30.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑλλαγή σελίδας στα ελληνοτουρκικά;
spot_img

Αλλαγή σελίδας στα ελληνοτουρκικά;

-

Το πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατάφερε να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευρωτουρκικές

Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα

Πέρασαν περίπου δυόμισι μήνες από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο γειτονικός λαός υπέστη μια βιβλική καταστροφή από τους αλλεπάλληλους φονικούς σεισμούς στην επαρχία του Γκαζιαντέπ, στην οποία ζουν περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες. Η Ελλάδα έπραξε το αυτονόητο, το χρέος της ως μια πολιτισμένη χώρα, που, μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, παραμέρισε τα πάντα και έσπευσε να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούσε.
Αναμφίβολα, πριν από τους σεισμούς η τουρκική επιθετικότητα είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Είδαμε μια εχθρική ρητορική που δεν είχαμε ξανασυναντήσει. Η Τουρκία υπερέβη κάθε διπλωματικό και πολιτικό όριο, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα «ότι θα έλθει νύχτα», αμφισβητώντας την κυριαρχία ακόμη και των μεγάλων νήσων του Αιγαίου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και ασκώντας μια αφόρητη πίεση, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις που επιχειρούσε στο Αιγαίο.
Όλα αυτά έως το χτύπημα του Εγκέλαδου. Αμέσως μετά αλλάξαν πολλά στην συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντιστην Ελλάδα. Μειώθηκαν κατακόρυφα οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, σταμάτησαν οι επιθετικές δηλώσεις που δημιουργούσαν ένα τοξικό κλίμα.

Επίθεση φιλίας
Αντίθετα, αντιμετωπίζουμε πλέον μια «επίθεση» φιλίας από την Άγκυρα. Η Ελλάδα καλοδέχεται αυτήν την αλλαγή στάσης στην τουρκική συμπεριφορά, με την προϋπόθεση ότι η απέναντι πλευρά του Αιγαίου θα πρέπει να αποδείξει, με μια μακρά πρακτική και συνέπεια ό,τι εννοεί στην ουσία και επιθυμεί πραγματικά αυτήν την αλλαγή. Εξάλλου, είναι γνωστό ποιος προκαλεί την ένταση και την αναταραχή στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου και ποιος βαδίζει με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αγωνίζεται για την διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή καλώντας σε διάλογο όλες τις πλευρές – και την Τουρκία – υπό την προϋπόθεση ότι η ατζέντα σε έναν τέτοιον διάλογο θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνον τις κοινά αποδεκτές από όλες τις πλευρές διαφορές και διαφωνίες και όχι τις μονομερείς διεκδικήσεις που αυθαίρετα θέτει κάποια πλευρά – εν προκειμένω η Τουρκία. Η Ελλάδα, αναγνωρίζει μόνον μια διαφορά στις σχέσεις της με την Τουρκία, αυτήν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και, κατ’ επέκταση, της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης, και, ασφαλώς, δεν δέχεται οτιδήποτε άλλο τίθεται από την Άγκυρα όπως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας.
Το πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατάφερε να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευρωτουρκικές. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζειτην συμπεριφορά της Τουρκίας.Εμείς διαμορφώσαμε ένα δίκτυο σχέσεων και συμμαχιών με διάφορα κράτη στην ευρύτερη περιοχή και αναδείξαμε την προκλητική και επιθετική τουρκική συμπεριφορά, καταδεικνύοντας ποιος προκαλεί την αναταραχή και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπροςαπό το νέο-οθωμανικού τύπου αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Παράλληλα, θωρακίσαμε την άμυνά μας, αναβαθμίζονταςτις Ένοπλες Δυνάμεις μας ώστε η Ελλάδα να διαθέτει πλέον την απαραίτητη ισχύ, δηλαδή
έναν δυνατό αποτρεπτικό μηχανισμό, τον οποίον υπολογίζουν όλοι εκείνοι που επιβουλεύονται την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής μας.
Ειρηνική συνύπαρξη
Επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία και το έχουμε αποδείξει με κάθε τρόπο. Παράλληλα, όμως, στέλνουμε καιτο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα αδύναμο και φοβικό κράτος αλλά ένας σταθεροποιητικός παράγοντας ισχύος και ειρήνης στην περιοχή, ως μέλος διεθνών οργανισμών και συμμαχιών, μια χώρα περήφανη που δεν διαπραγματεύεται την εθνική τιμή και την αξιοπρέπειά της.
Η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτή είναι η εθνική γραμμή που αποτελεί και την κόκκινη γραμμή που θέτει η Ελλάδα προς όλους: Φίλους, εταίρους, συμμάχους και γείτονες.

Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα,
Βουλευτή ΝΔ Α΄Θεσσαλονίκης, π.Υπουργού,
Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας
και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

spot_img
spot_img
spot_img