31.4 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΔίπλα σε εκείνους που μας προσέφεραν τα πάντα
spot_img

Δίπλα σε εκείνους που μας προσέφεραν τα πάντα

-

Για πρώτη φορά εντάχθηκαν στη δυνατότητα χρηματοδότησης και οι ανασφάλιστοι ωφελούμενοι των δομών αυτώνΜετάβαση σε μια «πιο κοινωνική» Ελλάδα. Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος μας. Δέσμευση μας; Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Το είπαμε και το κάναμε πράξη, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες. Προτεραιότητά μας η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των γιαγιάδων και των παππούδων μας.
Των ανθρώπων που μας προσέφεραν τα πάντα. Των ανθρώπων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικογένειας και σε καμία περίπτωση δεν αξίζουν τη μοναξιά και τον παραγκωνισμό. Εφαρμόζουμε μια ενεργητική πολιτική που δεν εξαντλείται σε επιδοματικές πρακτικές, οι οποίες είναι καθόλα στοχευμένες. Με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων ενισχύουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας με περίπου 6 εκ. ευρώ κάθε μήνα (72 εκ. τον χρόνο) και με το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων με περίπου 3 εκ. τον χρόνο. Μέσα στην πανδημία υποστηρίξαμε επανειλημμένως τους πιο ευάλωτους, χορηγώντας έκτακτες ενισχύσεις, μεταξύ άλλων και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Η προστασία των ηλικιωμένων εντός των δομών ήταν το κύριο μέλημά μας κατά την έξαρση της πανδημίας. Εφαρμόζοντας τα πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στην Ευρώπη και πραγματοποιώντας ενδελεχείς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων από κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) καταφέραμε να έχουμε τις λιγότερες απώλειες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δομές

Οργανώσαμε έγκαιρα τους εμβολιασμούς στις δομές που εποπτεύει το Υπουργείο μας, κατά προτεραιότητα, βάσει ευαλωτότητας. Καθιερώσαμε την υποχρέωση εμβολιασμού για το προσωπικό που εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές προνοιακές δομές αλλά και για τους νεοεισερχόμενους ωφελούμενους. Προσλάβαμε έκτακτο προσωπικό covid (500 άτομα) για την ενίσχυση των δημόσιων προνοιακών δομών.
Διανείμαμε σχεδόν 300.000 τεστ covid προστατεύοντας ωφελούμενους και εργαζόμενους, αλλά βοηθώντας τους φορείς να αντεπεξέλθουν στα κόστη της πανδημίας.
Προς ενίσχυση του ελέγχου και της διασφάλισης της ορθής λειτουργίας των δομών με ωφελούμενους ηλικιωμένους θεσμοθετήσαμε τον Υπεύθυνο Προστασίας. Για πρώτη φορά εισάγαμε την υποχρέωση ορισμού υπεύθυνου φυσικού προσώπου σε κάθε δομή το οποίο αναλαμβάνει τη συγκέντρωση και καταγραφή των αναφορών περιστατικών κακοποίησης και τη διαβίβασή τους στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Αυστηροποιήσαμε τις κυρώσεις που επιφέρει η όποια παραβατική λειτουργία κοινωνικών δομών. Μέχρι σήμερα εάν λειτουργούσε κάποια κοινωνική δομή χωρίς άδεια δεν υπήρχε αυτόματα κύρωση. Πλέον, φορέας που λειτουργεί χωρίς άδεια τιμωρείται αυτόματα με πρόστιμο 60.000 ευρώ και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης για τη διακοπή λειτουργίας του τιμωρείται με φυλάκιση. Καμία ανοχή σε καμία μορφή κακοποίησης.
Ρυθμιστικές πρωτοβουλίες

Για τις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλειστές δομές ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων αναλάβαμε τις απαραίτητες ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που κατέστησαν δυνατή τη σύναψη νέων συμβάσεων των δομών αυτών με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που είχε παγώσει από το 2012. Επιπλέον, το Υπουργείο μας ανέλαβε και τη χρηματοδότηση των δομών κλειστής και ανοιχτής φροντίδας, που μέχρι πρότινος κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ. Σχεδόν διπλασιάσαμε τον σχετικό προϋπολογισμό (από 50 σε 90 εκ.). Για πρώτη φορά εντάχθηκαν στη δυνατότητα χρηματοδότησης και οι ανασφάλιστοι ωφελούμενοι των δομών αυτών.
Μέσα από μία σειρά δράσεων εξασφαλίζουμε όχι μόνο την ασφάλεια και ευημερία των ηλικιωμένων, αλλά και την κοινωνικότητα τους. Η διασφάλιση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) είναι ένα από τα σημαντικά βήματα που κάναμε.
Σκοπός μας η ποιοτική αναβάθμιση της φροντίδας που παρέχουμε ως Πολιτεία αλλά και η δημιουργία συνθηκών ενεργούς γήρανσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αναγνωρίσαμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας να γίνονται ανάδοχοι γονείς μέχρι και την ηλικία των 75 ετών.
Για την καταπολέμηση του αποκλεισμού των ηλικιωμένων και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην κοινωνία της ψηφιακής μετάβασης εξασφαλίσαμε πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και προχωρούμε σε πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για την εξυπηρέτησή τους.
Επιπλέον, έχουμε εξασφαλίσει στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 21-27 χρηματοδότηση ύψους συνολικά περίπου 80 εκ. για την υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων, όπως ενεργούς και υγιούς γήρανσης, ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων, καταπολέμησης ψηφιακού αποκλεισμού τους.
Η αντιμετώπιση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας δεν γίνεται πια με όρους του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα οι 75ρηδες δεν είναι απόμαχοι της ζωής. Αποτελούν ενεργό μέρος της κοινωνίας και χρέος μας είναι να παρατείνουμε την αξιοπρεπή και ενεργή διαβίωση τους. Δεν είναι μόνο δίκαιο είναι και κοινωνικά ωφέλιμο.

spot_img
spot_img
spot_img