28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2Δώρο 800 ευρώ στους συνταξιούχους μέσω ΣτΕ
spot_img

Δώρο 800 ευρώ στους συνταξιούχους μέσω ΣτΕ

-

  • Χαρούμενοι με την απόφαση εκτός των δικαιούχων θα είναι καις την κυβέρνηση, καθώς θα μπορέσουν να επενδύσουν πολιτικά ενόψει των εκλογών

 

Ένα δώρο ύψους 800 ευρώ αναμένεται ότι θα φέρει για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θα εκδώσει την αναμενόμενη εδώ και τουλάχιστον 15 μήνες απόφαση για την καταβολή των Δώρων της περιόδου 2015-16.

Τα 800 ευρώ είναι το επίδομα καλοκαιριού 2015 (200 ευρώ), το Δώρο Χριστουγέννων 2015 (400 ευρώ) και το Δώρα Πάσχα 2016 (200 ευρώ). Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, όπου είχαν ως νομικό παραστάτη των Αλέξη Μητρόπουλο εδράζονται σε προηγούμενες-διαδοχικές αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι: α)παρανόμως κόπηκαν τα Δώρα, β) δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά τα εν λόγω ποσά (προ του 2015) και γ)είναι συνταγματικός ο νόμος 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) ο οποίος καταργεί οριστικά τα Δώρα.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος Βρούτση (νόμος 4670/20), που συμπλήρωσε το νόμο Κατρούγκαλου υιοθέτησε μερικώς τις αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, ή όταν πρόκειται για άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) άνω των 1.300 ευρώ, ή το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου 4387/16, αλλά δεν εφάρμοσε την πρόβλεψη για την καταβολή των Δώρων και τις περικοπές στις επικουρικές. Έστω και για το συγκεκριμένο δεκάμηνο (Ιούλιος 2015-Μάιος 2016).

Η απόφαση εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2021 και πλέον όλα δείχνουν πως πλησιάζουμε στο τέλος. Και βέβαια η απόφαση για να πληρωθούν τα 800 ευρώ που κόπηκαν τότε (2015-2016) αναμφίβολα θα αποτελέσουν μία βαθιά ανάσα για τους συνταξιούχους, αλλά και μία χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση να επενδύσει πολιτικά ενόψει των εκλογών.

Πότε κόπηκαν

Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο μνημόνιο κόπηκαν τα δώρα στο δημόσιο, ενώ για τους συνταξιούχους αποφασίστηκε όπως λαμβάνουν έναντι δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδομάτων Άδειας το ποσό των 800 ευρώ. Τετρακόσια ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα, 200 την Μεγάλη Εβδομάδα και 200 τον Ιούλιο.

Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 2 δις ευρώ. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει οι σχεδιασμοί για το πότε θα δοθούν αυτά τα λεφτά, καθώς και φέτος υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στις δημοσιονομικές δαπάνες. Βέβαια στην κυβέρνηση δεν βαρυγκωμούν με αυτό το ποσό, καθώς συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο. Κάτι που σημαίνει ότι σε αυτά τα 800 ευρώ μπορούν να επενδύσει πολιτικά το κυβερνών κόμμα, από τη στιγμή που κόπηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κανονικά τα πλήρωνε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Επίσης βολεύει στο έπακρο το κυβερνητικό στρατόπεδο, διότι θα είναι το δεύτερο χτύπημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι κατήργησε το ΕΚΑΣ, που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και το διατήρησαν και οι επόμενες κυβερνήσεις, ενώ έδωσαν μάχες που τις κέρδισαν για να παραμείνει το ΕΚΑΣ, οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.

Να σημειωθεί ότι από το 2015, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, ακολούθησαν άλλες δύο Ολομέλειες πιλοτικών δικών το 2019 και το 2020 που έκριναν ότι υποχρεούται το Δημόσιο να καταβάλει τα αναδρομικά για την επικούρηση και τα δώρα.

spot_img
spot_img
spot_img