32.7 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑπομακρύνονται οι εκλογές
spot_img

Απομακρύνονται οι εκλογές

-

Στο Μαξίμου αναμένουν τις δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουν τη ζημιά από την τραγωδία των Τεμπών κι ετοιμάζουν και νέα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών

Η τραγωδία των Τεμπών άλλαξε πλέον τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες πριν το Πάσχα έφυγε από το κάδρο, όπως είχε αποκαλύψει από το προηγούμενο φύλλο της η «60+».
Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού αναμένουν τις επόμενες ημέρες τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών, προκειμένου να δουν αν και πόση ζημιά έχει προκληθεί στην δημοφιλία της κυβέρνησης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν οι δημοσκοπήσεις είναι καλές θα αποφασιστεί να γίνουν οι εκλογές στις 9 Απριλίου, ημέρα που μάλλον θα τελεστούν τα σαρανταήμερα μνημόσυνα των θυμάτων της τραγωδίας.
Μάλιστα πηγή του Μαξίμου μας έλεγε πως «οι εκλογές είναι ένα ζήτημα που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Είναι κάτι που δεν τον απασχολεί». Τουναντίον ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο πως θα βρεθεί άμεση λύση για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων.
Έτσι, λοιπόν, ως πιθανότερες ημερομηνίες για την διεξαγωγή των εκλογών είναι είτε η Κυριακή 14 Μαΐου, είτε η Κυριακή 21 Μαΐου. Και στις δύο περιπτώσεις οι επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων. Δηλαδή είτε την Κυριακή 25 Ιουνίου, είτε την Κυριακή 2 Ιουλίου. Αν λοιπόν, αποφασιστεί να διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάιο, τότε σημαίνει ότι την Κυριακή του Θωμά, στις 23 Απριλίου θα ολοκληρώσει η Βουλή τις εργασίες της.
Τεχνογνωσία και χρηματοδότηση
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, όπως έκανε γνωστό, ξεκίνησε τις επαφές με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικούς από χώρες της Ευρώπης ζητώντας τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία για την απόκτηση «σύγχρονων μέτρων», ενώ θα διεκδικήσει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση για την άμεση συντήρηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει, εξάλλου, σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν ότι στην επόμενη Βουλή θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει «την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα», σημείωσε, με την αρχική τουλάχιστον αντίδραση της αντιπολίτευσης να προαναγγέλλει νέα μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Νέα μέτρα
Από τη στιγμή που απομακρύνονται οι εκλογές, πλέον το Μαξίμου εξετάζει και νέα δέσμη μέτρων, προκειμένου τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, που εξακολουθεί να επιμένει.
Σε λίγες ημέρες θα υπάρχουν τα στοιχεία για το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε, ώστε να αποφαιστεί η νέα κρατική παρέμβαση. Οριστικές αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ληφθεί και αυτό είναι φυσικό αφού ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία αναφέρουν ότι τα έσοδα είναι αυξημένα. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα. Ποια μπορεί αν είναι αυτά; Δύσκολο είναι αυτή την στιγμή κάποιος να προδικάσει κάτι, αλλά είναι σίγουρο πως αν ληφθούν κάποιες αποφάσεις θα είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης εκείνων που πλήττονται από την ακρίβεια, ειδικά στον τομέα των τροφίμων. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 6,5% τον Φεβρουάριο, έναντι 7,3% τον Ιανουάριο, ενώ άνοδος παρουσίασε ο δομικός πληθωρισμός, ενώ ενισχύθηκε ο δείκτης στα βιομηχανικά είδη. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 8,5%.
Και επειδή το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν νέα άνοδο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 15% από 14,1% που ήταν έναν μήνα πριν. Αντίθετα μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 13,7% από 18,9% τον Ιανουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η επιτάχυνση του δομικού δείκτη, δηλαδή του πληθωρισμού στον οποίο δεν έχει ενσωματωθεί η επίπτωση από τις τιμές ενέργειας αλλά και από τον κλάδο τρόφιμα ποτά καπνός. Τα στοιχεία για την Ελλάδα, δείχνουν πως ενώ ο Γενικός Δείκτης επιβραδύνεται ο Δομικός Πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα (από 6,5% τον Ιανουάριο σε 6,8% τον Φεβρουάριο).
Μικρή «ανάσα» δίδεται από τον κλάδο τρόφιμα – ποτά – καπνός που παραμένει όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα (άνοδος 12,8% τον Ιανουάριο και 12,3% τον Φεβρουάριο), ενώ πολύ πιο εμφανής είναι η επιτάχυνση στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (από 8,2% σε 9%).
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, αφού αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ληφθεί, είναι η παράταση του Market Pass για άλλους τρεις μήνες, αλλά και η χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού, στοχευμένα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Τα πάντα όμως θα κριθούν από την επόμενη εβδομάδα και μετά και αφού έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού που πλέον δεν αποκλείεται να είναι λίγο υψηλότερα των προσδοκιών.

spot_img
spot_img
spot_img