15.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΔυσπαρεύνια: Ο πόνος στη σεξουαλική επαφή
spot_img

Δυσπαρεύνια: Ο πόνος στη σεξουαλική επαφή

-

• Η ψυχοθεραπεία αποτελεί την θεραπευτική επιλογή, στην οποία η γυναίκα μπορεί να στραφεί προκειμένου να μιλήσει γι’ αυτό ακριβώς που της συμβαίνει και την εγκλωβίζει
Του Θάνου Ασκητή*
Η δυσπαρεύνια αναφέρεται στην αίσθηση πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή, που έρχεται ως εμπόδιο στην ολοκλήρωση μίας σχέσης. Πρόκειται για ένα σεξουαλικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την γυναίκα της μέσης ηλικίας, αλλά εμφανίζεται και σε πιο νέες ηλικίες. Ο κόλπος και η ίδια η γυναίκα δεν μπορεί να συνεχίσει τη σεξουαλική επαφή, δυσφορεί, πονά, η εφύγρανση απουσιάζει και φυσικά δεν ικανοποιείται, ζητώντας από το σύντροφό της να σταματήσουν την επαφή.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιες αιτίες οδηγούν τη γυναίκα στον πόνο;
Η δυσπαρεύνια ενδέχεται να εμφανιστεί ξαφνικά σε μία σχέση και συχνά φανερώνει κυρίως ψυχολογικούς παράγοντες και πιο σπάνια οργανικούς, που εξετάζονται από τον γυναικολόγο. Μπορεί να έρχεται προειδοποιητικά ως μία ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στη σχέση του ζευγαριού ή στην ψυχική εικόνα της γυναίκας, η οποία «βγάζει» την δυσκολία της με αυτόν τον τρόπο. Ο ψυχικός πόνος της γυναίκας προς τον ίδιο της τον εαυτό, μπορεί να εμπεριέχει μία κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση ή ενοχικά συναισθήματα. Επιπλέον, αν ο σύντροφος δεν εκφράζει σεβασμό προς την ίδια, δεν την υπολογίζει, δεν την στηρίζει και δεν την αγαπάει ο θυμός απέναντί του έρχεται με τη μορφή αυτής της άρνησης. Αν μία γυναίκα δεν εκφράζει λεκτικά όσα σκέφτεται, μπορεί να εγκλωβιστεί σε μία συνθήκη που το σώμα της εκφράζει όσα κρύβει ή φοβάται να πει η ίδια.
Στις νεότερες γυναίκες, ο πόνος εμφανίζεται συχνά από τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, όπου η γυναίκα δείχνει να φοβάται τη σεξουαλική πράξη, να την αρνείται, ενώ έχει σεξουαλική διάθεση και αισθάνεται ερωτική επιθυμία για το σύντροφό της.
Η δυσάρεστη όψη
Ο πόνος είναι η δυσάρεστη όψη της σεξουαλικότητας της γυναίκας εκείνης που:
• δεν μπορεί να χαρεί τον έρωτά της
• νιώθει φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πονέσει, με αποτέλεσμα το μυαλό της να μην απελευθερώνεται και το σώμα της να μην αφήνεται στα χάδια του συντρόφου της, μπλοκάροντας το ερωτικό παιχνίδι.
Αυτή η εικόνα την καθηλώνει και έτσι εισέρχεται σε έναν φαύλο κύκλο φόβου και μειονεξίας, που αισθάνεται «προβληματική».
Ο άνδρας, απέναντι στη σύντροφό του που πονά αισθάνεται μπερδεμένος, αναρωτιέται και φοβάται μήπως δεν τον θέλει, ενώ παράλληλα βιώνει αγωνία για το πώς μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να σκέφτεται ενοχικά, με τον φόβο μήπως ο ίδιος έφταιξε με κάποια του συμπεριφορά, κίνηση και προκάλεσε πόνο κατά τη διάρκεια που προσπαθούσαν τη διείσδυση στον κόλπο της συντρόφου του. Συχνά και ο ίδιος ο άνδρας σιωπά, νιώθοντας υπεύθυνος και κλείνοντας τον εαυτό του στην ανασφάλεια μην προκαλέσει ξανά πόνο στη σύντροφό του.
Στην απέναντι όχθη, ο άνδρας μπορεί να χρεώνει τη σύντροφό του, να την κατηγορεί για την απόσταση που αισθάνεται ότι έχει εισχωρήσει ανάμεσά τους, χωρίς να υπολογίζει την δική του πλευρά σε όλο αυτό.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Οφείλουμε να εξετάσουμε συνολικά και σφαιρικά τη συναισθηματική εικόνα που φέρνει η γυναίκα μαζί με τον πόνο, αλλά και τη συντροφικότητα μίας σχέσης, προκειμένου να την βοηθήσουμε να το ξεπεράσει. Ενδεχομένως κάποιο τραύμα από το παρελθόν, από την παιδική ηλικία ή την εφηβική φάση, την πρώτη σεξουαλική επαφή και η εικόνα που έχει η ίδια για το σώμα της, δεν την αφήνουν να αφεθεί ολοκληρωτικά.
Το μυαλό της γυναίκας πρωταγωνιστεί στις σεξουαλικές της εμπλοκές και αυτός είναι ο λόγος που πολλά ψυχικά προβλήματα μπορεί να την οδηγούν σε αυτή τη σωματική έκφραση πόνου.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί την θεραπευτική επιλογή, στην οποία η γυναίκα μπορεί να στραφεί προκειμένου να μιλήσει γι’ αυτό ακριβώς που της συμβαίνει και την εγκλωβίζει, χωρίς φόβο και αναστολές. Ατομικά ή ως ζευγάρι μπορούμε να απευθυνθούμε στον ειδικό και να προχωρήσουμε στη λύση.

spot_img
spot_img