24.4 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑναγκαιότητα το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά
spot_img

Αναγκαιότητα το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά

-

Ο πληθωρισμός και οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν προκαλέσει ασφυξία σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  

Ήδη καταγράφεται ως συνέπεια του πληθωρισμού η βίαιη απώλεια των καταθέσεων, των οποίων η αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε διαφημιστεί ως απόδειξη της αντοχής της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα οι υψηλές τιμές στα καύσιμα εκτινάσσουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας επηρεάζοντας αρνητικά το ΑΕΠ, το οποίο απειλείται και από την συρρίκνωση της ζήτησης που έρχεται ως απόρροια της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. 

Παράλληλα ο ένας στους δύο καταναλωτές πληρώνει τον λογαριασμό του ρεύματος με καθυστέρηση, εκατοντάδες χιλιάδες ζητούν διακανονισμούς, ενώ κατατίθενται με ρυθμό ρεκόρ προσφυγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των χειμερινών καταναλώσεων με υψηλές χονδρεμπορικές τιμές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Αυτές οι υψηλές τιμές δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να πληρώνονται από τους πολίτες το επόμενο διάστημα .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη για την στάση που πρέπει να τηρήσει. Οι χώρες του Βορρά και της Κεντρικής Ευρώπης αντιδρούν στην συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των υψηλών τιμών ρεύματος γιατί σε αυτές οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες. Μια δεκαετία μετά, η χώρα μας βιώνει ξανά την απουσία αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν κυβέρνηση συνεχίσει να περιμένει την ευρωπαϊκή λύση χωρίς να λαμβάνει πρωτοβουλίες, το πρόβλημα θα μεγεθύνεται. Πρέπει να υπάρξει άμεσα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και σωτηρίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας από την νέου τύπου ανθρωπιστική κρίση που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται. Θα πρέπει να μπει στο τραπέζι ακόμα και η δυνατότητα αξιοποίησης των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

Να επιβληθεί το πλαφόν

Χρειάζεται άμεσα να επιβληθεί πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά , ώστε να συμπιεσθούν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτήν όπως και τα υπερκέρδη των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει πιο ενεργητική οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις ώστε αυτές να μην μεταφέρουν την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. 

Οι πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνίας θα πρέπει να είναι ολιστικές ώστε να αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η οποία επηρεάζει πιο έντονα τους φτωχότερους και τους οικονομικά ασθενέστερους. 

Η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται ελπίζουμε να υπερβαίνει το 7% θα πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια και τις τριετίες έως το 2012. Η προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων δεν χρειάζεται να περιμένει την 1η -1ου του 2023 αλλά μπορεί λόγω συγκυρίας να έρθει νωρίτερα. Το 4,5% αύξηση στις συντάξεις που διαρρέεται είναι πολύ μικρό αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα δει πραγματική αύξηση λόγω του συμψηφισμού αυτής με την προσωπική διαφορά που έχει διατηρήσει . 

Επίσης είναι απαραίτητος ο έλεγχος των αυξήσεων των ενοικίων με την θέσπιση πλαφόν όπως έγινε στην Ισπανία. Παράλληλα απαιτείται νέα ρύθμιση των οφειλών προς ΕΦΚΑ και Δημόσιο σε 120 δόσεις και θέσπιση πραγματικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τα ευάλωτα νοικοκυριά . 

  • Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

 

spot_img
spot_img
spot_img