31.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣ«Δίνουμε μάχη για τις επικουρικές»
spot_img

«Δίνουμε μάχη για τις επικουρικές»

«Στόχος μας είναι να επιστρέψουν όλοι όσοι έφυγαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης από την Ελλάδα»

-

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη

Μία συζήτηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πάντα έχει ενδιαφέρον. Και αυτό διότι η κ. Νίκη Κεραμέως ηγείται ενός υπουργείου, το οποίο ενδιαφέρει την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας. Από την μία είναι το υπουργείο, το οποίο ασχολείται με την απασχόληση και δίνει την μάχη για την μείωση της ανεργίας και από την άλλη είναι και το υπουργείο που ασχολείται με τους απόμαχους της εργασίας, τους συνταξιούχους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Κεραμέως στην «60+» μιλάει για όλα τα ζητήματα που αφορούν εργαζόμενους και συνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η υπουργός μέσω της συνέντευξης της δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα εκδίδονται και οι επικουρικές συντάξεις σε χρόνο ρεκόρ. Ο στόχος είναι στο τέλος του έτους να έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο του ΕΦΚΑ, ώστε και οι επικουρικές να εκδίδονται γρήγορα. Λίγο παραπάνω από τις κύριες συντάξεις. Να σημειωθεί ότι οι κύριες συντάξεις εκδίδονται σε 50 περίπου ημέρες από την αίτηση συνταξιοδότησης και την κατάθεση των δικαιολογητικών.
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του υπουργείου Εργασίας είναι και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κι όπως τόνισε η κ. Κεραμέως ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα όλοι όσοι έφυγαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat από τους 660.000 συμπατριώτες μας που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι 420.000 έχουν πλέον επιστρέψει».
Τέλος η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης αναφέρθηκε και στα ΚΕΠΑ, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας που ισχύει στον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Κεραμέως στην «60+» είναι η ακόλουθη:
-Κυρία Υπουργέ, θα ξεκινήσω με το μείζον θέμα των συντάξεων. Προγραμματίζετε κάποια νέα αύξηση; Θα μειωθούν περαιτέρω οι χρόνοι αναμονής;
«Η ταχύτητα στην έκδοση των συντάξεων είναι ένα ζήτημα μείζον και για εμάς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και πιστεύω ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τα προηγούμενα χρόνια χρειαζόταν περίπου 500 ημέρες κατά μέσο όρο για να εκδοθεί μία κύρια σύνταξη, ενώ σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος είναι 50 ημέρες. Περίπου 1.250 συντάξεις εκδίδονται καθημερινά. Στις επικουρικές σημειώνονται μεγαλύτερες καθυστερήσεις γιατί εκεί εμπλέκονται στη διαδικασία πάνω από ένα ταμείο αλλά και γιατί οι καρτέλες είναι χειρόγραφες. Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας όλων των ασφαλισμένων αναμένεται να δώσει λύση στο ζήτημα και μάλιστα εξαιρετικά σύντομα καθώς ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το 51% του χαρτώου αρχείου του ΕΦΚΑ και η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ως προς το ύψος των συντάξεων, σημειώνεται σωρευτική αύξηση κατά 13,6 % από το 2023 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, διορθώσαμε τη στρέβλωση που υπήρχε με την Εισφορά Αλληλεγγύης των συνταξιούχων και δώσαμε έκτακτη ενίσχυση σε περίπου 670.000 συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά. Η κυβέρνηση αυτή στηρίζει τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες και το αποδεικνύει έμπρακτα, πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων της χώρας».
-Πρόσφατα εγκαινιάσατε ένα νέο ΚΕΠΑ στο Γαλάτσι. Και στα ΚΕΠΑσημειώνονται καθυστερήσεις στα ραντεβού.
«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, τα οποία έχουμε ενισχύσει σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, αλλά και διαδικασιών. Ειδικότερα, υπερδιπλασιάσαμε τους γιατρούς που υπηρετούν στα ΚΕΠΑ, από 500 σε 1.200. Ως προς τις υποδομές, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, θέσαμε ήδη σε λειτουργία μία νέα, σύγχρονη και πλήρως προσβάσιμη δομή στο Γαλάτσι, και ετοιμάζουμε μία ακόμη τους επόμενους μήνες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Παράλληλα, απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε διαδικασίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επιταχύνουμε τις διαδικασίες αξιολόγησης μέσω ανασχεδιασμού του προγραμματισμού επιτροπών, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των κατ’ οίκων αξιολογήσεων καθώς και την αυτοματοποιημένη πιστοποίηση για συγκεκριμένες παθήσεις και παράλληλα διευρύναμε τις μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η πιστοποίηση αναπηρίας θα διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Ήδη τα εκκρεμή ραντεβού έχουν μειωθεί κατά 66% και αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση».
