Κρίσιμος μήνας για τη συνέχεια της υλοποίησης του “Ελλάδα 2.0”, αφού μέσα στον επόμενο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει την αίτηση για τη δόση των 1,97 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με την απαραίτητη αναθεώρηση του προγράμματος.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις Βρυξέλλες των 25 ορόσημων, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να κάνει το επίσημο αίτημα για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αντιστοιχεί σε επιχορήγηση ύψους 1,97 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αναμένεται -εκτός απροόπτου- να εκταμιευτούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Παράλληλα βέβαια, τρέχουν και οι διαδικασίες για τα επόμενα 40 ορόσημα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου, ώστε για να γίνει και το αίτημα της τρίτης δόσης ύψους 3,56 δισ. η οποία με τη σειρά της, αναμένεται να εκταμιευτεί μέσα στην άνοιξη του 2023.
Ενώ το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ήδη πιεστικό τόσο σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις, όσο και σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα από τον επόμενο μήνα, θα έχουμε και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προβλεπόμενη αναθεώρηση του προγράμματος που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου και θα πρέπει να ενσωματώσει τρείς αλλαγές που είναι απαραίτητες λόγω της συγκυρίας.
Μείωση κονδυλίων
Η πρώτη, αναγκαστική αλλαγή, ήρθε από τα αποτελέσματα του 2021. Η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 με ανάπτυξη που έφτασε το 8,3% ήταν αρνητική μόνο σε ένα σημείο. Λόγω της ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας η Ελλάδα ξεπέρασε τις νόρμες του προγράμματος και τα διαθέσιμα κονδύλια μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ. ¨Όπως είναι φυσικό, αυτό επιβάλλει να σκαναριστούν ξανά τα έργα που έχουν εγκριθεί και οι προϋπολογισμοί τους ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Τη δεύτερη αλλαγή, επιβάλλει ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος τροφοδοτείται από τον εκβιασμό της Ρωσίας, με την παροχή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τα υψηλά επίπεδα τιμών για ένα διάστημα που ξεπερνάει τον ένα χρόνο και προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές του 2024, επιβάλλουν άλλη μια αναθεώρηση ενός αριθμού έργων τα οποία είχαν δημοπρατηθεί και ενταχθεί από το 2021 με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ο οποίος πλέον δεν είναι επαρκής. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε “παλιά” έργα υποδομών, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πιο πρόσφορη λύση, για να μην χαθεί περισσότερος χρόνος, είναι μια μείωση του φυσικού αντικειμένου, ώστε να έργα να ολοκληρωθούν, με τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από το πρόγραμμα.
Η τρίτη αλλαγή, αφορά την ενσωμάτωση στο ελληνικό πρόγραμμα του RΕpowerEU που ανακοινώθηκε στα μέσα Μαΐου. Για το πρόγραμμα αυτό, η ΕΕ διαθέτει 20 δισ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο δικαιωμάτων ρύπων και τα περίπου 230 δισ. των αδιάθετων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος, είναι γίνουν έργα που θα βοηθήσουν την ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. Θεωρητικά, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει επιπλέον δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ και 1 δισ. επιχορηγήσεις. Πριν όμως οριστικοποιηθούν τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους, θα πρέπει να τεθούν οι κανόνες συμβατότητας από την ΕΕ.
Ο κανονισμός του προγράμματος, είχε αναγγελθεί ότι θα δημοσιοποιηθεί μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. Ο μήνας πέρασε, ο κανονισμός δεν εκδόθηκε και πλέον μπήκαμε στον μήνα των διακοπών για τα κοινοτικά όργανα. Το θέμα αναμένεται να προχωρήσει και αυτό μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν και να υποβάλλουν τα προγράμματά τους.