- Είναι χωριά σε διαφημισμένα νησιά της χώρας που αξίζει να τα επισκεφθείτε για να ταξιδέψετε σε άλλη εποχή
Τα ελληνικά νησιά φέτος έχουν την τιμητική τους. Όπως αναφέρουν όλα τα ρεπορτάζ χιλιάδες τουρίστες ξένοι κι Έλληνες κατακλύζουν τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου απολαμβάνουν τα κρυστάλλινα νερά και τις πανέμορφες παραλίες. Σήμερα εμείς θα κάνουμε μία μικρή περιήγηση σε γραφικά χωριά για περπάτημα κι εκλεκτό φαγητό. Τα ορεινά χωριά των νησιών δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε ομορφιά και γραφικότητα, αντίθετα συνδυάζουν μια σπάνια και πιο άγρια ομορφιά κρατώντας τον επισκέπτη που επιθυμεί να τα δει από κοντά.
1.
Σωκράκι-Κέρκυρα
Στη βόρεια πλευρά της Κέρκυρας βρίσκεται ένα πολύ όμορφο ορεινό χωριό με πλούσια βλάστηση, το Σωκράκι. Μάλιστα, το συγκεκριμένο χωριό γίνεται πόλος έλξης όσων αγαπούν τη πεζοπορία, καθώς έχει ενδιαφέρουσες διαδρομές. Έτσι όπως είναι χτισμένο έχει πανοραμική θέα προς δύο κατευθύνσεις. Η μία πλευρά του χωριού βλέπει στη πόλη της Κέρκυρας, ενώ όταν ο καιρός είναι καθαρός φαίνεται η νότια πλευρά του νησιού φτάνοντας μέχρι τους Παξούς και από την άλλη πλευρά ο επισκέπτης μπορεί να δει μέχρι τα Διαπόντια νησιά.
Κάνοντας μια βόλτα μέσα στο γραφικό χωριό με τα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα στενά και τους «μπότζους» ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως ο χρόνος έχει γυρίσει αιώνες πίσω. Εξάλλου, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, το χωριό Σωκράκι κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1343 και οι ναός του χωριού χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
Στο χωριό διατηρούνται ακόμα παραδοσιακά ελαιοτριβεία, ενώ αξίζει να κάνετε μια στάση στα καφενεία του χωριού για ντόπιους εκλεκτούς κερκυραϊκούς μεζέδες.
2.
Μάρπησσα-Πάρος
Στην ανατολική πλευρά της Πάρου είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, πάνω σε ένα λόφο, ένα από τα ωραιότερα χωριά του κυκλαδίτικου νησιού, η Μάρπησσα. Το χωριό, που φαίνεται πως αναπτύχθηκε τον 16ο αιώνα, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός με τα περισσότερα σπίτια να είναι κτισμένα τον 17ο και 18ο αιώνα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού ο επισκέπτης θα δεις τους τέσσερις ανεμόμυλους σήμα- κατατεθέν του πανέμορφου χωριού.
Μια βόλτα στα σοκάκια της Μάρπησσας θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω, καθώς θα περπατήσετε σε πλακόστρωτα στενάκια, θα θαυμάσετε τα κατάλευκα σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα και πόρτες, τις αυλές γεμάτες λουλούδια με τα αρώματα να σας συντροφεύουν σε κάθε σημείο του χωριού. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο που θα δείτε την ιστορία του τόπου.
Στη πλατεία του χωριού θα βρείτε καφενεία και ταβερνάκια για να απολαύσετε κυκλαδίτικες νοστιμιές. Από τα πιο γνωστά μαγαζιά για φαγητό είναι η «Χαρούλα» με μια ιστορία 40 ετών όπου δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε την μαραθόπιτα και κρέας κοκκινιστό.
3.
