24 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΆμεσα η εκκαθάριση και η επιστροφή φόρου
spot_img

Άμεσα η εκκαθάριση και η επιστροφή φόρου

-

Χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να μειώσετε τον φόρο στο εκκαθαριστικό σας και πώς να γλυτώσετε τις παγίδες

Της Φιλοθέης Μακριδάκη

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι με κάποια στοιχεία προ ολίγων ημερών, 133,584 δηλώσεις Ε1 έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά. Εκκαθαρίστηκαν άμεσα όλες, εκ των οποίων είναι 25.861 πιστωτικές με ποσό επιστροφής 11,9 εκατ. ευρώ, 32.060 χρεωστικές με ποσό 24,4 εκατ. ευρώ, και 74.406 μηδενικές δηλώσεις.
Η προθεσμία καταβολής της α’ δόσης είναι τέλος Ιουλίου. Η εξόφληση είναι σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Θα δοθεί έκπτωση 3% σε εφάπαξ εξόφληση του χρεωστικού εκκαθαριστικού. Επίσης, οι επιστροφές φόρου θα γίνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση για όσους δεν έχουν φορολογικέςή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας. Και όσοι έχουν φορολογικές οφειλές, αυτές θα συμψηφίζονται το 1ο και το 3ο δεκαήμερο κάθε μήνα. Και μην ξεχνάτε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30 Ιουνίου.
Προσοχή ιδιαίτερη θα πρέπει να δοθεί να γνωρίζεται στα εξής σημεία:
Αρχικά το πιο καυτό σημείο στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Συγκεκριμένα, όσοι δεν καλύπτετε το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου. Δηλαδή, όσοι δεν έχετε το ποσό που απαιτείται σε ηλεκτρονικές δαπάνες, θα πληρώσετε φόρο 22% επί του ποσού που δεν έχετε συγκεντρώσει. Αντίθετα όσοι έχουν πληρώσει ηλεκτρονικά επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα βγουν κερδισμένοι από τη μείωση φόρου. Και ας δούμε τώρα πως θα λειτουργήσει αυτή η μείωση ώστε να καταλάβετε καλύτερα με ποιόν τρόπο θα υπολογιστεί το αποτέλεσμά σας στο εκκαθαριστικό σας.
Η μείωση φόρου είναι ανάλογη με τα εισοδηματικά κλιμάκια του φορολογούμενου και οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Έξοδα ιατρών
Μεγάλη προσοχή στα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
Να γνωρίζετε ότι τα εισοδήματα του 2022, που θα δηλώσετε τώρα στην φορολογική σας δήλωση του 2023, θα έχουν ένα έμμεσο αφορολόγητο, καθώς ο φόρος που προκύπτει σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα μειώνεται κατά 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.
Επίσης, η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, στα 900 ευρώ για δύο παιδιά, κατά στα 1.120 για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.
Φυσικά η μείωση του φόρου συνεχίζεται και για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.
Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζετε ότι για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Να θυμηθούμε επίσης ότι έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, από την 1η Ιανουαρίου 2023. Και όλοι πλέον έχουν δει αυξήσεις στις αποδοχές τους διότι έχει σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.
Ακόμα και οι επιτηδευματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, αρκεί να αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.
Αυτό να θυμήσουμε ότι είναι ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα συμβάλει ώστε χιλιάδες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος στις φορολογικές δηλώσεις τώρα.
Επίσης, ένα πολύ σημαντικό σημείο για μια πολύ ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας μας, τους ανέργους, οι οποίοι θα πρέπει να το γνωρίζουν είναι ότι πλέον τα εισοδήματα των ανέργων που αιτούνται παροχές της ΔΥΠΑ θα ελέγχονται από την ΑΑΔΕ. Και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αναγκαία φορολογικά δεδομένα για τις πληροφορίες ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, πραγματικού και τεκμαρτού, ανεξαρτήτως προέλευσής του, για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους, αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. Αν λοιπόν κατά τον οποτεδήποτε και οποιοδήποτε έλεγχο ηλεκτρονικό ή δια ζώσης προκύψει ότι ο συναλλασσόμενος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εγγραφής, αυτή ανακαλείται, καθώς και όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί.
Η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης δύναται να πραγματοποιηθεί στην αρμόδια Υπηρεσία ΔΥΠΑ της περιοχής της τελευταίας απασχόλησης τους. Για τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους στη ΔΥΠΑ, το Δελτίο Ανεργίας τους ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση, αυτού.
Η ανωτέρω τρίμηνη ισχύς του Δελτίου Ανεργίας αρχίζει την ημέρα έκδοσής του ή της τελευταίας ανανέωσής του και λήγει την ημέρα του τρίτου μήνα που αντιστοιχεί σε αριθμό με την ημέρα που άρχισε η ισχύς του και, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη, την τελευταία ημέρα του μήνα. Αν η τελευταία ημέρα ισχύος του Δελτίου Ανεργίας είναι μη εργάσιμη, η λήξη της ισχύος του ως άνω Δελτίου μετατίθεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα. Η ανανέωση, του Δελτίου Ανεργίας αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της ισχύος του. Η ανανέωση γίνεται εντός διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών που προηγείται της προβλεπόμενης ημερομηνίας λήξης ισχύος του Δελτίου, συμπεριλαμβανόμενης και της ημερομηνίας λήξεως με τους εξής τρόπους:
μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΔΥΠΑ, με τη χρήση κωδικών πρόσβασης, μέσω ΚΕΠ, μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Το πιστοποιητικό αναπηρίας

Σημειώνεται πως το δελτίο ανεργίας των εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) παραμένει σε ισχύ καθ’ όλο το διάστημα της ισχύος του πιστοποιητικού αναπηρίας και για ένα επιπλέον τρίμηνο μετά τη λήξη του. Σε περίπτωση που προκύψει λόγος διαγραφής ο εγγεγραμμένος άνεργος υποχρεούται να τον δηλώσει με οποιοδήποτε τρόπο στην Υπηρεσία εντός 8 εργάσιμων ημερών από τη συνδρομή του λόγου διαγραφής και οπωσδήποτε πριν από την επόμενη ανανέωση του δελτίου ανεργίας ή την έκδοση βεβαιώσεων ανεργίας.

 

Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος-Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Ειδικός Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου-Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Ζωγράφου με την Συμμαχία Δημιουργίας για το Δήμο Ζωγράφου

spot_img
spot_img
spot_img