24 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔύο εισηγήσεις για τα αναδρομικά
spot_img

Δύο εισηγήσεις για τα αναδρομικά

-

  • Τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ

 

Σε λίγα 24ωρα αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από του βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου.

Λίγο-πολύ οι συνταξιούχοι γνωρίζουν το τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη. Οι αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου είναι «κλειδωμένες» και θα είναι της τάξης 5,5%-6%. Επίσης οι συνταξιούχοι (όχι όλοι), οι οποίοι έχουν αποδοχές μεγαλύτερες των 1.200 ευρώ θα δουν μία επιπλέον αύξηση στις αποδοχές, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Βέβαια σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των συντάξεων ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τελικά η αύξηση θα είναι στο πορτοφόλι για τους πιο νέους συνταξιούχους και λογιστική για τους προ ου 2016, προκειμένου να καλυφθεί το όνειδος της προσωπικής διαφοράς, που επέβαλε το ασφαλιστικό έκτρωμα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά πηγές του Μαξίμου δεν έδειχναν αισιόδοξες σχετικά με το σενάριο να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η αύξηση και να χρησιμοποιηθούν λογιστικά τα αναδρομικά για την εξαφάνιση της προσωπικής διαφοράς.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Επίσης οι συνταξιούχοι αναμένουν μία πολιτική απόφαση για το θέμα των αναδρομικών. Τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθούν τα χρήματα σε όλους τους συνταξιούχους. Τουναντίον οι δύο υπουργοί ισχυρίζονταν ότι θα ακολουθηθεί πιστά η απόφαση του ΣτΕ, η οποία ως γνωστόν έχει αποκλείσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους.  «Το ζήτημα έχει κριθεί στα δικαστήρια» δηλώνουν στο οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έφθασε στα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, επεκτείνοντας την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Πλέον, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιθώριο, με δεδομένο μάλιστα ότι εντός του 2023 οι συνταξιούχοι θα έχουν τριπλό όφελος, από τις αυξήσεις που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την πληρωμή της 4ης δόσης των αναδρομικών που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Όμως συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν υποβάλλει διαφορετικές προτάσεις στον κ. Μητσοτάκη. Προτείνουν όπως δοθεί μία πολιτική λύση, που να είναι για όλους τους συνταξιούχους. Μάλιστα πηγή του Μαξίμου μας έλεγε πως «δεν είναι σωστό σε εκλογική χρονιά να γυρνάς την πλάτη σε τόσους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται και προνομιακό ακροατήριο για το κυβερνών κόμμα». Στις εισηγήσεις τους συνεργάτες του πρωθυπουργού προτείνουν όπως τελικά να δοθούν σε όλους τα αναδρομικά, αλλά οι 300.000 που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη να τα δουν και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ οι υπόλοιποι λογιστικά, ώστε να εκμηδενίσουν την προσωπική διαφορά. Εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει αυτή την πρόταση τότε από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και εδώ ο κ. Μητσοτάκης έχει να επιλέξει μεταξύ δύο εισηγήσεων. Από την μία είναι οι υπουργοί που… «κρύβονται» πίσω από την απόφαση του ΣτΕ και από την άλλη οι συνεργάτες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν και εκλογές.

Επιταγή ακρίβειας   

Από την άλλη πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας, όπου μεταξύ των δικαιούχων είναι και τουλάχιστον 100.000-περίπου- χαμηλοσυνταξιούχοι. Το ύψος της επιταγής ακρίβειας είναι πιθανό να κυμανθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή όσοι λαμβάνουν πιο μεγάλη σύνταξη θα λάβουν 200 ευρώ βοήθημα, ενώ όσοι έχουν μικρότερες συντάξιμες αποδοχές να τους δοθεί επιταγή ύψους έως και 400 ευρώ.

Επίσης θα υπάρξει αύξηση στο επίδομα θέρμανσης. Όχι μόνο στο ποσό που θα δοθεί, αλλά και στο εύρος των δικαιούχων, καθώς θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα υπάρξει και Fuel Pass 3, δηλαδή επιδότηση για τα καύσιμα στο αυτοκίνητο. Το ύψος της επιδότησης θα κριθεί με βάση το πώς θα κινηθούν διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου. Απλά τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει την ανηφόρα στις διεθνείς χρηματαγορές.

spot_img
spot_img
spot_img