27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΕυκαιρία να ξανασυστηθούμε με την ΕΥΠ
spot_img

Ευκαιρία να ξανασυστηθούμε με την ΕΥΠ

-

  • Η καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη, οι παρακολουθήσεις με εισαγγελική άδεια και η απόφαση του Ισίδωρου Ντογιάκου να ερευνήσει ο ίδιος τις διαρροές από την Υπηρεσία Πληροφοριών και την ΑΔΑΕ δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Την προηγούμενη εβδομάδα έγραφα σε αυτό εδώ τη γωνία ότι λόγω και της μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη θα οδηγηθούμε στις ερχόμενες εθνικές εκλογές (πιθανότατα πριν από το Πάσχα του 2023) μέσα σε ένα τοξικό κλίμα κι εν μέσω μίας παρατεταμένης κρίσης ακρίβειας που επιβαρύνεται έτι περισσότερο λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Πλέον οι εξελίξεις προκαλούν τρόμο σε οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεολογικών καταβολών. Και βέβαια δεν μιλάμε για τις κορώνες των πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης, ούτε για την μονομανία του κ. Τσίπρα να ζητά κάθε τρεις και λίγο την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ’ αρχής ότι δεν θα κάνω ούτε τον συνομωσιολόγο, ούτε τον κατάσκοπο για να ανακαλύψω ποιος παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Ή εάν οι παρακολουθήσεις ήταν σε γνώση του κ. Μητσοτάκη, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Έχω αρκετή υπομονή για να περιμένω την δικαστική έρευνα. Και όσο και εάν κάποιοι προσπαθήσουν να κρύψουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη, δεν ανησυχώ. Και αυτό διότι βρισκόμαστε εν έτει 2022, όπου η τεχνολογία έχει κάνει θαύματα. Και το κυριότερο: μιλάμε για ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και όχι για την αμερικανική CIA, ή την ισραηλινή Mossad.

Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όταν δεν υπήρχε τεχνολογία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Watergate στις ΗΠΑ το 1974 που οδήγησε στην παραίτηση του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Οπότε αργά, ή γρήγορα θα μάθουμε ποιος είχε δώσει εντολή, ποιος κρυβόταν από πίσω και ποιοι ήταν οι στόχοι του.

Πολλά ερωτηματικά και ανησυχία

Άλλο πράγμα μου προκαλεί ανησυχία και πραγματικά δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά που μου τριβελίζουν το μυαλό. Ο λόγος για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη εκ μέρους της ΕΥΠ μέσω νόμιμης επισύνδεσης ήταν αποτέλεσμα εισαγγελικής απόφασης. Τουλάχιστον αυτό έχει διαρρεύσει. Μάλιστα κύκλοι της ΕΥΠ ισχυρίστηκαν ότι ζητήθηκε η παρακολούθηση από ξένη μυστική υπηρεσία και η επιβλέπουσα Εισαγγελέας Εφετών, κ. Βασιλική Βλάχου, έδωσε την άδεια.

Κι εδώ είναι το περίεργο. Η Εισαγγελέας που επιβλέπει την ΕΥΠ πώς έδωσε άδεια να παρακολουθούνται οι επικοινωνίες ενός  Έλληνα ευρωβουλευτή επειδή το ζήτησε μία ξένη μυστική υπηρεσία; Πριν δώσει την άδεια για να παρακολουθήσουν τον κ. Ανδρουλάκη δεν σκέφθηκε άραγε να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για το αίτημα που της απέστειλαν; Διότι με την άδεια που έδωσε (εάν την έδωσε) δεν κατάλαβε ότι η χώρα μετατρέπεται σε «μπάτε σκύλοι αλέστε»; Κι εν τέλει με ποιο δικαίωμα μία ξένη μυστική υπηρεσία παρακολουθεί ένα Έλληνα ευρωβουλευτή; Άραγε η κ. Εισαγγελέας, αλλά και ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ, δεν έπρεπε να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό (στον οποίο υπάγονται), την τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά) και φυσικά τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη για το αίτημα που έλαβαν από ξένη μυστική υπηρεσία; Εάν σαν χώρα δίνουμε την συγκατάθεση μας να παρακολουθείται ένας Έλληνας Ευρωβουλευτής, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά.

Επανεξέταση της ΕΥΠ

Επίσης με την ευκαιρία της δικαστικής έρευνας ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε από την αρχή την διάρθρωση της ΕΥΠ. Διότι ας μην λησμονούμε τις καταγγελίες που υπάρχουν για αυτονομήσεις πρακτόρων της ΕΥΠ, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικά συμφέροντα αντί αδρής αμοιβής. Θεωρείται κοινό μυστικό μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι «επιθέσεις φιλίας» που δέχονται από πράκτορες της ΕΥΠ, για να αγοράσουν κασέτες με τους ανταγωνιστές τους.

Και όπως καταλαβαίνει και ο πιο αδαής η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ξεστρατίσει και ίσως η καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη και η δικαστική έρευνα που θα ακολουθήσει, να βοηθήσουν για να ξαναβρεί το δρόμο της. Διότι θα πρέπει να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο εάν πράγματι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη χωρίς να έχει ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ποιους άλλους μπορεί να παρακολουθούσε χωρίς να το γνωρίζει κανείς, παρά μόνο η εισαγγελέας που έδωσε την εντολή και αυτός που ζήτησε την εντολή και έκανε τις παρακολουθήσεις;

Από την ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης πήγε στον εισαγγελέα μέχρι την ώρα που άρχισαν οι παραιτήσεις πέρασε πάνω από μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας τι ακριβώς γινόταν; Η ΕΥΠ κορόιδευε την κυβέρνηση; Ο κ. Ανδρουλάκης ήξερε κάτι παραπάνω από όλους εμάς όταν πήγε στον εισαγγελέα; Τι ακριβώς και από ποιους το έμαθε; Θα το αποκαλύψει στην κοινή γνώμη; Αυτά είναι τα λογικά ερωτήματα και πρέπει όλα να απαντηθούν.

Ο ίδιος ο Ντογιάκος

Μπορεί πολλοί να αναρωτηθούν εάν όντως στην ΕΥΠ συμβαίνουν όλα αυτά που προαναφέραμε. Εδώ την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά την έρευνα για τις διαρροές που εκτιμάται ότι έγιναν από κρατικούς λειτουργούς και πρόσωπα της ΑΔΑΕ, και αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές.

Η έρευνα δεν αφορά την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων (εξελίσσεται άλλη) αλλά το γεγονός ότι πληροφορίες και στοιχεία που άπτονται της εθνικής ασφάλειας έγιναν «φειγ βολάν».  Άλλωστε το γεγονός ότι την έρευνα την διενεργεί ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας απηχεί και τη σημασία της και πόσο κρίσιμο είναι το θέμα της διαρροής εγγράφων για την εθνική ασφάλεια.

Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα είτε της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ή άλλα που ανήκουν στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αφορμή για την συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η διαρροή εγγράφων σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ κι όχι την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

Πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα θα πήξουμε σε πράκτορες και πρακτορίσκους. Τουλάχιστον να βγει μία άκρη…

 

spot_img
spot_img
spot_img