Μυλοπόταμος-Κύθηρα
Ένα χωριό με άφθονα νερά, αιωνόβια πλατάνια, λιμνούλες με πάπιες είναι ο Μυλοπόταμος που βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Κυθήρων. Το χωριό με τους χαρακτηριστικούς νερόμυλους που είναι το κόσμημα του μέρους έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Ο Μυλοπόταμος έχει αρκετά αξιοθέατα για να αφιερώσει χρόνο ο επισκέπτης. Μεταξύ άλλων θα δείτε το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, τον διατηρητέο οικισμό Κάτω Χώρα με το Ενετικό Κάστρο και τον Βυζαντινό ναό του Αγίου Πέτρου. Μάλιστα, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ο Καταρράκτης Νεράιδα, από τους πιο πολυφωτογραφημένους.
Ο Μυλοπόταμος εκτός από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου έχει πυκνή βλάστηση και θα απολαύσετε το καταπράσινο περιβάλλον. Τώρα το καλοκαίρι το χωριό είναι πόλος έλξης των τουριστών και διαθέτει από ταβερνάκια μέχρι καταλύματα. Από τις ωραιότερες μικροαπολαλυσεις ένας παραδοσιακός καφέ με γλυκό κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια του χωριού.
4.
Πύργος-Σαντορίνη
Δέκα χιλιόμετρα μακριά από τα κοσμοπολίτικα Φηρά βρίσκεται το ψηλότερο χωριό της Σαντορίνης, ο Πύργος. Το συγκεκριμένο χωριό ήταν ένα από τα πέντε καστέλια όπου τον 18ο αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ιδρύθηκε η πρώτη σχολή Θήρας, ενώ σήμερα στη θέση της αίθουσας βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων.
Ο Πύργος είναι από τα ωραιότερα χωριά της Σαντορίνης, χτισμένο πάνω σε μια πλαγιά, σε τέτοιο σημείο όπου είναι σαν να κοιτάζει από ψηλά ολόκληρο το νησί. Απολαμβάνοντας τη βόλτα σας στο χωριό θα δείτε πως τα αρχοντικά με τα παλιά σπίτια βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους κάνοντας πιο ιδιαίτερο το μέρος που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1800.
Στο χωριό θα απολαύσετε φαγητό και ποτό σε προσεγμένα εστιατόρια, ενώ αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα σας μια στάση στο Santo Wines για να δοκιμάσετε τοπικά κρασιά στη βεράντα του οινοποιείου και με θέα την καταπληκτική καλντέρα.
5.
Θεολόγος-Θάσος
Το ορεινό χωριό Θεολόγος, στη Θάσο, έχει διατηρήσει την αρχιτεκτονική του με αποτέλεσμα να γίνεται πόλος έλξης των τουριστών. Μάλιστα, το χωριό φημίζεται για το κατσικάκι του και όσοι θέλουν να το δοκιμάσουν ανεβαίνουν στο χωριό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον (τουριστικό) Ποτό.
Περπατώντας στο χωριό-έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός- θα δείτε τα πέτρινα σπίτια με τις καταπράσινες αυλές, ξακουστές εκκλησίες από περασμένους αιώνες, και στενά δρομάκια. Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να αφήσετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού, να το διασχίσετε με τα πόδια και στη συνέχεια να καθίσετε σε μια από τις ταβέρνες για ντόπια εκλεκτά κρέατα στη σούβλα. Μια στάση στο Λαογραφικό μουσείο του Θεολόγου, όπου στεγάζεται στο διώροφο, πέτρινο, αρχοντικό του Χατζηγιώργη -πρόκειται για φημισμένο οπλαρχηγό του νησιού, αξίζει τον χρόνο σας.
Το καλοκαίρι στο χωριό γίνεται η αναπαράσταση του θασίτικου γάμου και αν το πετύχετε μπορείτε να το δείτε για να μάθετε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που οι ντόπιοι φροντίζουν να μένουν αναλλοίωτα και να τα μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά.
