11.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑπό την… Κρήτη έρχεται ο νέος Πρόεδρος
spot_img

Από την… Κρήτη έρχεται ο νέος Πρόεδρος

Στις διακοπές του στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει για τον ποιον θα προτείνει ως διάδοχο της Σακελλαροπούλου-Ποια είναι τα σχέδια των κομμάτων της αντιπολίτευσης

-

Οι εορταστικές ημέρες φαίνεται ότι θα βγάλουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι τουλάχιστον είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη υποστηρίζοντας πως στις ολιγοήμερες διακοπές του στα Χανιά θα λάβει τις αποφάσεις του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η θητεία της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχους της. Και μιλάμε για διάδοχο, καθώς οι πιθανότητες να υπάρξει κυβερνητική πρόταση για ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου αν δεν έχουν μηδενιστεί είναι ελάχιστες. Εντός της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας οι μετοχές της κ. Σακελλαροπούλου βρίσκονται στο limit up, λόγω της συμμετοχής στο περιβόητο πάρτι μετά την ψήφιση του νόμου των ομόφυλων ζευγαριών, που διοργάνωσαν ο προσφάτως παραιτηθείς οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο εκ των υπουργών Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Οπότε η κ. Σακελλαροπούλου για πολλούς εντός της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε person non gratta. Οπότε δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο, εάν προταθεί ξανά η κ. Σακελλαροπούλου, να υπάρξουν «γαλάζιες» διαρροές κατά την ψηφοφορία, κάτι που θα προκαλέσει μία κρίση στο κυβερνών κόμμα. Ναι μεν στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι οι βουλευτές θα ακολουθήσουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά όλοι οι πολιτικοί αναλυτές αμφισβητούν αυτή την βεβαιότητα των συνεργατών του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα να μπει στην ουσία της συζήτησης, από σεβασμό για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντα της. Όμως η αλήθεια είναι ότι στην συνεχιζόμενη ονοματολογία δεν είναι άμοιρο ευθυνών και το Μαξίμου, καθώς υπάρχουν πολλές διαρροές από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η πολιτική παράδοση, πάντως, θέλει τον πρωθυπουργό να αποφασίζει τέτοιες μέρες στο βουνό, εν προκειμένω στα Λευκά Όρη, για κρίσιμα ζητήματα. Το είχε κάνει και το 2019, τότε στα Ζαγοροχώρια, με την περίπτωση της νυν Προέδρου που αντικατέστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι σκέψεις
Η εκτίμηση ανθρώπων που έχουν καλή άποψη του πώς σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είναι ότι έχει σχηματοποιημένη την εικόνα για το πρόσωπο που θα προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ακόμα και αν… ρίχνει νερό στον μύλο του πολιτικού μύθου. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πρόσωπο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια δεν θα είναι ένα πρόσωπο που θα προέρχεται «στενά» από τον οργανισμό της Ν.Δ., ακόμα και αν υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα να σπάσει η πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών το κυβερνών κόμμα να προτείνει πρόσωπο από το άλλο πολιτικό στρατόπεδο. Υπάρχουν, άλλωστε, πρόσωπα που μπορεί να μην προέρχονται στενά από τη Ν.Δ., πλην όμως υπηρετούν αυτό το μήνυμα της σύνθεσης.
Το ιδανικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν να βρει ένα πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να πιέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην του επιτρέψει να έχει δικό του υποψήφιο, που θα δημιουργήσει πόλωση. Κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας κερδισμένο θα είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα παρουσιαστεί στην κοινωνία ως ο κύριος εκφραστής της αντιπολίτευσης, κάτι που το έχει κάνει με την εν γένει παρουσία του και την κατάθεση αλλεπάλληλων τροπολογιών το τελευταίο δίμηνο.
Σε σύγχυση και η αντιπολίτευση
Η αλήθεια είναι ότι και η αντιπολίτευση βρίσκεται σε σύγχυση σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή. Και όλοι δίνουν μάχη για να έχουν το πάνω χέρι στην άτυπη μάχη της πρωτοκαθεδρίας στην αντιπολίτευση.
Φυσικά προς ώρας δεν δείχνει κανένας διάθεση συνεννόησης, κάτι που φάνηκε και με την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για κοινή υποψηφιότητα στο πρόσωπο του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου, ο οποίος στοχοποίηθηκε από την κυβέρνηση λόγω των υποθέσεων των υποκλοπών. Η πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, όχι μόνον δεν επέφερε μια, μίνιμουμ έστω, συνεννόηση με τα όμορα κόμματα (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) αλλά, αντιθέτως, πριν ναυαγήσει και οριστικά το θέμα, προκάλεσε ουκ ολίγα τζαρτζαρίσματα. Το ΠΑΣΟΚ διαχώρισε τη θέση του, ξέκοψε τη συζήτηση, διατύπωσε ισχυρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της Νέας Αριστεράς, ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα μπήκε στον πάγο ως άκαιρο.
Την ώρα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έστελνε μήνυμα ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση αυτή και θα ανοίξει θεσμικά, όταν κάνει ο κ. Μητσοτάκης τις ανακοινώσεις με την πρότασή του, ο Νίκος Παππάς είπε δημόσια ότι το πρόσωπο πρέπει να είναι πολιτικός με ρίζες στον προοδευτικό χώρο.  Ακόμα πιο προωθημένος στο σπάσιμο της γραμμής ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, πρότεινε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τη Λούκα Κατσέλη. 
Παραλλήλως, κυκλοφόρησαν-όχι με υπαιτιότητα της Κουμουνδούρου είναι η αλήθεια- και άλλα σενάρια (κατά πολλούς, επιστημονικής φαντασίας) περί βολιδοσκόπησης του Νίκου Κοτζιά από τον Σωκράτη Φάμελλο. Τα πυροδότησε η συνάντηση των δύο, στο πλαίσιο συζήτησης περί «συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων» και διαψεύστηκαν από όλες τις πλευρές, μετ’ επιτάσεως πάντως σίγουρα από την Κουμουνδούρου. Ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κουβέντα για την προεδρία, πρόσωπα και σχετικά θέματα. Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη, τότε θα κινηθεί για να προτείνει δικό του υποψήφιο που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ με στόχο να το διεμβολίσει.
Τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ
Στη Χαριλάου Τρικούπη μάζεψαν τον κίνδυνο να βγαίνουν στελέχη δημόσια και να εκστομίζουν από μόνα τους προτάσεις και προτιμήσεις για τον διάδοχο της Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νωρίς. Μετά το ηχηρό άδειασμα στο στέλεχός τους,  Θεόδωρο Μαργαρίτη, όταν πρώτος πρότεινε δημόσια την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου, έκτοτε δεν υπήρξε καμία παραφωνία στον δημόσιο διάλογο. 
Το ιδανικό για τον κ. Ανδρουλάκη είναι ο κ. Μητσοτάκης να προτείνει ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά, ώστε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει δική του πρόταση, η οποία μπορεί να είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πατέρας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού (πριν τον Αλαβάνο) και σύμφωνα με δική του αποκάλυψη ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που ζήτησε να δει ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν φύγει από τη ζωή, τον Ιούνιο του 1996.
Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ όταν ιδρύθηκε το 1974, αλλά διεγράφη στην πρώτη κρίση το 1975. Τότε που εκδιώχθηκαν τα περισσότερα μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας και έχει μείνει στην ιστορία ως «η μεγάλη σφαγή».

spot_img
spot_img