Μπροστά στις θυελλώδεις αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση τρέχει καθυστερημένα να διορθώσει τα κακώς κείμενα, τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να… πετροβολά το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που έκανε νόμο του κράτους τον δείκτη του ΙΟΒΕ, ανοίγοντας, με τον τρόπο αυτό, την κερκόπορτα σε εξοντωτικές και διαδοχικές αυξήσεις.
Αυξήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τις μαζικές ακυρώσεις συμβολαίων υγείας. «Ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης που εξήγγειλε πρωτοβουλίες για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας. Είμαστε εμείς που αναδείξαμε το γεγονός ότι οι μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις οδηγούν σε χιλιάδες ακυρώσεις συμβολαίων. Είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που αποκάλυψε ακόμα μία κυβερνητική αβελτηρία», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά την ουσιαστική παραδοχή των εξοντωτικών αυξήσεων από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η πίεση προς την κυβέρνηση διογκωνόταν. Το πρώτο τροχιοδεικτικό για την ανάγκη άμεσων διορθώσεων ήρθε από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων και τον κ. Μαρινάκη. Ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, σχετικά με τις κινήσεις που θα έρχονταν για να απαντήσουν στην πέραν κάθε ορίου και λογικής άνοδο. Από το βήμα της Ολομέλειας, το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέλυσε το πλαίσιο του σχεδίου.
«Όπως συνέβη και με τις τράπεζες, ανεπαρκώς, καθυστερημένα, αμήχανα, η κυβέρνηση σύρεται σε γενικόλογες ανακοινώσεις», ήταν το σχόλιο της βουλευτή Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη, τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη σπεύδει να τονίσει ότι κατέγραψε μια νέα σημειακή νίκη απέναντι στην κυβέρνηση.
Τι θα νομοθετήσει
Με βάση τις ανακοινώσεις, απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και των διαδικασιών και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και την προστασία της ασφαλιστικής πίστης.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την αποκάλυψη του κυβερνητικού πλάνου, η νομοθετική παρέμβαση που θα έρθει στο προσκήνιο θα αφορά:
– Θέσπιση νέου δείκτη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα, με αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα, και την επαναξιολόγηση του δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα καταρτίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
– Ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών, με στόχο οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις τους στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ασφαλιστικές.
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι υπέρογκες αυξήσεις έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε δραματική μείωση τον αριθμό των συμβολαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα 900.000 που είναι συνολικά τα ιδιωτικά συμβόλαια, περίπου τα 255.000 είναι συμβόλαια διά βίου για υπηρεσίες υγείας, τα οποία έχουν σημαντικές αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές που συνεχίζουν να τα έχουν να έχουν μειωθεί. “Για εφέτος δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και του 15%, που περιλαμβάνει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Καλούμε τις ασφαλιστικές να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό”, είναι το σήμα του υπουργού Ανάπτυξης, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον έλεγχο των καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. “Προτίθεμαι να απευθυνθώ εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ζητήσω την άμεση ανακοίνωση ελέγχου για την ύπαρξη καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, όπως είναι καθήκον και ευθύνη της. Θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο και να κάνει τις ανακοινώσεις για το τι βρήκε”, επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.
