδίδονται τώρα. Η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων αποτέλεσε και την αιτία που χιλιάδες συνταξιούχοι με υψηλές συντάξεις , ενώ είδαν αύξηση 7,75% επί των μεικτών αποδοχών τους το 2023 και 3% το 2024, στον λογαριασμό έλαβαν το 1/3 της αύξησης αυτής ή κάποιοι είδαν και μειώσεις πρόσφατα στις καθαρές συντάξεις τους.

Για παράδειγμα, παλαιός συνταξιούχος με 1582 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη, έπρεπε να έχει αύξηση 7,75% το 2023, δηλαδή 122,6 ευρώ. Επειδή υπερέβη η σύνταξη του τα 1.700 ευρώ μεικτά, η εισφορά αλληλεγγύης αυξήθηκε από 3% σε 6%με αποτέλεσμα η νέα κράτηση να ανέλθει στα 102 ευρώ και η τελική αύξηση που είδε ο συνταξιούχος να περιοριστεί στα 22 ευρώ . Αντίστοιχα συνταξιούχος  με σύνταξη 1680 ευρώ μεικτά το 2023 , είδε τον Δεκέμβριο του 2023 αύξηση 3% για το 2024 ,  η οποία ανέβασε τη μεικτή του σύνταξη στα 1730 ευρώ μεικτά. Όμως η εισφορά αλληλεγγύης πάνω από 1400 μεικτά είναι 3% ενώ πάνω από 1.700 μεικτά είναι 6% με αποτέλεσμα αντί για αύξηση 103 ευρώ να δει μείωση έως και 50 ευρώ λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μόνιμος μηχανισμός

Όπως προκύπτει, η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, αποτελεί έναν μόνιμο μηχανισμό «κουτσουρέματος» των αυξήσεων που χορηγούνται βάσει του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, καθιστώντας τις όποιες αυξήσεις κολοβές. Γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι, δεδομένης της εκτίναξης του πληθωρισμού τροφίμων στο 8%, απέχει παρασάγγας η ώρα που το συνταξιοδοτικό θα πάψει να είναι κομβικό για τους ασφαλισμένους της χώρας μας και θα επανέλθει η «κανονικότητα». Η κυβέρνηση, δεν είναι σαφές, αν έχεικατανοήσει τα προβλήματα που επιφέρει στους συνταξιούχους η ΕΑΣ.  Οι εν λόγω νόμοι θίγουν βάναυσα τα συνταγματικά δικαιώματα των ασφαλισμένων στην κοινωνική ασφάλιση, στην κοινωνική προστασία και στην περιουσία. Η κυβέρνηση όμως οφείλει να αφήσει τις διαπιστώσεις  και να διορθώσει την κατάσταση. Οι συνταξιούχοι πλήττονται από την ακρίβεια, χωρίς να περιμένουν από κάποια άλλη πηγή, την αύξηση των εισοδημάτων του. Καθίσταται κοινωνική αναγκαιότητα η αύξηση του πραγματικού τους εισοδήματος, μέσα από την κατάργηση της ΕΑΣ που καταπίνει τις έτσι και αλλιώς μακρότερες των αναγκών, αυξήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα με συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική πρόνοια στην χώρα, ώστε να στηριχθούν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δούλεψαν σκληρά στην ζωή τους και δυστυχώς δεν δύνανται να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ζην. Αποτελεί αναγκαιότητα την οποία έχουμε καταλάβει στο ΠΑΣΟΚ και οφείλει να καταλάβει και η κυβέρνηση η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. Απαιτείται δουλεία και μέτρα και όχι στείροι και χωρίς ουσία πανηγυρισμοί και εφησυχασμός.

Ο Κώστας Τσουκαλάς είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος-Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ

spot_img
spot_img
spot_img