27.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΑθηροσκλήρωση: Η ύπουλη πάθηση που μας γερνά πιο γρήγορα
spot_img

Αθηροσκλήρωση: Η ύπουλη πάθηση που μας γερνά πιο γρήγορα

-

Μελέτη ισπανών επιστημόνων ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη και το αγνοούν

Όσο η υγεία της καρδιάς βάλλεται, τόσο θα επηρεάζεται η συνολική υγεία, αλλά και ο ρυθμός που ο οργανισμός γερνάει, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, προσθέτοντας ως παράγοντα κινδύνου μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει την καρδιαγγειακή υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, η αθηροσκλήρωση, οι βλάβες δηλαδή που παρατηρούνται στα τοιχώματα των αρτηριών, σχετίζονται με την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης, πολύ νωρίτερα μάλιστα από την εμφάνιση συμπτωματικής καρδιαγγειακής νόσου, όπως διαπιστώνει νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «European Heart Journal».
«Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν υπογραμμίζουν τα οφέλη της μείωσης της φλεγμονής με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ή τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως οι στατίνες, που μειώνουν τη χοληστερόλη» σημειώνει ο δρ. Βαλεντίν Φούστερ, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Έρευνας (CNIC) στη Μαδρίτη, που εκπόνησε τη μελέτη.
Αυτές οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον ειδικό, έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν τη μετάβαση από την υποκλινική φάση της αθηροσκλήρωσης σε σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακές προσβολές ή τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Στην εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης και στη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες μπορούν να συμβάλλουν παράγοντες όπως η υψηλές τιμές της LDL χοληστερόλης, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή.
Μια αναστρέψιμη κατάσταση
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν την εξέλιξη της υποκλινικής αθηροσκλήρωσης σε περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους μιας εταιρείας στην Ισπανία, ηλικίας 40 έως 54 ετών, χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας, της έκτασης και της εξέλιξης της υποκλινικής αθηροσκλήρωσης και της επιταχυνόμενης επιγενετικής γήρανσης σε νεαρά άτομα που κατά τα άλλα ήταν υγιή.
Ο δρ. Ενρίκε Λάρα Πέτζι, συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι η επιγενετική γήρανση είναι ένα μέτρο της βιολογικής ηλικίας ενός ατόμου με βάση το επιγενετικό ρολόι, το οποίο προβλέπει τη γήρανση με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA. Μερικές φορές, η επιγενετική ηλικία ενός ατόμου μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από τη χρονολογική του ηλικία.
Ευτυχώς, η μελέτη δείχνει ότι, σε αντίθεση με τις μόνιμες γενετικές μεταλλάξεις, οι αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA μπορούν να αντιστραφούν, προσφέροντας τη δυνατότητα επιβράδυνσης της διαδικασίας της επιγενετικής γήρανσης.
Περαιτέρω αναλύσεις δεδομένων αποκάλυψαν ότι η συστηματική φλεγμονή που προκαλείται από τη συσσώρευση των αθηρωματικών πλακών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της επιγενετικής γήρανσης.
Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά αποτελούν και μια ένδειξη ότι είναι στο χέρι μας η αναστροφή αυτής της κατάστασης, μέσω της πρόληψης και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις, με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτής της σιωπηλής αλλά δυνητικά επιβλαβούς κατάστασης στη συνολική υγεία και τη γήρανση.

 

spot_img
spot_img