20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΆμεσα νέο φορολογικό νομοσχέδιο με πολλές φοροελαφρύνσεις
spot_img

Άμεσα νέο φορολογικό νομοσχέδιο με πολλές φοροελαφρύνσεις

-

Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει νομοσχέδιο με όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο
Της Φιλοθέης Μακριδάκη*
Άμεσα περιμένουμε πλέον το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών με πολλές φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες και επιχειρήσεις.
Αρχικά να αναφέρουμε και να θυμίσουμε κάποιες από αυτές, οι οποίες έχουν είδη συζητηθεί, όπως είναι η επέκταση και σε επιπλέον ακόμα μήνες του Market Pass, ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των δήμων, στις τιμές ζώνης για πρώτη φορά στα ακίνητα χιλιάδων περιοχών σε όλη τη χώρα και την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί περισσότερο το πλαστικό χρήμα και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά τα νέα δεδομένα του πολυνομοσχεδίου τα οποία έχουν συζητηθεί αρκετά θα μπορούσα να πω τον τελευταίο καιρό και έχουν δοθεί και στοιχεία για ορισμένα θέματα, από το υπουργείο στην δημοσιότητα.
Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση έχει πλέον να νομοθετήσει μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα και να δώσει πράσινο φως για ελάφρυνση σε φορολογικά βάρη όπως:
Έρχεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε οικογένειες με τέκνα, ανάλογα βέβαια των αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Δηλαδή, φια τις οικογένειες με παιδιά το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 με δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από το επόμενο έτος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και θα οδηγήσει σε έξτρα μείωση του φόρου κατά 90 ευρώ τον χρόνο για όσους έχουν ένα παιδί και σε 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα παιδιά. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2024 μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025. Σημειώνεται ότι με την αύξηση κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για έγγαμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο παιδιά, σε 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά και σε 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.
Μπροστά μας είναι πλέον και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Έτσι, το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως, με κόστος για τα κρατικά ταμεία 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Το μέτρο επιβλήθηκε την περίοδο των Μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Να θυμηθούμε εδώ ότι είδη υφίσταται μείωση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που αυξάνουν το προσωπικό τους, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις δηλαδή. Άμεσα θα δούμε και το κούρεμα των τεκμηρίων.
Αυτό είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί και ζητηθεί πολλάκις εδώ και αρκετά χρόνια. Διότι πολίτες με μηδενικό ή πενιχρό εισόδημα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους λόγο άδικων υπολογισμών αυτών βάση των τεκμηρίων. Έτσι για παράδειγμα πολίτης άνεργος αλλά με τεκμήρια που μπορεί να αγγίζουν τις 15.000 ευρώ για παράδειγμα , θα φορολογηθεί στις 15.000 που είναι τα τεκμήρια του. Αν έχει την δυνατότητα να τα δικαιολογήσει και να τα καλύψει, έχει καλώς, διαφορετικά δυστυχώς θα πρέπει να καταβάλει έναν άδικο κυριολεκτικά φόρο.
Τα τεκμήρια
Έτσι, πλέον, από 1η Ιανουαρίου 2025 τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα κουρευτούν κατά 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ακόμα θα δούμε και ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, μείωση κατά 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν από το 2024 όσοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ.). Από την εφαρμογή του μέτρου, που έχει κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Βάσει των στοιχείων, σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών, ασφαλισμένες είναι 1.074.050.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2%.
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα έχουν μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (από 0,2% σε 0,1%). Αναμένουμε αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ.
Και συζητείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εδώ το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026, και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027.
Θα δοθεί αύξηση στο επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Και κάτι το οποίο μερικώς έχει είδη λάβει ήδη χώρο είναι η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι νέοι μας θα μπορέσουν να λάβουν το νέο Youth Pass, το οποίο θα αφορά όσους ενηλικιώνονται, με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση της οικογενειακής παροχής τους. Συγκεκριμένα, το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.
Κι άλλα σημαντικά ζητήματα
Και φυσικά να αναφέρουμε και επιπλέον σημαντικά θέματα που είναι άμεσα στον οικονομικό ορίζοντα, όπως η επέκταση αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού άλλες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, πράγμα που θα επιφέρει ανατροπές σε δεκάδες φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Επισημαίνεται ότι σήμερα το σύστημα αυτό καλύπτει το 98,5% της χώρας. Εδώ ταυτόχρονα αναμένεται και κούρεμα των αντικειμενικών αξιών. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρώσει τον έλεγχο των αιτημάτων για επανακαθορισμό των τιμών ζώνης των ακινήτων που έχει υποβάλει ένας στους δύο δήμους της χώρας. Οι δήμοι ζητούν μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θεωρώντας ότι σε πολλές περιοχές είναι εκτός πραγματικότητας. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το εύρος και την κλίμακα των μειώσεων στις τιμές ζώνης, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Θα υπάρξει επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων που έχουν οι πολίτες για λήψη ηλεκτρονικών αποδείξεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών απέτυχε και στο τραπέζι εκ των πραγμάτων μπαίνει η καθιέρωση νέου συστήματος εκπτώσεων στους φορολογούμενους για το χτύπημα της φοροδιαφυγής από τη μη έκδοση αποδείξεων.
Ευνοϊκές αλλαγές στο φορολογικό τοπίο για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Βεβαίως στο πλάνα του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης υπάρχει σχέδιο με παρεμβάσεις που στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ. Και μην βάζουμε στην άκρη την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αυτό θα φέρει μια σπουδαία αλλαγή και περιορισμό στην φοροδιαφυγή , διότι η απόδειξη θα συνδέεται απευθείας με το pos. κατά συνέπεια , ακόμα και αν κάποιοι, όπως κατά καιρούς έχουμε ακούσει στα δελτία ειδήσεων, συνδέουν τα posμε λογαριασμούς του εξωτερικού, το έσοδο θα δηλώνεται στην φορολογική αρχή και θα φορολογείται. Εδώ θα είμαστε να τα δούμε όλα αυτά υλοποιημένα και να τα συζητήσουμε ξανά αναφέροντας και το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους επιπλέον.

Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος – Ειδικός Φοροτεχνικός Α’ Τάξης -Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου-Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Συμμαχία Δημιουργίας για τον Δήμο Ζωγράφου

spot_img
spot_img
spot_img