24 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑπαντήσεις σε στοχευμένες ερωτήσεις πολιτών
spot_img

Απαντήσεις σε στοχευμένες ερωτήσεις πολιτών

-

Ποια είναι το πιο σημαντικά ζητήματα πάνω στα οποία οι πολίτες ζητούν συμβουλές και βοήθεια

-Υπάρχει δυνατότητα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα;

«Φυσικά, τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους που τα είχαν θέσει σε ακινησία θα έχουν οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνοντας μειωμένα τέλη.  Η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. 

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών για το οποίο έχει καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας και θέλει να προχωρήσει σε άρση της ακινησίας για 4 μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ εάν το κυκλοφορήσει για 7 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Βέβαια, πριν από την άρση της ακινησίας θα πρέπει οπωσδήποτε οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να το ασφαλίσουν. Προσοχή διότι η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυτόματα εάν υπάρχει ενεργό ασφαλιστικό συμβόλαιο μέσω της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Έτσι, καλό θα ήταν, ούτε καν να σκεφτείτε να κυκλοφορήσετε ανασφάλιστο όχημα. Και φυσικά μην ξεχνάμε το τι θα συμβεί αν οδηγούμε ανασφάλιστο όχημα και εμπλακούμε σε ατύχημα!

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να κάνουν ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCARμε τους κωδικούς τους του Taxisnet».

-Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να έχω πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας;

«Η πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται στις εξής περιπτώσεις :

 • για τη μεταβίβαση του οχήματος, 
 • για την οριστική διαγραφή του οχήματος από το μητρώο οχημάτων, 
 • για την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και 
 • για την επαναταξινόμησή του. 

Φυσικά αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα, για να αρθεί η ακινησία του οχήματος, θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Έτσι, όλοι οι συνιδιοκτήτες ενός οχήματος, μόλις ένας εξ αυτών προσπαθήσει να κάνει άρση της ακινησίας, οι υπόλοιποι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν και αυτοί το αίτημα, δηλαδή να γίνει αποδοχή».

Μπορώ να δω κάπου αν ήμουν δικαιούχος των 200ευρώ ή όχι; Υπάρχει τρόπος να ελέγξω αν η πολιτεία σωστά μου κατέθεσε ή με απέρριψε από την ενίσχυση των 200 ευρώ του Πάσχα;

«Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έχουν τη δυνατότητα μέσω ειδικής πλατφόρμας, που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην επιλογή: «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» για «συνταξιούχους», κατά την ημέρα της πληρωμής να δουν αν είναι δικαιούχοι ή όχι της ενίσχυσης καθώς και τους λόγους για τους οποίους τυχόν να έχουν απορριφτεί. 

Οι χρήστες εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών taxis και μπορούν να βλέπουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο τον λόγο απόρριψης, μετά από έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ. Ο τίτλος της υπηρεσίας είναι: Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022».

 

-Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, οι έλεγχοι-λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:

«1. το ατομικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 7.200 ευρώ,

 1. το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 14.400 ευρώ,
 2. είστε κάτοικος εξωτερικού,
 3. η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι μεγαλύτερη από 200.000 ευρώ,
 4. ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ,
 5. δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση, μέχρι 31/03/2022, για τον ΑΦΜ».

 

-Πώς θα επιχορηγηθεί η πρώτη κατοικία για νέα ζευγάρια;

«Έρχεται στεγαστική πολιτική του ΟΑΕΔ, που είχε πέσει σε λήθαργο από το 2013, όταν και καταργήθηκε, με το δεύτερο Μνημόνιο, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.

Οι παροχές που σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν είναι η επιδότηση ενοικίου και η επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας 

 • με επιδοτούμενα δάνεια, αλλά και 
 • με τη μέθοδο «rent to own».

Η μέθοδος «rent to own» είναι η συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και η δυνατότητα αγοράς του ακινήτου πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση, ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών, με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

 • Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Φορολογικός Σύμβουλος Α’ Τάξης Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Φοροτεχνικού Γραφείου

spot_img
spot_img
spot_img