Η ανεργία
-Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση της ανεργίας. Συνεχίζεται αυτή η πτωτική τάση; Τιθα γίνει με τις κενές θέσεις εργασίας ενόψει μάλιστα τουριστικής περιόδου;
«Για πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια, η ανεργία υποχώρησε στο 8,3% τον περασμένο Απρίλιο, κατατάσσοντας την χώρα μας σε καλύτερη θέση από χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Επίσης, τον ίδιο μήνα καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ της χώρας μας με 133.907 νέες θέσεις εργασίας, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από το 2019 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι λογικό όσο μειώνεται η ανεργία να καταγράφονται κενές θέσεις απασχόλησης καθώς υπάρχει μεγαλύτερος «ανταγωνισμός». Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να δηλώνουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικού στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε δράσεις όπως η εφαρμογή για κινητά Jobmatchη οποία αφορά την εστίαση και τον τουρισμό. Μέσω αυτής, συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία αλλά και επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους βάζουν «φίλτρα» με τα δικά τους κριτήρια, και η εφαρμογή «παντρεύει» τις επιλογές τους. Επίσης πραγματοποιούμε στοχευμένες δράσεις όπως είναι οι «Ημέρες Καριέρας», μέσω των οποίων έχουν βρει δουλειά πάνω από 10.000 άτομα. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό και στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας του Υπουργείου, έχουμε ήδη διοργανώσει εκδηλώσεις σε Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ, Λονδίνο και Στουτγάρδη, μέσω των οποίων φέραμε σε επαφή πάνω από 5.000 Έλληνες που αναζητούν μία επαγγελματική ευκαιρία προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας, με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό. Τον Δεκέμβριο σχεδιάζουμε επίσης ακόμα μία τέτοια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat από τους 660.000 συμπατριώτες μας που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι 420.000 έχουν πλέον επιστρέψει».
-Πρόσφατα επεκτείνατε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση; Έχετε δει κάποια αλλαγή; Θα εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους;
«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας και προστατεύει ήδη πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους στους κλάδους στους οποίους εφαρμόζεται (τράπεζες, σουπερμάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, Βιομηχανία, Τουρισμός και Εστίαση), ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επεκταθεί στους κλάδους του χονδρεμπορίου, της ενέργειας και των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους, προστατεύει τις υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αυξάνει τα δημόσια έσοδα διαμορφώνοντας τις συνθήκες για επιστροφή μερίσματος στους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Μάρτιο, πρώτο μήνα καθολικής εφαρμογής του μέτρου στον τουρισμό, σημειώθηκε θεαματική αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών κατά 637%».
-Η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τι απαντάτε;
«Η κυβέρνηση επιθυμεί το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας να αυξηθεί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την θέσπιση ισχυρότερων κινήτρων προκειμένου να δώσουμε ώθηση στη σύναψη των Συλλογικών Συμβάσεων. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει επιπλέον και οι δύο πλευρές, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν. Πρόσφατα, στον τουρισμό και στις τράπεζες έχουν υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις οι οποίες μάλιστα προβλέπουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από αυτόν που έχει οριστεί από την κυβέρνηση ως «κατώφλι» για όλους».

spot_img
spot_img