24 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΔιπλό παραθυράκι για γρηγορότερη συνταξιοδότηση
spot_img

Διπλό παραθυράκι για γρηγορότερη συνταξιοδότηση

-

 • Οι εγκύκλιοι του ΕΦΚΑ που κρύβουν ένα θησαυρό για χιλιάδες εργαζόμενους που πλησιάζουν προς το τέλος του εργασιακού βίου

 

Δύο ευεργετικές εγκύκλιοι από τον ΕΦΚΑ λύνει ένα πρόβλημα πολλών χρόνων για χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα από την συνταξιοδότηση. Με τις δύο εγκυκλίους ο ΕΦΚΑ προσφέρει δύο επιλογές. Η μία είναι η προαιρετική ασφάλιση και η άλλη η εξαγορά έως και 150 ενσήμων.

Πρόκειται για εγκυκλίους που δίνουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου, με προαιρετική ασφάλιση ή με εξαγορά πλασματικών ετών. Μάλιστα, η μία παρέμβαση, έρχεται με καθυστέρηση πολλών ετών, καθώς στην πράξη, αφορά την ενεργοποίηση της απαιτούμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα μπορούν να υποβάλλουν εφεξής σχετική αίτηση οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, που επιθυμούν να συνεχιστεί η ασφάλισή τους, ώστε να συνταξιοδοτηθούν.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προβλέφθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου, όμως δεν είχε μέχρι σήμερα ενεργοποηθεί, καθώς δεν υπήρχε το απαιτούμενο λογισμικό. Έτσι,  οι ασφαλισμένοι  ήταν υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τις κατά τόπους οργανικές μονάδες και να ταλαιπωρούνται προκειμένου να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, είχε προβλεφθεί και δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πλέον, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ με χρήση κωδικών taxisnet.  Αφορά μόνο  μη μισθωτούς  (Ελεύθερους Επαγγελματίες –Αυτοαπασχολούμενους, Αγρότες, με στόχο την διευκόλυνσή τους, εφόσον βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση, είναι ο ενδιαφερόμενος να είχε τελευταία ασφάλιση με την ιδιότητα του μη μισθωτού, να έχει διακόψει την ασφάλισή του και να επιθυμεί να την συνεχίσει προαιρετικά Κλάδο Κύριας Σύνταξης και Ασθένειας και Επικουρικής Ασφάλισης.

Δύο δυνατότητες

Για το θέμα είχε υπήρξε αναλυτικό ρεπορτάζ και στον ιστότοπο euro2day.com, όπου η Ρούλα Σαλούρου έγραψε:  «Να σημειωθεί ότι, με πρόσφατες ρυθμίσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας για ταχεία απονομή σύνταξης, δίνονται δύο δυνατότητες σε όσους ασφαλισμένους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη. Η μία από αυτές, αφορά  όχι μόνο τους μη μισθωτούς, αλλά και τους μισθωτούς ώστε να έχουν δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, για χρονικό διάστημα  έως 3 έτη, μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Αρκεί να έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας, ή για 20 μήνες εντός ημερολογιακής περιόδου 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Επίσης, ισχύει για ασφαλισμένους πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), που εντάχθηκαν στον e – ΕΦΚΑ.

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής για τους δικαιούχους είναι:

 • Να έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
 • Να έχουν ασφαλισθεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίαςόσον αφορά τους μισθωτούς ή 20 μήνες όσον αφορά τους μη μισθωτούς εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
 • Να έχουν διακόψει την ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, με εγκύκλιο του Φορέα ορίζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των εισφορών με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, καθώς στόχος είναι  να συμπληρωθεί ο ελάχιστος συνολικός χρόνος ασφάλισης για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Με την ίδια εγκύκλιο τέλος, σε εφαρμογή πρόσφατης διάταξης του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται ότι όσοι  ασφαλισμένοι έως 31 Δεκεμβρίου 2022 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Η εξαγορά πλασματικού χρόνου γίνεται με εφάπαξ καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Οι δικαιούχοι θα πρέπει σωρευτικά  να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022.
 • Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης,αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους π. Φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ
 • Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
 • Να μην έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
 • Να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
 • Να μην δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτίασύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.
 • Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Δεν προβλέπεται έκπτωση, ούτε άλλος τρόπος καταβολής των εισφορών και προκειμένου να καταστεί ισχυρός ο χρόνος, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές».

spot_img
spot_img
spot_img