21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΆπιαστο όνειρο το πασχαλινό τραπέζι για τους συνταξιούχους
spot_img

Άπιαστο όνειρο το πασχαλινό τραπέζι για τους συνταξιούχους

-

• Οι αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και στο κατώτατο μισθό (μεσοσταθμικά ένα κουλούρι την ημέρα) είναι σταγόνα στο ωκεανό,
Του Αριστοτέλη Κάντα*

Η συνεχιζόμενη ξέφρενη πορεία στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και των καυσίμων καθιστούν το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, αλλά και την μετάβαση τους στο χωριό, όνειρο θερινής νυκτός για τους συνταξιούχους και τα φτωχά ελληνικά νοικοκυριά. Από το 2020 και μετά τα γαλακτοκομικά, το λάδι, τα κρέατα και τα λαχανικά έχουν ανατιμηθεί από 25% έως και 80%. Την ίδια στιγμή η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο.
Εφιάλτης λοιπόν το τραπέζι του Πάσχα, ακριβότερο έως και 70% από πέρυσι, όταν:
1. Το 30% του ελληνικού πληθυσμού δηλ. 2,7 εκατ. Έλληνες στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στην απόλυτη εξαθλίωση.
2. Το 55% των Ελλήνων έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου.
3. Το 75% έχει ακυρώσει τις δαπάνες διασκέδασης, όπως είναι οι διακοπές, τα ταξίδια και η εστίαση.
4. Το 30% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.
5. Το 52% έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.
6. Παρατηρείται το φαινόμενο μετά από 35 ή και 40 χρόνια σκληρής δουλειάς το 15% των συνταξιούχων να επιζητεί εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, για να καλύψει τις αυξημένες πάγιες υποχρεώσεις του.
Σταγόνα στον ωκεανό
Οι αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και στο κατώτατο μισθό (μεσοσταθμικά ένα κουλούρι την ημέρα) είναι σταγόνα στο ωκεανό, όταν οι μισθοί και οι συντάξιμες αποδοχές με όρους αγοραστικής δύναμης έχουν καταγράψει μείωση 10%. Μάταια περιμένουμε από την κυβέρνηση να ελέγξει επιτέλους τις τιμές, να βάλει ένα φρένο σε αυτό το ξέφρενο ράλι τιμών.
Τα μέτρα που επιβάλλονται με τα διάφορα καλάθια και τις μικρές μειώσεις τιμών σε επιλεγμένα προϊόντα, είναι μέτρα ασπιρίνες, τα δε πρόστιμα συμμόρφωσης που επιβάλλονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο τέλος ούτε καταβάλλονται αφού έχουν το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, αλλά εάν κλιθούν να τα πληρώσουν, με τα δις ευρώ υπερκέρδη που έχουν, είναι ψιχία.
Οι συνταξιούχοι και η ελληνική κοινωνία περιμένουν από την κυβέρνηση να παρέμβει στις Αγορές ποιο αποτελεσματικά και να ελέγξει κάποιες μορφές δραστηριοτήτων τους, που εξόφθαλμα είναι αντιλαϊκές, όπως με τις αφόρητες αυξήσεις στα τρόφιμα, στο ελαιόλαδο και στα είδη πρώτης ανάγκης, από τις βιομηχανίες και τις μεγάλες αλυσίδες Super Market. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι όποια παρέμβαση απαγορεύεται στις Αγορές και ότι θα αυτορυθμισθεί η Αγορά μόνη της από την προσφορά και την ζήτηση, προς όφελος του κόσμου…
Όταν όμως την επέμβαση της κυβέρνησης την απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τότε η κυβέρνηση σπεύδει άμεσα να παρέμβει στην λειτουργία της Αγοράς όπως π.χ. με την αύξηση των τιμών των διοδίων στους εθνικούς δρόμους, στην Αττική οδό που ενισχύει με εκατομμύρια ευρώ τους εργολάβους – παρόχους! Ή ακόμα με τα δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που τους μοιράζει αλλά και την μη φορολόγηση των υπερκερδών τους.
Δεν αποδίδουν τα μέτρα
Τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης δεν αποδίδουν και απέναντι στην αγανάκτηση του Λαού και φοβούμενη τις αγωνιστικές αντιδράσεις, παρεμβαίνει στην Αγορά παίρνοντας κάποια μέτρα για τα μάτια του κόσμου, με την επιβολή προστίμων και την επιλεκτική μείωση τιμών σε ορισμένα προϊόντα, πράγμα που αποδεικνύει ότι μέσα από τους αγώνες μας και μόνο, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μπορούμε να παρέμβουμε ζητώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα, διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση τιμών με αποτέλεσμα η αυθαιρεσία και η αισχροκέρδεια να μην υποχωρήσουν ποτέ.
Εγώ στα χρόνια που είμαι δεν θυμάμαι ποτέ οι Αγορές από μόνες τους να έχουν περιορίσει τα κέρδη τους, πάντα ρυθμίζουν την λειτουργία τους έτσι που να τους εξασφαλίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να πει ΟΧΙ στα μέτρα κοροϊδία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – γιατί εμείς δεν είμαστε κορόιδα. Φτάνει πια η κοροϊδία , δεν αντέχουμε την αισχροκέρδεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, την δυστυχία που μας έχετε επιβάλει!
Μειώστε το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.
Δώστε τώρα :
• Το Δώρο Πάσχα και την πληρωμένη 13η σύνταξη.
• Αυξήσεις στις συντάξεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.
• Τα αναδρομικά του 11μήνου 2015-2016 με πολιτική απόφαση , στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις και σταματήστε τον εμπαιγμό με τις ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες και τακτικές.
• Καταργείστε επιτέλους την Εισφορά Αλληλεγγύης των Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και την προσωπική διαφορά με Νόμο.
• Κάντε άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Είναι ντροπή να περιμένει κάποιος 1 χρόνο για τακτικό χειρουργείο στο ΚΑΤ και όχι μόνο.
Εμπρός λοιπόν κύριοι της κυβέρνησης εφαρμόστε άμεσα αυτά τα μέτρα που είναι μόνο μία σταγόνα στο ωκεανό των περικοπών που μας έχουν επιβάλει όλα τα χρόνια από το 2010 μέχρι και σήμερα όλες οι κυβερνήσεις.

• Ο Αριστοτέλης Κάντας είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης

spot_img
spot_img
spot_img