27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΔείτε, καλύτερα, ανοίξτε το οπτικό σας πεδίο
spot_img

Δείτε, καλύτερα, ανοίξτε το οπτικό σας πεδίο

-

Η πλαστική χειρουργική των βλεφάρων μπορεί να διαχωριστεί σε επανορθωτική και αισθητική

Τα μάτια μας είναι όλος ο κόσμος μας. Αποκαλύπτουν την διάθεσή μας, τη χαρά, ή τη λύπη μας. Επίσης είναι το σημείο εστίασης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, επικοινωνίας του ανθρώπου. Το βλέμμα μας λειτουργεί ως καθρέπτης της ψυχής μας. Προσέχοντας τα μάτια μας «ως κόρη οφθαλμού» προσδίδουμε μέσω του βλέμματός μας στους γύρω μας γοητεία, λάμψη, ομορφιά, γαλήνη και ευεξία. 

Μερικές φορές όμως τα πάνω βλέφαρα, πέφτουν βαριά σαν κουρτίνα και κλείνουν το βλέμμα μας μη αφήνοντάς μας να δούμε καλά σε όλη την έκταση του οπτικού πεδίου. Οι άλλοι μας βλέπουν κουρασμένους και εμείς προσπαθούμε να σηκώσουμε τα βλέφαρα, σηκώνοντας τα φρύδια  κάνοντας βαθιές οριζόντιες εκφραστικές ρυτίδες στο μέτωπο. 

 

Η πλαστική χειρουργική των βλεφάρων μπορεί να διαχωριστεί σε επανορθωτική και αισθητική. Στις περιπτώσεις που χρήζουν επανορθωτική πλαστική χειρουργική, η πτώση των βλεφάρων ή αλλιώς βλεφαρόπτωση, σηματοδοτεί μια κατάσταση, όπου τα «σύνορα- όρια» του άνω βλεφάρου πέφτουν σε χαμηλότερη θέση από το κανονικό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πτώση βλεφάρου μπορεί να καλύψει το σύνολο ή μέρος του οφθαλμού και με αυτό τον τρόπο να επηρεάσει την όραση. Η πτώση αυτή μπορεί να επηρεάσει τον έναν ή και τους δύο οφθαλμούς. Η βλεφαρόπτωση αναμφισβήτητα αλλάζει την εμφάνιση ενός ατόμου.

 

Ποικίλουν οι παράγοντες

 

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την πτώση των βλεφάρων ποικίλουν, έτσι έχουμε περιπτώσεις όπως «Συγγενή πτώση» που δημιουργείται λόγω της μη ομαλής ανάπτυξης του μυ του άνω βλεφάρου (ανελκτήρα μυ). Σε αυτή την περίπτωση η διόρθωση θα πρέπει να γίνει νωρίς (ακόμη και στην παιδική ηλικία), ώστε να προλάβουμε να μην επιδεινωθεί η πτώση. Μια άλλη επίσης αιτία είναι η αδυναμία των μυών να ανταποκριθούν, λόγω «διαταραχών του μυϊκού ιστού», με αυτό τον τρόπο προκαλείται προοδευτική πτώση και χαλάρωση των βλεφάρων. Επίσης τα «ατυχήματα-χτυπήματα» είναι αίτια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση στο σχήμα του οφθαλμού ή σημάδια τα οποία μπορούν να βελτιωθούν με την μέθοδο της βλεφαροπλαστικής. 

Το συχνότερο φαινόμενο όμως  είναι η «γήρανση», που χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο κοινές αιτίες πτώσης των βλεφάρων. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της βαρύτητας και της φυσικής γήρανσης είναι οι βασικοί παράγοντες αφού το δέρμα με το πέρασμα του χρόνου χάνει την ελαστικότητα και την σφριγηλότητά του. Κυρίως στην περιοχή γύρω από τα μάτια, όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο, η φθορά του χρόνου κάνει πιο αισθητή την παρουσία της.

 Η αισθητική βλεφαροπλαστική επαναφέρει και βελτιώνει την εμφάνιση των άνω βλεφάρων ή των κάτω βλεφάρων ή και των δύο. Δίνει μια πιο νεανική εμφάνιση στη γύρω περιοχή των ματιών σας, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο ξεκούραστα, νεανικά και σε εγρήγορση. Υπολογίζεται ότι τα βλέφαρα ανεβοκατεβαίνουν 6.000 έως 10.000 φορές την ημέρα, είναι λοιπόν κατανοητή η καταπόνηση που υφίσταται καθημερινά η ευαίσθητη αυτή περιοχή του προσώπου. Επιπλέον, το στρες, ο ήλιος, ο άνεμος, η κατανάλωση αλατιού, οι πολλές ώρες εργασίας, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι αλλεργίες, η μολυσμένη ατμόσφαιρα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αισθητικού προβλήματος, στο οποίο τελική και οριστική λύση προσφέρεται μόνο μέσω της πλαστικής χειρουργικής. Η επέμβαση διαρκεί 35-40 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο εξωτερικό ιατρείο της κλινικής.

 

Ίδια έκφραση

 

Όποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος θα αποφασίσει να προχωρήσει στην επέμβαση της βλεφαροπλαστικής το σίγουρο είναι ότι μετά την βλεφαροπλαστική, η έκφραση θα παραμείνει ίδια και το βλέμμα θα αποκτήσει τη λάμψη της νεότητας ή θα επιτευχθεί αποκατάσταση λόγω των παραγόντων που αναφέραμε παραπάνω, επίσης δεν θα δείχνει πια βαρύ και κουρασμένο. Θα έχει απομακρυνθεί το περιττό λίπος γύρω από τα μάτια και η ροή των φυσικών γραμμών δεν θα έχει καθόλου διαταραχθεί ή σε άλλες περιπτώσεις θα έχει αποκατασταθεί. Το βλέμμα θα είναι πιο ελκυστικό και σίγουρο για το μέλλον.

 

Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός είναι εδώ για  να σας προσφέρει την μόνιμη ανώδυνη λύση στο πρόβλημα της πτώσης-γήρανσης των βλεφάρων σας.

 

 

  • Ο Ιωάννης Λύρας είναι Πλαστικός Χειρουργός-Διευθυντής  Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν-Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στον Πειραιά 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img