Στάση για κατσικάκια και ποικιλία κρεατικών θα κάνετε στη παραδοσιακή ταβέρνα «Στέλιος», ενώ αν θέλετε μερακλίδικα μεζεδάκια και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι θα καθίσετε στον «Τσίκνα».
6.
Απείρανθος-Νάξος
Από τα πιο ξακουστά χωριά της Νάξου είναι η Απείρανθος που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την Χώρα, χτισμένη σε υψόμετρο στις ανατολικές υπώρειες του όρους Φανάρι. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού που λόγω της γραφικότητας του το επισκέπτονται οι τουρίστες του νησιού. Η Απείρανθος έχει καταφέρει να διατηρήσει την αρχιτεκτονική της από την εποχή της Ενετοκρατίας με τους επισκέπτες να εντυπωσιάζονται από το ορεινό χωριό που νησιού.
Το πετρόκτιστο χωριό έχει άρωμα Κρήτης, αφού λέγεται πως οι κάτοικοι του έχουν καταβολές από περιοχές του νησιού εξαιτίας της προφοράς και φυσικά των εθίμων που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως οι κάτοικο έχουν καταβολές από τη Μικρά Ασία.
Στην Απείρανθο θα βρείτε πέντε μουσεία για να επισκεφτείτε, ενώ δύο αξιοθέατα θα κερδίσουν την προσοχή σας: ο ενετικός πύργος του Ζευγώλη, χτισμένος πάνω σε βράχο όπου ανοικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα και ο ναός της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και είναι από τον 9ο αιώνα. Μάλιστα, ο ιερός ναός θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία όλων των Βαλκανίων.
Στην Απείρανθο θα βρείτε προσεγμένα ταβερνάκια για να καθίσετε για φαγητό απολαμβάνοντας ντόπια κρέατα, φημίζεται ο τόπος για το κατσικάκι, συνδυάζοντας τα με τα περίφημα αξιώτικα τυριά.
7.
Μεστά-Χίος
Τα Μεστά είναι ένα χωριό αλλιώτικο από τα άλλα. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό χωριό που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, καθώς είναι χτισμένο σαν κάστρο. Τα σπίτια του χωριού είναι όλα μικρά, πέτρινα και όπως λένε οι ντόπιοι επικοινωνούν μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα προστατευτικό τείχος.
Στις βόλτες σας, μέσα στα Μεστά, θα περπατήσετε κάτω από καμάρες που σχηματίζουν μπαλκόνια και όλο το σκηνικό γυρίζει το χρόνο πίσω που θυμίζει έντονα τον Μεσαίωνα. Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι μικρή και εκεί συγκεντρώνονται οι ντόπιοι μαζί με τους επισκέπτες για να απολαύσουν σούμα μαζί με εκλεκτούς μεζέδες.
Από τα αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός Ταξιαρχών, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες όλης της χώρας, ενώ σε κοντινή απόσταση από τα Μεστά βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.
8.
Κατταβιά-Ρόδος
Στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου βρίσκεται το χωριό Κατταβιά που έχει πολλές ιταλικές καταβολές. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, οι κάτοικοι είναι αγρότες, έχει λίγα μικρά σπιτάκια και μια γραφική πλατεία που ουσιαστικά εκεί χτυπάει η καρδιά του χωριού.
Μάλιστα, στο χωριό υπάρχει ένας εντυπωσιακός δρόμος με διάσπαρτα κυπαρίσσια, μια εγκαταλειμμένη καθολική εκκλησία, αλλά και ο πύργος του ρολογιού στον κεντρικό δρόμο μεταξύ Γενναδίου και Κατταβιάς.
Το χωριό προσελκύει, συνήθως, τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν surf στη παραλία Πρασονήσι μιας και είναι το κοντινότερο μέρος. Στην Κατταβιά θα βρείτε μαγαζιά για ένα γρήγορο σνακ, αλλά και για φαγητό.