28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ1,2Αναγκαιότητα η νέα παράταση
spot_img

Αναγκαιότητα η νέα παράταση

-

 • Απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτών για τις φορολογικές δηλώσεις και τους ύφαλους που πρέπει να προσέξουν

 

Της Φιλοθέης Μακριδάκη*

 

Η στιγμή της λήξης των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει. Ωστόσο είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση, διότι όλη αυτή την περίοδο η εργασία των φοροτεχνικών είναι επίπονη και χρονοβόρα. Πολλές οι πλατφόρμες επιδοτήσεων, οι οποίες όλες μπαίνουν σε εφαρμογή με τους κωδικούς του taxis, τέλος του μήνα πρέπει να υποβληθεί το ΦΠΑ, τέλος του μήνα πρέπει οι φοροτεχνικοί να έχουν ενημερώσει για τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών και τους τρόπους διαχείρισης των υπαρχουσών οφειλών και ταυτόχρονα να έχουν υποβληθεί ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ και όχι μόνο…

Για πείτε μου πόσες υποχρεώσεις στα γρήγορα κατέγραψα και πολλές παράπλευρες δεν τις έχω καν αναφέρει; 1..2..3.. …7 και.. προσωπικά εκτιμώ ότι παράταση θα δοθεί και δεν υπάρχει λόγος τόσης πίεσης και αγωνίας ώστε να κινδυνεύουμε να επισκεφτούμε το νοσοκομείο…

Είναι γεγονός ότι η διαδικασία των υποβολών ξεκίνησε νωρίτερα από άλλες φορές, αλλά ταυτόχρονα είναι γεγονός ότι στην ίδια χρονική περίοδο προέκυψε πλήθος απρόσμενων νέων εργασιών, οι οποίες για να διεκπεραιωθούν απαιτούσαν χρόνο και μελέτης και πράξης.

Περιμένουμε να δούμε λοιπόν τι θα γίνει, εδώ θα είμαστε και την επόμενη εβδομάδα, όπως και κάθε βδομάδα να σχολιάσουμε και να ενημερώσουμε. Πάμε τώρα στις απορίες των φορολογούμενων να δούμε κάποιες ιδιαίτερα ψαγμένες ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις

 • Πότε υποβάλλεται το έντυπο Ε3; Υπέβαλα την φορολογική μου δήλωση που κάνω μαζί με την γυναίκα μου και ο λογιστής μου είπε ότι πολύ κακός έπραξα χωρίς να τον ρωτήσω και τώρα πρέπει να την αλλάξει. Γιατί; Τι έκανα λάθος;

Καλέ μας αναγνώστη, πολύ ορθή η τοποθέτηση του λογιστή σου. Γιατί; Διότι δεν έκανες Ε3. Εφόσον υπάρχει υπόχρεος υποβολής Ε3, πρέπει πρώτα να υποβληθεί το Ε3 και μετά το κοινό Ε1 με την σύζυγό σου.

 • Σε ποιον κωδικό θα συμπληρώσω το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισέπραξα εντός του 2021; Είμαι δικηγόρος.

Στον κωδικό 999 του Υποπίνακα Η3, συμπληρώνεται αυτόματα με βάση τα αρχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε εντός του 2021 και το ποσό αυτό καταχωρείται στους κωδικούς 781-782 του Ε1.

 • Ο γιός μου, μου ζήτησε να του κάνω δωρεάν παραχώρηση το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι του χαρίζω και πλέον μπορεί να το πουλήσει και να το κάνει γενικά ότι θέλει;

Όχι φυσικά. Απλά ο γιός θα αναλάβει το τεκμήρια του συγκεκριμένου ακινήτου για τις φορολογικές διαδικασίες και τίποτα περισσότερο. Ούτε να το μεταβιβάσει μπορεί ούτε να το νοικιάσει. Δεν θα χάσετε την κυριότητα του ακινήτου αν του το παραχωρήσετε δωρεάν.

 • Θέλω να υποβάλω χωριστά από την γυναίκα μου φορολογική δήλωση τώρα. Για ποιο λόγο δεν μπορώ;

Η επιθυμία αυτή εκφράζεται με ειδική αίτηση στην ΑΑΔΕ στο TAXISαπό 1/1 εκάστου έτους έως 28/2 του ιδίου έτους. Κατά συνέπεια αργήσατε. Του χρόνου τώρα!

 • Ζω στην Αγγλία από τις 5 Ιανουαρίου του 2021. Είναι υποχρεωτικό να πάω στην εφορία κατοίκων εξωτερικού; Εγώ θέλω να παραμείνω στην ΔΟΥ Χολαργού. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Η μεταφορά σας από την τοπική εφορία που ανήκετε στην εφορία κατοίκων εξωτερικού είναι για δικό σας όφελος. (Κοιτάξτε άρθρο μου στην εφημερίδα των συνταξιούχων για τους κατοίκους εξωτερικού)

 • Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα πώς έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο τους φέτος;

Με τους κάτωθι τρόπους: Εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου 2022 με έκπτωση 3%, είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Είτε με ρύθμιση από το taxis. Είτε με χρέωση του ποσού σε κάρτα , σε τραπεζικό κατάστημα.

 • Είμαι φορολογικός κάτοικος  αλλοδαπής και εμφανίζεται λανθασμένα η φορολογική  μου κατοικία. Πώς θα την διορθώσω;

Μπορείτε να επιλέξετε την ορθή χώρα φορολογικής δήλωσης κατοικίας σας από τη λίστα που εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσετε και το τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.

 • Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

Η προσυμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας που προέκυψαν από την  επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών αποδοχών ή συντάξεων  ή αμοιβών  από εργοδότες  και φορείς  βάσει των Α.1101/2019   και Α.1275/2021,όπως ισχύουν. Αν δεν συμφωνείται θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη ή τον φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης  υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης  ή ο φορέας  να υποβάλει ηλεκτρονικά  εκ  νέου  το αρχείο  με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Στην περίπτωση  που ο εργοδότης   υποβάλλει  εκ νέου  αρχείο βεβαιώσεων  θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

 • Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωση μου ότι φιλοξενώ  φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον  κωδ. 007-008 ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε  τον ΑΦΜ  του προσώπου  που φιλοξενείται , τα τ.μ  της οικία σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

 • Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας πρέπει να υποβάλλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση στην εφορία που ανήκετε και να υποβάλλεται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο κάνετε την μεταβολή.

 

 • Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος – Α΄ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ιδιωτών

spot_img
spot_img
spot_img