27.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕυχάριστες εκπλήξεις στην ΔΕΘ
spot_img

Ευχάριστες εκπλήξεις στην ΔΕΘ

-

  • Τα αυξημένα έσοδα φέρνουν ακόμη πιο κοντά και νέα μέτρα στήριξης για την κινωνία

 

«Κοινωνία κι ενέργεια» θα είναι το φετινό σλόγκαν του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου. Εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο του μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023, προκειμένου η κοινωνία να ξεπεράσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στις 10 Σεπτεμβρίου όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός θα διατυπώσει επισήμως τα – κατά τον ίδιο – διλήμματα της εθνικής κάλπης και τα (πολιτικά) διακυβεύματα πέραν και της επόμενης τετραετίας.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων του Μαξίμου είναι το πώς θα ενισχυθούν ουσιαστικά ενόψει του χειμώνα η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι και φυσικά η νεολαία. Και όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες «θα υπάρξουν θετικές εκπλήξεις», σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την οικονομική άμυνα της χώρας. Μπροστά στον δύσκολο – ενεργειακά – χειμώνα και με κομβικές εξελίξεις εντός του φθινοπώρου (όπως η σύνοδος κορυφής του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες), η κυβέρνηση ανησυχεί για το αν θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια ολιστική παρέμβαση με διευρυμένη περίμετρο για τη στήριξη της κοινωνίας ή θα αναγκαστεί σε διαδοχικά έκτακτα πακέτα. Το βέβαιο είναι ότι την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στις ίδιες δεξαμενές (κόσμος της εργασίας, νέοι, ευάλωτοι κ.λπ.), ο Μητσοτάκης θα πατήσει πάνω σε δρομολογημένους στόχους: φοροαπαλλαγές από το 2023, αύξηση συντάξεων και λύση στο θέμα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους, πιθανώς νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, στεγαστική πολιτική για τους νέους.

Καλά νέα από το ταμείο

Τα ευχάριστα νέα για το οικονομικό επιτελείο έρχονται αφενός μεν από την ικανοποιητική πορεία των εσόδων, λόγω και των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ και της πρώτης δόσης του φόρους εισοδήματος. Έτσι ανοίγει ο δρόμος, όπως έγραψε αποκλειστικά την προηγούμενη εβδομάδα η «60+» για μέτρα στήριξης ακόμη κι εντός του Αυγούστου.

Ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει, αν και όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αναμένουν και τον Αύγουστο ώστε να έχουν μία καλύτερη εικόνα τόσο για την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό όσο και των δημοσίων εσόδων γενικότερα. Αστάθμητος παράγοντας παραμένει το σκέλος της ενέργειας όπου η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή καθιστώντας δύσκολο το να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τελικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην κυβέρνηση αφήνουν πάντως δημοσιονομικό παράθυρο για νέες παροχές και μεγαλύτερη ευελιξία στα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας βάσει των αυξημένων -κατά 17% – φορολογικών εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου. Στο βασικό σενάριο οι ενισχύσεις που έχουν προϋπολογιστεί είναι στα 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Στο δυσμενές όμως σενάριο, δηλαδή εάν κλείσει η στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε, εξετάζεται αλλαγή πάλι στους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022 για το 2023.

Στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι είναι σε καλύτερη θέση η ελληνική οικονομία κυρίως λόγω τουρισμού και οι εκτιμήσεις δείχνουν προς ανάπτυξη στο 4% ενώ η Ελλάδα έχει «μαξιλαράκι» ρευστότητας στο 14,5% του ΑΕΠ. Τα μηνύματα είναι ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει την στρόφιγγα καθώς θα έχει 15% μείωση στο αέριο σε σχέση με το 2021, μπαίνει στην παραγωγή ρεύματος και ο λιγνίτης, ενώ θα χρησιμοποιείται και πετρέλαιο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

spot_img
spot_img