27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2«Δείχνουμε με έργα, όχι με λόγια την ανάπτυξη της χώρας»
spot_img

«Δείχνουμε με έργα, όχι με λόγια την ανάπτυξη της χώρας»

-

«Κυρίαρχο μέλημά μας είναι η στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ- ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ -ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ . ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM)

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη

Μπορεί το ευρύ κοινό να έμαθε τον Στέλιο Πέτσα όταν ανέλαβε υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ μετά τον Ιούλιο του 2019 έχοντας το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως λίγοι γνωρίζουν ότι και στο παρελθόν είχε λάβει θέσεις ευθύνης. Όπως και τώρα που είναι στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.
Την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Προετοίμασε και υποστήριξε σε τεχνικό επίπεδο τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10%, από τον Αύγουστο του 2013, καθώς και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, από τον Ιανουάριο του 2015.
Από το 2016 είχε αναλάβει σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και αργότερα ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου του. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος πτυχίου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών.
Τώρα για πρώτη φορά θα είναι υποψήφιος διεκδικώντας την εκλογή του στην Βουλή στο ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Πέτσας στην «60+» αναφέρεται σε όλα τα θέμα της επικαιρότητας και στις ερχόμενες εκλογές.
Αναλυτικά η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα είναι η ακόλουθη:

-Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία; Μετά την απίστευτη εθνική τραγωδία των Τεμπών και την αναβολή των εκλογών υπάρχει ανησυχία; Κι ύστερα ήρθε και αυτό το ντόμινο με την τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από την Silicon Valley Bank. Αντέχουμε;
«Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά την επικαιρότητα που σχετίζεται με την πρόσφατη χρηματοοικονομική αναταραχή σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ αλλά και σε μία από τις δύο μεγάλες τράπεζες της Ελβετίας, είναι ξεκάθαρο ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει αποκτήσει ισχυρά αντισώματα. Οι Έλληνες καταθέτες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έχει ισχυροποιηθεί εξαιτίας της συρρίκνωσης των κόκκινων δανείων, και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία. Παράλληλα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τις τράπεζες να έχουν ενισχυμένη κερδοφορία. Στην μεγάλη εικόνα τώρα, ας αναλογιστούμε, στο σύνολο της τετραετίας, ποια είναι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας σήμερα και ποια ήταν όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας με την ισχυρή εντολή του Ελληνικού λαού. Είμαστε πια πρωταθλητές στην ανάπτυξη από εκεί που ήμασταν ουραγοί. Μειώσαμε την ανεργία κατά εξίμισι ποσοστιαίες μονάδες, από το επίπεδο του 17,5% που ήταν το 2019. Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και τον αυξήσαμε στα 780 ευρώ. Μάλιστα, με την νέα αύξηση η Ελλάδα ανεβαίνει στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό, από την 13η θέση που ήταν προηγουμένως. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, η χώρα μας ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η που ήταν προηγουμένως. Κι αυτό είναι μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλοπάτια και ότι η χώρα μας, με σοβαρή διακυβέρνηση, με σταθερότητα, με δυναμική οικονομία, μπορεί να φτάσει σε θετικότερα αποτελέσματα σε ένα κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία κομμάτι που είναι τα εισοδήματα των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, με την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους οποίους απευθυνόμαστε με σεμνότητα και αυτοπεποίθηση, το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας για την εθνική οικονομία είναι καλύτεροι μισθοί και εισοδήματα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».
-Πλησιάζουμε στο Πάσχα αλλά και στις εθνικές εκλογές. Να περιμένουμε νέα βοηθήματα; Όπως ένα εφάπαξ Δώρο Πάσχα για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους; Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέες έκτακτες ενισχύσεις;
«Σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά με σύνεση και υπευθυνότητα στις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, οι οποίες προφανώς επηρεάζουν συνολικά την ευρωπαϊκή και μεμονωμένα κάθε εθνική οικονομία. Από την πρώτη στιγμή, κυρίαρχο μέλημά μας είναι η στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Προχωρήσαμε σε διαδοχικές αυξήσεις συντάξεων και κατώτατου μισθού, παράλληλα με τις μειώσεις φόρων και εισφορών, προς όφελος όλων των πολιτών. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, ανακοινώσαμε την τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Έτσι από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός το 2019, φτάνει τώρα στα 780 ευρώ το μήνα. Σωρευτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%. Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας ο κατώτατος μισθός με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί για τους περίπου 585.000 ανθρώπους που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό. Και βέβαια, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει μια σειρά επιδόματα, παροχές και ενισχύσεις που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, προς τα πάνω. Επιπλέον αυτών των μόνιμων και ουσιαστικών παρεμβάσεων, προχωρούμε στη νομοθέτηση, στην Βουλή των Ελλήνων, νέου πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, ότι βρισκόμαστε, σταθερά, στο πλευρό κάθε πολίτη και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήδη το σύνολο μέτρων στήριξης διαμορφώνεται στο τρίτο υψηλότερο -ως ποσοστό του Α.Ε.Π.- σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ενισχύεται, πάντοτε όμως ανάλογα με τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να υποθηκεύεται η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα. Ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή και καθόλου από την αύξηση της τάξεως του 7,75% που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση αυτή καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ το μήνα. Συμπερασματικά, τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υψώνουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά και ισχυρά αναχώματα για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και να βγαίνουμε -όλοι μαζί, ύστερα από κάθε κρίση- πιο δυνατοί και ενωμένοι».
Το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο
-Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό σας, πώς προχωρά το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;
«Για πρώτη φορά έπειτα από την πολυετή οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, έχουμε στα χέρια μας δύο εμβληματικά αναπτυξιακά προγράμματα –το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης– τα οποία αθροίζουν πόρους πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν ένα σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Αυτοδιοίκηση. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία στους Δήμους και τις Περιφέρειες να συμβάλλουν ουσιαστικά στον επαναπροσδιορισμό του εθνικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της Ελληνικής οικονομίας, αλλάζοντας παράλληλα την όψη των τοπικών κοινωνιών. Η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί, τόσο για την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα, όσο και για την κοινωνική συνοχή την οποία η ανάπτυξη αυτή συνεπάγεται, αποτυπώνεται σε χειροπιαστά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, περισσότερο από έναν χρόνο πριν, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των χρηματοδοτικών εργαλείων του Υπουργείου Εσωτερικών, είχαν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση σε δήμους και περιφέρειες. Σήμερα έχουμε ήδη ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτό το Πρόγραμμα. Και συνεχίζουμε τις εντάξεις έργων ανταποκρινόμενοι –με σχέδιο και ταχύτητα– στις ανάγκες που έχουν θέσει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για τις τοπικές κοινωνίες. Χάρη στην σημαντική διεύρυνση του χρηματοδοτικού φακέλου που πραγματοποιήσαμε, την άοκνη προσπάθεια των στελεχών της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, και με κορωνίδα την σταθερή βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για έργα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, βελτιώνουν στην πράξη την ποιότητα ζωής των πολιτών, μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Με πιο πρόσφατες, τις νέες εντάξεις 89 έργων ύψους 162,6 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε – με σχέδιο και ταχύτητα – στις ανάγκες που έχουν θέσει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για εξίσου ζωτικής σημασίας έργα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Συγκεκριμένα, εγκρίναμε ως τώρα χρηματοδοτήσεις ύψους 612 εκατ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δημοπρατηθεί σε μόλις τρεις μήνες. Πρόκειται για νούμερα-ρεκόρ για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση. Εμείς λοιπόν δείχνουμε –με έργα, όχι με λόγια– ότι εννοούμε αυτό που λέμε για ανάπτυξη της χώρας. Μια ανάπτυξη η οποία γίνεται με βιώσιμο τρόπο και προάγει την κοινωνική συνοχή σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας».
-Τι σας ανησυχεί περισσότερο όσο πλησιάζουμε στις εκλογές; Η πτώση στα ποσοστά της ΝΔ, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η αποχή; Ποια είναι τα μεγαλύτερα οχυρά που πρέπει να ρίξει η κυβέρνηση πλέον ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία; Θεωρείτε ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο και λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα αποτελέσματά τους. Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αυξήθηκαν συμπολίτες μας που δηλώνουν αναποφάσιστοι. Είναι στο χέρι μας να προχωρήσει με γοργό ρυθμό η διερεύνηση, να αποδοθούν άμεσα, δίκαια και ονομαστικά οι ευθύνες και να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα μια σειρά από διαχρονικές παθογένειες και αβελτηρίες του βαθέος κράτους. Επίσης, να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης των σιδηροδρόμων στη χώρα μας. Και τότε όσοι σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι, πιστεύω, ότι θα αντιληφθούν ότι τη μόνη ρεαλιστική πολιτική πρόταση – και σε αυτό τον τομέα – την εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Προσωπικά, βλέπω αυτοδύναμη την Ελλάδα και ένα πιο φωτεινό μέλλον για την Πατρίδα μας την νέα τετραετία, έχοντας εδραία πεποίθηση ότι οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία. Σε τόσο δύσκολες στιγμές δεν πρέπει να επιτρέψουμε η αδιευκρίνιστη ψήφος να γίνει αντισυστημική. Να μην μηδενίζουμε, αλλά να χτίζουμε και να πηγαίνουμε όχι πίσω αλλά σταθερά μπροστά. Η Πατρίδα πρέπει να κυβερνηθεί με στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Η κοινωνία γνωρίζει και αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ως τώρα. Σταθερά και με συνέπεια θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τον μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της χώρας και να εξυπηρετήσουμε από κοινού το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, μακριά από τον διχασμό, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και την πόλωση, έτσι ώστε να εδραιώσουμε ένα καλύτερο, ισχυρότερο και αυτοδύναμο μέλλον για την Πατρίδα μας, για όλους μας αλλά πρωτίστως για τα παιδιά μας».

spot_img
spot_img
spot_img