28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑξιοπρέπεια για τους απόμαχους της εργασίας
spot_img

Αξιοπρέπεια για τους απόμαχους της εργασίας

-

  • Είναι ηθική υποχρέωση του κράτους η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους

 

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

 

Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έδειξε την εκδικητική της μανία απέναντι στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, των εργαζομένων και των συνταξιούχων: απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και σταδιακή ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΦΚΑ.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφερε στη Βουλή την 13η σύνταξη, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, ψηφίζοντάς την, ότι θα τη διατηρήσει. Μόλις, όμως, εξελέγη, ξέχασε την ύπαρξή της. Η πρώτη του μέριμνα ως πρωθυπουργός ήταν να διοχετεύσει 800 εκατ. ευρώ- που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμεύσει για την εξασφάλιση της 13ηςσύνταξης- για να κλείσει τις «τρύπες» από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και στα περισσότερα media«δεν άνοιξε ρουθούνι».

Η κοινωνία χρειάζεται ένα ισχυρό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση με υπογραφή Μητσοτάκη θα στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Είναι μείζον ζήτημα ηθικής και δικαιοσύνης, είναι μείζον ζήτημα σε περιόδους χρηματοπιστωτικών ανακατατάξεων να μην χαθούν οι κόποι των πολιτών.

Πλήρωσαν ακριβά

Με τις τρομακτικές περικοπές που είδαν στις συντάξεις τους, ειδικά στην πρώτη φάση των μνημονιακών χρόνων, οι συνταξιούχοι πλήρωσαν πολύ ακριβά την κρίση σε δύσκολους καιρούς. Οι συνταξιούχοι στήριξαν και στηρίζουν το εισόδημα κάθε οικογένειας, οικονομικά τα εγγόνια τους, τους άνεργους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, που επλήγησαν από την δημοσιονομική και υγειονομική κρίση.

Οφείλουμε αργά και σταθερά να αποκαταστήσουμε τις αδικίες εις βάρος τους. Παρά τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες και τις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, ό, τι πλεόνασμα δημιουργούσε η άδική και παράλογη φορολόγηση που επέβαλε η τρόικα το επιστρέφαμε στους συνταξιούχους και στους αδύναμους στο τέλος του χρόνου. Και οι επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις για το 2023 νομοθετήθηκαν και προβλέπονται από το νόμο του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που τεχνηέντως προσπαθούν να αποσιωπήσουν

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την επιστροφή της 13ηςσύνταξης. Θα επιστρέψουμε αυτό το ένα δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, ώστε να δίνεται κάθε τέλος του έτους μια σημαντική ενίσχυση. Τα, δε, αναδρομικά που στερήθηκαν οι συνταξιούχοι και αποτελούν πάγιο αίτημά τους, δηλαδή το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, θα δοθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις των περίπου 800 εκ. ευρώ, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού βάρους.

Είναι ηθική υποχρέωση του κράτους η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Η ανήθικη επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη αποθάρρυνε τους συνταξιούχους να κινηθούν νομικά λέγοντας ότι κάθε ρύθμιση θα αφορά όλους και τώρα δίνει επιστροφές μόνο σε όσους προσέφυγαν. Αδιανόητες συμπεριφορές απέναντι σε καλοπροαίρετους πολίτες.

Θεατρινισμός

Εκκρεμείς συντάξεις, εδώ να δείτε θεατρινισμός με κοπιώδη, επίμονη προσπάθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις μείωσε κατά 70%. Δυστυχώς, με την Νέα Δημοκρατία και τις δήθεν μεταρρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη οι εκκρεμείς συντάξεις έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη. Πληρώνουμε τις ιδεοληψίες τους. Ιδιωτικοποίησαν τις θέσεις ευθύνης στον ΕΦΚΑ φέρνοντας Golden Boyτων 8.000 ευρώ και 4.500 ευρώ στο Δημόσιο παρακάμπτοντας αξιότατους managerτου Δημοσίου τομέα, αποδυνάμωσαν το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του Φορέα. Αντίθετα, επί ημερών μας ενισχύσαμε τις υπηρεσίες μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους επιστήμονες με 2.000 επιπλέον υπαλλήλους.

Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό, ισχυρό αποτελεσματικό ΕΣΥ: οι συνταξιούχοι είναι η κατεξοχήν κοινωνική κατηγορία που το εισόδημα της εξαερώνεται σε δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ, το χρωστάμε στους μεγαλύτερους ανθρώπους, το χρωστάμε στους εαυτούς μας αύριο.

Ο τόπος έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση για να ανασάνει η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι, οι μη προνομιούχοι, να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών και κοινωνική δικαιοσύνη. Οικονομία είναι οι ανάγκες των ανθρώπων, οι ζωές τους, η καθημερινότητα τους, η αξιοπρέπειά τους.

  • Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών

spot_img
spot_img
spot_img