20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΆμεση αντίδραση του Γεωργιάδη
spot_img

Άμεση αντίδραση του Γεωργιάδη

-

  • Πέρασε τροπολογία στη Βουλή για πλαφόν στο κέρδος των κλιματιστικών μετά τις καταγγελίες για αιφνιδιαστικές ανατιμήσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στα φαινόμενα κερδοσκοπίας που παρατηρήθηκε στην αγορά ηλεκτρικών ειδών μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή». Όπως είχε ανακοινώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης κατατέθηκε τροπολογία όπου μπήκε πλαφόν στο κέρδος.

Υπήρξαν καταγγελίες ότι ξαφνικά παρουσιάστηκαν ανατιμήσεις που ήρθαν μετά τις αιτήσεις για το πρόγραμμα. Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως κατατέθηκε η τροπολογία για πλαφόν, διότι παρατηρήθηκε, ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του προγράμματος για την αντικατάσταση παλαιών συσκευών μεγάλη αύξηση στην τιμή, ειδικά των κλιματιστικών σε πολλά καταστήματα.

Η τροπολογία ήδη ψηφίστηκε και όπως αναφέρει, το μεικτό κέρδος για τις συσκευές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο κέρδος ανά μονάδα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «στόχος της ρύθμισης είναι η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω της εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας».

Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή». Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων οι καταγγελίες υποβάλλονται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται ξεκινούν από σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και κλιμακώνονται σε πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η εφαρμογή του μέτρου δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης. Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία κάνει ασταμάτητα ελέγχους και βάζει πρόστιμα σχεδόν κάθε μέρα.

Αυξήσεις 25% στα κλιματιστικά

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που έχουν περάσει στη λιανική, πηγές της αγοράς υποστηρίζουν πως αυτές ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 25% στα κλιματιστικά. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι τελευταίες ανατιμήσεις στα κλιματιστικά πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο, στο κατώφλι έναρξης της σεζόν που καθορίζει και την κίνηση στην αγορά κλιματιστικών λόγω εποχικότητας. Φέρνουν ως ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι ένα κλιματιστικό 9.000 BTU από 399 ευρώ που ήταν η τιμή του πέρυσι, σήμερα κοστίζει 499 ευρώ.

Επισημαίνουν όμως ότι σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται πλέον η δωρεάν τοποθέτηση με μέσο κόστος 100 ευρώ, αλλά και η δωροεπιταγή ανακύκλωσης που αναλόγως το μοντέλο και το κόστος της κάθε συσκευής, κυμαίνεται από 50 έως και 100 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των λιανεμπόρων ηλεκτρικών συσκευών στην ελληνική αγορά έχει προχωρήσει στις προαναφερόμενες παροχές τόσο της δωρεάν εγκατάστασης, όσο και της δωροεπιταγής ανακύκλωσης καθώς ουδείς μπορεί να διαφύγει των συγκεκριμένων παροχών λόγω του υφιστάμενου ισχυρού ανταγωνισμού. Στις παραπάνω παροχές οι ίδιες πηγές συνυπολογίζουν τα προγράμματα δόσεων που προσφέρονται από τις εκάστοτε επιχειρήσεις, χωρίς να απαιτείται η χρήση πιστωτικής κάρτας.

Ως προς τους ψυγειοκαταψύκτες, παράγοντες της λιανικής ηλεκτρικών ειδών αναφέρουν ότι πρόσφατα παρελήφθησαν στην Ελλάδα νέες συσκευές, της νεότερης και τεχνολογικά προηγμένης, κλάσης “Ε”. Επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων το σύνολο των εταιρειών λιανικής έχει προχωρήσει σε μεσοσταθμική αύξηση 5%-7% στις μεγάλες λευκές συσκευές. Όπως αναφέρουν, τα νέα μοντέλα ενεργειακής κλάσης “Ε” σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, την τιμή του δολαρίου και την ισοτιμία με το ευρώ, αλλά και το μεταφορικό κόστος, έχουν φέρει νέες αυξήσεις. Στον αντίποδα όμως επισημαίνουν, ότι όπου υπάρχει απόθεμα ψυγείων ενεργειακής κλάσης “F”, οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι.

spot_img
spot_img
spot_img